Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA MEĐU VLADAJUĆIMA

Nove ucjene Plenkoviću: Bandić prijeti, ali ne kontrolira Klub

Andrej Plenković i Milan Bandić
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/5
15.10.2019.
u 07:47

- Vlada ima svoj put i ide njime. ako se na tom putu bilo što ispriječi, mi kao vladajuća stranka, nositelji koalicije, sigurno smo spremni na svaki politički izazov - kazao je Davor Božinović

Ili će se povećati plaće učiteljima i nastavnicima za šest posto ili više neće biti ove Vlade, poručio je jučer zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvavši premijera Andreja Plenkovića da udovolji ovom zahtjevu ili nitko u njegovu saborskom Klubu zastupnika neće dizati ruke za Vladine zakone.

Prijetnja stiže nakon HNS-ove ucjene da neće glasovati za proračun za iduću godinu ako se ne povećaju plaće učiteljima. Realiziraju li HDZ-ovi partneri ove prijetnje, Plenković ostaje bez većine u Saboru i Vlada pada, jer Bandićev Klub broji 11 zastupnika, a HNS-ov šest, i bez ovih 17 zastupnika, HDZ-ova većina s preostalim manjim partnerima ostaje na tek 65 zastupnika. Što je daleko od 76 ruku koliko je potrebno da bi imali većinu u Saboru, što znači da bi, ako sam Plenković ne prelomi prije, išli na prijevremene izbore.

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Međutim, ovo nisu prve Bandićeve prijetnje koje se nisu realizirale. Prije ljeta pokazalo se da Klub i ne kontrolira kada je prijetio opozivom ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. Neki članovi Bandićeva Kluba kažu kako im već idu na živce Bandićeve samoinicijativne prijetnje pa i sami prijete da bi mogli izići iz Kluba kao što je nedavno napravio i bivši šef tog kluba, zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics.

– Nisam čuo Bandićevu izjavu, moramo sve raspraviti na sjednici. Načelno, ja sam za povećanje plaća svima, ali samo ako ima novca za to – kazao nam je član Bandićeva kluba, zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi. Ni Ivica Mišić, nezavisni u Klubu kaže kako nije čuo Bandićevu ucjenu te dodaje da je on za podizanje plaća samo ako ima novca.

Što je Bandić mislio?

– Nisam za rušenje Vlade zbog ovoga, ali treba vidjeti što je Bandić mislio – kaže Mišić.

Prije nekoliko tjedana Bandićevi zastupnici nisu došli na glasovanje u 12 sati, pa se ono moralo odgoditi za sat vremena, što se također protumačilo kao Bandićevo pokazivanje snage u Saboru. Bez HDZ-a Bandić gubi moć u Zagrebu, jer bez njihovih ruku u Skupštini on ne može donijeti niti jednu odluku, pa ni GUP-u, o kojem predstoji glasovanje.

Kao i posljednjih dana, iz HDZ-a su jučer stizale poruke kako ne pristaju na ultimatume te kako su spremni na sve scenarije, pa i na prijevremene izbore o kojima se sve češće govori u HDZ-u. Neki dan je i čelnik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ostavio otvorenu mogućnost održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora zajedno s predsjedničkim izborima.

– Vlada ima svoj put i ide tim putem. Ako se bilo što ispriječi na tom putu, mi kao vladajuća stranka, nositelj koalicije, sigurno smo spremni na svaki politički izazov – rekao je jučer ministar unutarnjih poslova i bliski suradnik premijera Davor Božinović, odbacivši primjedbe da premijer nema hrabrosti da prelomi ove prijetnje. Vladina je politika, poručuje, da u mjeri u kojoj je to moguće horizontalno poveća plaće svim službama.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

i dok u HDZ-u govore kako su spremni na sve opcije, šef HSLS-a Darinko Kosor koji je još prošlog tjedna otvoreno pozivao na nove izbore jučer je kazao kako je premijeru predložio da se u petak, 18. listopada održi glasovanje u Saboru i da se na njemu konačno vidi ima li Vlada većinu ili nema.

Vrijeme za odlučne poteze

– Tko glasa, dio je vladajuće koalicije – tko glasa protiv, nije. Tu mislim i na sve članove Bandićeva kluba koji nisu svi članovi njegove stranke i koji će glasati po savjesti. Ako se pokaže da postoji saborska većina, idemo dalje. Ako ne, onda idemo na parlamentarne izbore na isti dan kada će se održati i drugi krug predsjedničkih izbora. Ovih PR-ovskih igrica Bandića, HNS-a i Pupovca je dosta – kaže Darinko Kosor. Došlo je, nastavlja, vrijeme za odlučne poteze, a takvi se, drži Kosor, uvijek isplate.

Hoće li premijer prijedlog prihvatiti, tek će se vidjeti. Glasovanje je zakazano za petak.

I neki drugi koalicijski partneri drže da je narodu postalo svejedno hoće li ova koalicija izdržati i kako se čini da ovo sve skupa vodi u jedno ništa. Isti izvor kaže i da nitko ne bi bio talac ako bi izbori bili kada i predsjednički. Nikome, dodaje, ne odgovaraju, možda bi brzo išli i drugi izbori jer se vlast ne bi mogla sastaviti, ali i to je opcija.

Ultimatumi ništa neće riješiti

– U politici se ništa neće riješiti ultimatumima. Želimo li rješenje, ono se neće dogoditi slanjem poruka preko medija, nego za zajedničkim stolom. Siguran sam, bez obzira na to što ulazimo u predizborno vrijeme, da će i kolege Divjak i Bandić naći toliko snage da u transparentnom, vrlo fleksibilnom pristupu ovoj tematici budu na relaciji onoga što Vlada predlaže, a to je samo ono što državni proračun može izdržati – poručio je jučer ministar gospodarstva Darko Horvat.

VIDEO: Bandić položio kamen temeljac

 

 

 

Komentara 62

Avatar southman
southman
07:57 15.10.2019.

Bandiću je jedino važan GUP u Zagrebu i ništa drugo. Shvaćaju to i članovi njegova kluba u Saboru zato su mu i dali palac dolje na ovu ucjenu Vlade pa je morao reterirati i tražiti druge načine da ostvari cilj. Preko 50% onih koji su u njegovom i HNS-ovom klubu sutra nakon izbora neće vidjeti Sabora i ne pada im na pamet zbog 2% razlike u povećanju plaća prosvjetara riskirati plaćicu od 16-18 000 kn !

ŠL
šljiva
08:54 15.10.2019.

Kad Banditos vrtićima vrati dostojne plaće, onda može prozivati druge! Do tada, neka se poklopi ušima

PR
prajdali100
08:11 15.10.2019.

Nema tu velike razlike između Bandićeve družine i ovih tipova iz HNS. Sve to laje i prijeti ali nikome se ne izlazi iz koalicije, čitaj fotelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije