Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
5 prioriteta

Bandić: Zajedništvo Hrvatskoj treba kao ozeblom sunce

bandić
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/9
10.08.2016.
u 18:17

Radimir Čačić naglasio je nužnost decentralizacije zemlje, a činjenicu da gospodarstvo bilježi najbolji rast u razdoblju u kojem zemlja nema vladu nazvao je tragičnom

"Koalicija za premijera" predstavila je danas u Kninu izborni program, koji, kako su priopćili, sadrži pet temelja za uspjeh, deset glavnih programskih smjernica i deset ključnih odluka.

Program su predstavili predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić, predsjednik Narodne stranke: Reformisti Radimir Čačić, Novog vala Ljubo Jurčić, HSS-a "Stjepan Radić" Jurica Šoić i Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika

Predstavljajući program, Bandić je istaknuo pet prioritetnih stvari koje treba napraviti u Hrvatskoj. – Prvo, afirmacija znanja, struke i kompetencije. Sposobni umjesto podobnih! To je ono što kao rak razara ovu zemlju u bipolarnoj sceni već 26 godina. Druga je afirmacija rada. U Hrvatskoj treba prestati dijeliti nezarađeno i prestati honorirati nerad. Treće je afirmacija obitelji i demografske obnove. Ako se to razori, onda nas više nema. Četvrto je solidarnost – solidarnosti više nema osim dijelom u gradu kojem sam na čelu već 16 godina. Peto je zajedništvo koje Hrvatskoj treba kao ozeblom sunce. Hrvatskoj treba čovjek koji će omogućiti da se to zajedništvo realizira i koji je spreman preskočiti ideološke rovove – kazao je Bandić.

Čačić je naglasio nužnost decentralizacije zemlje, a činjenicu da gospodarstvo bilježi najbolji rast u razdoblju u kojem zemlja nema vladu nazvao je tragičnom. Ocijenio je da je javna uprava preskupa i neefikasna te poručio kako koalicija nudi depolitizaciju javnih tvrtki i formiranje garancijskog fonda za podršku svakoj investiciji. Predsjednik Novog vala – Stranke razvoja, Ljubo Jurčić osvrnuo se glavnim ciljevima ekonomske komponente Izbornog programa.

Jurčić je, pak, kao temeljne uvjete za dugoročni razvoj zemlje naveo očuvanje prirode i kvalitetu života građana. – Kvaliteta ljudi dolazi iz zdravlja pa je u našem sustavu zdravlje besplatno. Drugi uvjet je obrazovanje, a besplatno obrazovanje ugrađeno je u naš program. Za kvalitetniji život moraju se razvijati kultura, sport i ostale aktivnosti. Povećanjem kvalitete života, podiže se efikasnost i samopouzdanje nacije. To je ugrađeno u naš program – kazao je Jurčić te istaknuo kako je najveći kapital države uspješna i sposobna Vlada. – Vlada koju će voditi Milan Bandić bit će najveći kapital i jamstvo za razvoj hrvatskog društva i države – kazao je.

Špika je govorio o dijelu programa koji se odnosi na umirovljenike, najavivši da će se koalicija žestoko suprotstaviti pomicanju roka za umirovljenje na 67 godina starosti prije 2038., koju je kao rok odredila EU.

Rekao je i da će fokus biti stavljen na način usklađivanja mirovina. – Mirovine treba vezati ili uz rast BDP-a, ili uz rast plaća ili uz troškove života. Ona komponenta koja je najpovoljnija za umirovljenike u trenutku usklađivanja, nju treba uzeti u obzir – poručio je Špika.

O dijelu Izbornog programa koji se odnosi na hrvatsko selo i ruralni razvoj, govorio je Šoić, koji je optužio sve dosadašnje vladajuće garniture za iseljavanje iz ruralnih krajeva. Najavio je rigorozne kontrole uvoznih proizvoda, kako se na policama u Hrvatskoj više ne bi nalazilo meso staro i po 30 godina. – Dosadašnje vladajuće strukture pokazale su da im nije u interesu hrvatski seljak. A iza toga se krije interes krupnog kapitala koji želi preuzeti prirodne resurse ove države. Kad gospodin Bandić postane premijer, tome ćemo stati na kraj – kazao je Šoić.

>> Bandić i još četvorica predsjednika stranaka na izbore idu pod sloganom 'Koalicija za premijera'

Komentara 28

GD
Gospon Drug
18:43 10.08.2016.

Oni o bajkama a mi u zemlji čudesa..

Avatar dobry
dobry
19:05 10.08.2016.

Prefrigani Bandić! Pokušava ono što je MOST napravio na prethodnim izborima-osigurati si dovoljan broj glasova kako bi bio relevantan čimbenik bez koga se ne bi moglo odlučivati u Saboru ili Vladi. Negov cilj nije boljitak Hrvatske, već zaštita osobnih sebičnih interesa i nastavak pljačke, te bijeg od Remetinca. Posljednji preostali relevantan hercegmafijaš...

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
18:37 10.08.2016.

treba prije strpati lopove/mafiju u zatvore i oduzeti im imovinu i pokradeno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije