Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIZ PRIJEDLOGA

Stižu nove strože mjere za Zagreb, strategija za metropolu dosad neviđena u Hrvatskoj?

Zagreb: Atmosfera u gradu nakon uvođenju novih epidemioloških mjera
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/4
12.11.2020.
u 20:17

Ipak, ugostitelji kažu da se nove mjere u Zagrebu neće odnositi na njih. Trenutačno se, tvrde, u gradu ne planira uvesti ni skraćivanje radnog vremena kafića ni restorana, a ni zatvaranje nije opcija.

I dok prvi čovjek Vlade ne vidi razloga za uvođenje novih mjera u zemlji, prvi čovjek Zagreba ih najavljuje vrlo brzo. Navodno će strategija metropole biti nikad do sada još viđena u Hrvatskoj. RTL doznaje da je zapelo u dogovorima, pa detalji nisu otkriveni ni nakon virtualnog sastanka s ugostiteljima.

U Zagrebu je danas zabilježeno 705 novozaraženih, a aktivnih slučajeva je 3200. Iz Nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar kažu da, iako je stagnacija, više od 35 posto testiranih je pozitivno.

- Mi ćemo danas i sutra raspravljati i vidjeti da nađemo neki balans u mjerama, što će biti najbolje i najefikasnije za grad Zagreb, rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ Dr. Andrija Štampar.

Zbog 90 posto pozitivnih slučajeva koji su asimptomatski ide se u smjeru novih mjera. Nekoliko je prijedloga, kaže Šostar, ali bez detalja.

- Bit će malo drugačije. Bit će povezano isključivo sa zdravljem. Bliži se vrijeme Adventa, Božića, nastojat ćemo da ne budemo Grinchevi, da ne upropastimo ljudima Božić, a da istovremeno im sačuvamo zdravlje, vidimo da će Advent biti u puno manjem opsegu nego što je ikad bio, rekao je Šostar.

Upravo je prije dva dana na predstavljanju nikad manjeg Adventa nove mjere najavio i gradonačelnik Milan Bandić.

- Mislim da ono što ćemo koncem tjedna najaviti, a od idućeg tjedna počet provodit je na tragu očekivanja grada Zagreba koji treba prednjačiti i nuditi nova rješenja i sasvim novu kvalitetu u borbu protiv nevidljive bolesti, rekao je Bandić.

Ipak, ugostitelji kažu da se nove mjere u Zagrebu neće odnositi na njih. Trenutačno se, tvrde, u gradu ne planira uvesti ni skraćivanje radnog vremena kafića ni restorana, a ni zatvaranje nije opcija.

- Mi ne očekujemo daljnje mjere i ne možemo ih prihvatit zato što smo prihvatili ove sadašnje mjere sa najvećim razmacima i na način da spriječe zarazu, rekao je Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Zeleno svjetlo za nove mjere mogli bi dobiti i od nacionalnog stožera koji je tako prihvatio prošlog tjedna strože prijedloge Varaždinske županije, a ovog Šibensko-kninske i Krapinsko-zagorske.

Stožeri bi trebali preuzeti odgovornost i na svojem teritoriju donijeti strože mjere sukladno onome što vide da je problem, a to oni najbolje vide jer dnevno prate situaciju i znaju što se na njihovom teritoriju događa. Stožer uvijek kad je opravdano podrži županijske stožere.

Tijekom popodneva su se razrađivali zadnji detalji u gradskom Uredu za zdravstvo, a nastavit će se i sutra, kako bi sve bilo spremno za ponedjeljak. 

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

Komentara 32

DU
Deleted user
10:11 13.11.2020.

Ne mogu vjerovati kaj ovdje neki pišu!!! Crovidaši ili vrijeđaju neistomišljenike tako sočno da bi ja već bio baniran zauvijek ili traže uvođenje diktature , otvoreni poziv na linč nije rijedak!!! A "dokazi" su im isključivo izvještaji medija, politike i stožera... Ne vjeruju nikakvoj zdravoj logici, ne vjeruju podacima statističkih zavoda, ne vjeruju ni vlastitim očima... Interesantno je i to da se radi o nekoliko desetaka nickova ali kada usporedite stil pisanja, vjerojatno se iza njih kriju 4-5 osoba. Kako pranje mozga uz podršku ovakvih komentara djeluje... Zbogom slobodo!

Avatar Uhljeb25
Uhljeb25
22:38 12.11.2020.

Zvonimir Šostar u konzultacijama sa striptizetom došao do ovih ideja vezano za nove mjere u sprijčavanju širenja Covid19.

ST
stefj
01:21 13.11.2020.

Nisu restorani i kafići problem, problem su okupljanja, javni prostori, javni prijevoz itd... Nije mi jasno što neki tu, po vokaciji uglavnom javni djelatnici, imaju toliku fiksaciju na kafiće. Malo zdravog razuma i gledanja sebe više bi pomoglo od paničarenja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije