Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zadiranje u privatnost

Banka klijentu: Komunicirate li s javnim osobama

kune
Foto: Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL
09.05.2015.
u 21:47

Ankete traži i Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma

Imate li u obitelji poznatih osoba – iz politike, javnog ili društvenog života? Imate li nekih drugih prihoda osim plaće? Uplaćuje li vam tko novac na račune? Komunicirate li s poznatim osobama iz društva i politike?

Jeste li "high profile" osoba (osoba visoko pozicionirana u svojoj profesiji)? Imate li račun u inozemstvu?... Takvim i sličnim pitanjima posljednjih su dana neke hrvatske banke zasule vlasnike računa, dok će preostale tek krenuti u akciju, koju periodično provode. I ne, ovaj put takve se ideje nisu sjetile samoinicijativno – one su samo produžena ruka za provođenje Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma iz 2008. koji su donijeli naši saborski zastupnici. No, glavni je krivac suradnja EU i SAD-a na sprečavanju terorizma koja se dalje kanalizirala na države članice.

Sporazum FATCA

Više od nekoliko pravnih akata rezultira ovakvim češljanjem podataka: od 1. srpnja 2014. počelo je u Hrvatskoj i prikupljanje podataka za potrebe identifikacije američkih poreznih obveznika, nakon što smo sklopili sporazum FATCA (U.S. Foreign Account Tax Compliance Act). No, zanimljivo je da su neki službenici u bankama uistinu revno shvatili svoj zadatak pa nam je klijentica Zagrebačke banke otkrila da ju je bankarica na priznanje kako komunicira s poznatim osobama iz politike i društva znatiželjno priupitala i kakva je priroda njezinih odnosa s tim ljudima.

Ažuriranje osobnih i sociodemografskih podataka klijenata, kako to bankari zovu, periodično provode sve banke, a klijenti moraju doći osobno. No, nisu im dužni podastrijeti svoju intimu. Tražimo li smisao u ovoj proceduri, teško je povjerovati i da bi neki kriminalac otkrio o sebi bilo kakav iole iskoristiv podatak kojim bi se spriječile nezakonite rabote.

Prioritet ljudska prava

– Smatram da su takva pitanja u koliziji sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka i zadiru u temeljna ljudska prava. Opravdanje je navodna borba protiv kriminala, no iskorjenjivanje kriminala nije primarni interes društva, već je primarni interes zaštita ljudskih prava – smatra odvjetnik Milivoj Žugić.

Premda je Europski sud za ljudska prava donio pravorijek da ova mjera nije u koliziji sa zaštitom privatnosti, Žugić ističe i da je Vrhovni sud Kanade odbio mogućnost njezine primjene.

>>'Vlada treba konačno Imunološki zavod dati inicijativi Visia Croatica'

>>Vrijeme radi za banke tužene u aferi Franak

Komentara 2

Avatar majkomila22
majkomila22
22:58 09.05.2015.

I što sada ako netko kaže da nema ništa od navedenog,a ima?

SO
Soljženicin
22:11 09.05.2015.

Zanimljivo, pa što su do sada čekali, lova je već davno oprana i gnjusovi se slobodno šeću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije