Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roditelji:

Bandić nas je podijelio na građane prvog i drugog reda, diskriminira našu djecu

Playground is seen through the fence of a closed kindergarten in Wuhan, the epicentre of the novel coronavirus outbreak
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
02.04.2020.
u 17:37

Prijedlog Milana Bandića podijelio ih je, kažu, na vrijedne i manje vrijedne, zaslužne i manje zaslužne, građane prvog i drugog reda, a na privatne i vjerske vrtiće stvoren je veliki pritisak i strah da financijski neće izdržati

Roditelji djece koja pohađaju privatne i vjerske vrtiće u Zagrebu uputili su otvoreno pismo nezadovoljni i razočarani odlukom gradonačelnika Milana Bandića o ukidanju obveze plaćanja vrtića svim roditeljima čija su djeca polaznici gradskih vrtića. Naime, u toj se odluci ni na koji način ne spominju roditelji čija su djela polaznici privatnih i vjerskih vrtića iako se i oni, kao i oni čija djeca pohađaju gradske vrtiće, nalaze se u istoj ili sličnoj situaciji kao i roditelji djece u gradskim vrtićima te osjećaju gospodarske posljedice pandemije. Takav prijedlog Milana Bandića podijelio ih je, kažu, na vrijedne i manje vrijedne, zaslužne i manje zaslužne, građane prvog i drugog reda, a na privatne i vjerske vrtiće stvoren je veliki pritisak i strah da financijski neće izdržati sve što moraju i da će zbog izvanrednih okolnosti morati zatvoriti svoja vrata, a odgojitelje poslati na burzu. Zbog cijele situacije roditelji su pokrenuli i peticiju koju je do trenutka pisanja ovog teksta potpisalo gotovo 2200 ljudi.

Dodatna diskriminacija, nastavljaju dalje u svom pismu, sastoji se u tome da privatni i vjerski vrtići pružaju roditeljima "usluge za zadovoljene zakonske javne potrebe, a koje Grad Zagreb nije uspio samostalno organizirati".

"Mi kao roditelji djece upisane u privatne i vjerske vrtiće spremno izdvajamo novčana sredstva kako bi svojoj djeci osigurali adekvatan predškolski odgoj, a sada smo dodatno izloženi bitno nepovoljnijem tretmanu u odnosu na roditelje čija su djeca upisana u gradske vrtiće, čije poslovanje u cijelosti financira Grad Zagreb, neovisno o broju djece koja su upisana i koja stvarno prisustvuju programu. Neka nam onda netko kaže da to nije diskriminacija! Neka nam netko kaže da to nije ugrožavanje temeljnih prava djece u privatnim i vjerskim vrtićima da se, nakon stresa koji su prošli, ne mogu vratiti u poznate prostore i svojim odgojiteljicama", ogorčeni su roditelji.

Zbog izvanredne situacije zato je, drže, neophodno da Grad Zagreb pravovremeno donese mjere, odnosno odgovarajuće odluke temeljem kojih će prilagoditi postojeća pravila novonastaloj situaciji, odnosno da do trenutka završetka izvanrednih uvjeta poslovanja iznađe mogućnost isplatiti pune subvencije prema upisanom djetetu.

Inače, prema odluci Skupštine Grada Zagreba u program javnih potreba uključeno je i sufinanciranje djelatnosti privatnih i vjerskih vrtića. Međutim, privatni i vjerski vrtići od 2013. godine sufinanciranju se od nadležnog Ureda prema prisustvu djece, a ne prema upisanom djetetu, čime se umanjuju sredstva zbog činjenice da zbog zdravstvenih ili nekih drugih razloga djeca često izostaju pa ne postignu potreban broj od 5 i više dana prisustva kako bi roditelj ostvario pravo na punu subvenciju.

Takva odluka, naglašava se u pismu, bitno utječe na financijsku stabilnost svakog privatnog vrtića.

"Umanjenjem punog iznosa subvencije po upisanom djetetu u ovim izvanrednim okolnostima privatni i vjerski vrtići, nisu u mogućnosti ostvariti financijske rezerve u poslovanju koje bi im omogućilo oslobađanje roditelja od plaćanja vrtića u ovakvim nepredviđenim situacijama. Tada bi roditelji s pravom mogli očekivati da vlasnici privatnih i vjerskih vrtića oslobode svoje roditelje obveze plaćanja do trenutka izlaska iz izolacije", stoji u pismu.

- Privatne i vjerske dječje vrtiće u Gradu pohađa 4.300 djece, a u njima je zaposleno ukupno 974 zaposlenika, a ne 5000 kako navode roditelji. Grad sufinancira pohađanje spomenutih vrtića u iznosu od 1.300,00 kn do 1.750,00 kn, ovisno o prihodovnom cenzusu roditelja djeteta, te će to raditi i dalje - kažu iz Grada dodajući kako i za njih postoji opcija da dobe potpore koje Vlada dodjeljuje, a nekima privatnim i vjerskim vrtićima u Zagrebu je već i odobrena. Usto, napominju kako su kao znak podrške u trenutnoj situaciji još 26. ožujka žurno isplatio 6.8 milijuna kuna subvencija za veljaču. 

VIDEO Cijene nekretnina u Zagrebu pale su i do 20 posto. Evo što kažu stručnjaci

Komentara 20

ŽI
Žinićka
13:42 02.04.2020.

Hoćemo li sad plaćat i privatna liječenja? Privatne najmove stanova? Pa kako vas nije sramota

SD
sretno_dijete
13:45 02.04.2020.

Pa grad vam daje od 1300 do 1750 kn mjesečno. A dobro što bi vi? Upisujete djecu u vrtiće koji koštaju preko 4000 kn mjesečno, a sad se pravite bedasti i htjeli bi da vam grad to plaća. Sramota!!

MU
MIN.USER
13:49 02.04.2020.

Nevjetojatna drskost, zar vam nije jasno da ste djecu upisali u PRIVATNE vrtiće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije