Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajno snimljeni razgovori

Detalji iz optužnice u aferi Agram - Bandić: Zovi Kondora i sredi!

Milan Bandić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
05.01.2016.
u 22:46

USKOK traži i da se od Bandića oduzme 3,7 milijuna kuna, a u pretragama su mu oduzeli i 400 slika i skulptura vrijednih 420.000 kuna

– Možemo od Kondora unajmiti kontejnere što ih Čistoća nema. Nazovi Kondora, unajmi, a u aneksu natječaja formu zadovolji jer idemo u susret priči koja će se za tri dana dogoditi – rečenice su koje je u telefonskom razgovoru u listopadu 2013. Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, uputio Željku Horvatu.

Kondor iz tog razgovora je Petar Pripuz, vlasnik CIOS-a, koji u to vrijeme s Bandićem dogovora zbrinjavanje glomaznog otpada, i to na ne baš najtransparentniji način, o čemu svjedoči još jedan tajno snimljen razgovor u kojem Bandić prvo svom sugovorniku kaže:

– Netko će propjevati da to voze u CIOS! – a zatim pita:

– Je l’ ima negdje prazna kompostana da tamo otpeljaju to tako, iskrenu i nikome ništa ne govore. Da to nitko ne zna, da se otpelja, istovari i šuti!

Opisano na 400 stranica

Navedeni razgovori tajno su snimljeni tijekom policijsko-uskočke akcije Agram, koja je u listopadu 2014. rezultirala uhićenjem Bandića, Pripuza te još 13 osoba, a koncem prošle godine istražiteljske sumnje formalizirane su u optužnici koju je USKOK podigao protiv Bandića i njegovih suoptuženika. Svu “raskoš” nepotizma, rodijačkih veza, sumnjive dodjele poslova te načina na koji Bandić godinama vodi Zagreb USKOK je sažeo i opisao na nešto malo više od 400 stranica optužnice koja još nije postala pravomoćna.

U međuvremenu, dok čeka pravomoćnost optužnice, Bandić, kojeg Pripuz u njihovim međusobnim razgovorima zove Leopardom, postao je bitan faktor u formiranju nove vlade i saborske većine, što se može tumačiti i kao njegov pokušaj političke trgovine koja bi ga, vjerojatno po njegovu uvjerenju, mogla spasiti iz pandži USKOK-a. A te tužiteljske pandže stisle su se oko Bandića i njegovih najbližih suradnika istražujući tko je i kako financirao Bandićevu predsjedničku kampanju 2010., kako je Grad Zagreb zamjenjivao zemljišta s poduzećem Bramgrad, kako je Pripuzov CIOS dobio posao zbrinjavanja otpada, kako su se u Gradu Zagrebu zapošljavali ljudi mimo natječaja, a po Bandićevu nalogu, tko je, kako i u čije ime koristio službena vozila Grada Zagreba... 

Sve to vrlo plastično razotkriva kako Bandić vlada hrvatskom metropolom, a nešto o načinu te vladavine imala je reći i Sandra Švaljek, žena koja ga je na gradonačelničkoj funkciji zamjenjivala dok je bio u Remetincu.

– Nijedna odluka u Zagrebu i Holdingu ne donosi se bez Bandića. Dok nisam preuzela funkciju nakon što je Bandić uhićen, kao njegova zamjenica, bila sam isključena iz donošenja svih ključnih odluka jer je sve bitne odluke donosio Bandić s najbližim krugom svojih suradnika. Jednom tjedno bio je veliki kolegij, no dojam je bio da su strateške odluke donesene negdje drugdje. Bandić je čovjek koji sve voli imati pod kontrolom i o svemu odlučivati, vrlo je autoritativan, a kod njegovih podređenih postoji strah da nešto naprave na svoju ruku jer je Bandić  taj koji donosi sve odluke – svjedočila je Sandra Švaljek.

A o autoritativnosti Bandića nešto bi vjerojatno mogao reći i Vidoje Bulum, jedan od njegovih suoptuženika, koji se prema snimci jednog tajno snimljenog razgovora, našao u problemima jer se nije na najbolji način pobrinuo za zapošljavanje Mikice Macan, inače Bandićeve rođakinje. 

Domoljublje i zapošljavanje

Bandić je od Buluma tražio da ženu koja je radila u kafeteriji zaposli na bolje radno mjesto s većim koeficijentom iako nema uvjeta za to, a kada to nije napravljeno onako kako je tražio, prvo Bulumu kaže da će ih sve postrojiti za 10 minuta, a nakon što se Mikica Macan požalila Bandiću, on ponovo zove Buluma.

– Znaš li ti gdje ona radi? Neoprostivo je da radi s istim bodom kao kad je kuhala kavu... Znaš li ti tko je ona? Ona je dijete mog rođaka koji je bio u Tigrovima i jedva je živu glavu izvukao... Imaš li srce? Gdje ti je domoljublje? Pa ona je bila dijete kada joj je majka oči sklopila... Imaj malo poštovanja prema gradonačelniku i onome što je on rekao...

Kada mu Bulum kaže da je napravio sve što je mogao prema pravilniku, Bandić mu odgovara:

– Ne j... po tavanu! Da imaš srca, ispričao bi se maloj! Vi i dragi Bog biste trebali čuvati Bandića, a vi ga želite uništiti. Malu Mikicu ste zeznuli za bodove i za 10 minuta da ste s rješenjem kod mene...
Slično je Bandić rješavao i ostale stvari vezane za rukovođenje Zagrebom, a policija je u pretrazi od njega oduzela nekoliko rokovnika, rukom pisane papiriće s imenima onih koje treba zaposliti, a u mobitelu su mu nađene i poruke Mile Horvat, koju je gradski službeni automobil vozio u Beč.

Inače USKOK traži da se od Bandića oduzme 3,7 milijuna kuna, a zanimljivo je da je od njega oduzeto 400 skulptura i slika vrijednih 420.000 kuna. Dio njih pokušao je dan prije uhićenja sakriti i u stanu koji koristi Slobodan Ljubičić, a u taj ih je stan iz Bandićeve vikendice prevezao Bandićev vozač. 

>> Podignuta optužnica protiv Bandića u aferi Agram!

Komentara 185

BE
berogrga
23:01 05.01.2016.

Na youtube postoji snimka bivšeg ministra Miljenića kako dogovara uhljebljivanje sdp-ovog kadra, bivši ministar Jakovina je čak tri puta sredio zaposlenje svojoj kumi, partija je po državnim tvrtkama zadnje četiri godine zaposlila 10 tisuća svojih članova, gdje je pnuskok u tim slučajevima? Gdje ste vi mediji? Samo se nad Bandićem iživljavate, a sad trenutno idete sa ovakvim člankom jer su optužnice protiv Bandića jako klimavie pa vam ne preostaje ništa drugo nego ovakvim cirkusantskim difamiranjem i spinovima podgrijavati mit o Bandiću kao mutnom liku. Prava istina je da su mutni svi oni koji prozivaju Bandića.

RU
rudvanvart
23:08 05.01.2016.

Ovo je već postala klasika, kad god izbije neki skandal s sdp-om ili Milanovićem, na naslovnici naravno u negativnom kontekstu se pojavi Bandić, pročitani ste sdp mediji.

BI
bigstar
23:10 05.01.2016.

Ljevicarski mediji i dalje odraduju za sdp i milanovica,cijeli dan trabunjate o optuznici koja je klimava i nije potvrdena... ali sva sreca da necete jos dugo ni vi ni vasi placenici kao spanovic koji vam je u oba dnevnika najeminentnijiji "strucnjak" koji samo insinuira i laze..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije