Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sankcija Povjerenstva

Bandić kažnjen sa 15.000 kuna jer je uz plaću primao i druge naknade

Milan Bandić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
10.06.2014.
u 14:34

Osim Bandića kažnjeni su i bivši zamjenici gradonačelnika Grada Splita (op. a. Željka Keruma) Jure Šundov i Anđelka Visković

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je sankcionirati zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića sa 15 tisuća kuna jer je uz svoju gradonačelničku plaću primao i druge naknade, što zakonom nije dozvoljeno. Osim naknade od 2400 kuna mjesečno koju je primao kao predsjednik Turističke zajednice Grada Zagreba u razdoblju od 2009. do 2013. godine, stručne službe Grada Zagreba uplatile su mu kroz dvije rate ukupno 10,5 tisuća kuna za obnašanje dužnosti člana Odbora za javna priznanja, a dobio je i 1500 kuna na temelju autorskog ugovora s tvrtkom Duplicato Media za sinkroniziranje lika iz crtića. Iako mu je kao olakotna okolnost uzeta što je sve naknade tijekom ove godine i vratio, posebno mu se zamjera što je još 2011. godine, nakon što je sam zatražio mišljenje od bivšeg Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, obaviješten da ove naknade ne smije primati, a on ih je i dalje primao.

Bandić je u svome obrazloženju Povjerenstvu napisao da su mu stručne službe trebale prestati uplaćivati naknadu, te da je on praktički nije kriv što su i nakon dobivenog mišljenja nastavili s uplatama. – On je imao izričito mišljenje Povjerenstva, a nastavio je primati naknadu koja je visoka kao minimalna plaća u Hrvatskoj. Nije moguće da gotovo 12 posto svojih godišnjih primanja na osnovi tih naknada nije primijetio na računu – komentirala je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Osim Bandića, kažnjeni su i bivši zamjenici gradonačelnika Grada Splita (op. a. Željka Keruma) Jure Šundov i Anđelka Visković, također za primanje dodatnih naknada koje nisu uz svoje plaće smjeli primati. Tako je Šundov na račun naknada za članstva u skupštinama Turističke zajednice Grada Splita te gradskih poduzeća Promet d.o.o, Čistoća te Vodovod i kanalizacije u razdoblju od 2009. do 2013. godine zaradio čak 302 tisuće kuna.

On u svom obrazloženju nije pokazao volju da, poput Bandića vrati sve te isplaćene naknade. Povjerenstvo ga je kaznilo sa 30 tisuća kuna koje mora vratiti u šest mjesečnih rata, a njegovu kolegicu Anđelku Visković sa 15 tisuća kuna jer je primila ukupno 68 tisuća kuna u razdoblju od 2009. do 2012. godine na račun članstva u skupštini Turističke zajednice Grada Splita. Protiv aktualnog gradonačelnika Splita Iva Baldasara pokrenut je postupak za utvrđivanje potencijalnog sukoba interesa zbog slične stvari, dakle, jer je primio naknadu od splitske TZ od 12 tisuća kuna te od Čistoće od 8500 kuna, koje je, istina, odmah i vratio. Pokrenut je postupak i protiv gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića jer nije prijavio bitne promjene u svojoj imovinskoj kartici, odnosno niz nekretnina koje su on i supruga kupili.

Povjerenstvo je na svojoj današnjoj sjednici utvrdilo i da zamjenik ministra obrazovanja Saša Zelenika nije bio u sukobu interesa jer je samo zamrznuo svoj znanstveni status u Centru za mikro i nano znanosti u Rijeci budući da je sa svojim poslodavcem, a što mu zakon ne dopušta, sklopio ugovor prema kojem će se nakon mandata vratiti na svoje radno mjesto u centar, a do tada nastaviti predavati. Utvrđeno je i da nije prvo kao pomoćnik, a onda kao zamjenik ministra u postupku odabira projekta upravo Centra iz kojeg je došao na te dužnosti, stavio svoj interes ispred javnog.

U podužem obrazloženju, Povjerenstvo je utvrdilo da je procedura za dobivanje sredstava iz europskih fondova za projekt Centra za mikro i nano znanosti u Rijeci počela koju godinu prije njegova dolaska u ministarstvo te da osim te institucije, u odobravanju projekta sudjeluje cijeli niz tijela i postoji niz koraka koji će u konačnici rezultirati odobravanjem projekta. S obzirom na to da mu se spočitavalo kako je projekt Centra iz Rijeke dobio sredstva nauštrb projekta iz Zagreba o osnivanju centra za nanotehnologiju u Zagrebu, objašnjeno je da je ovaj projekt iz Rijeke bio spremniji za povlačenje sredstava za proračunsko razdoblje 2007. – 2013., dok zagrebački projekt još uvijek ima mogućnost dobiti sredstva iz sljedećeg proračunskog razdoblja od 2014. do 2020. godine.

>> Grad ima pravnu službu, ali plaća 40 vanjskih odvjetnika. Evo koliko!

Komentara 17

NE
nesanica
16:21 10.06.2014.

kune se nije znao

Avatar emigrant
emigrant
14:58 10.06.2014.

Primio je samo od jedne naknade 115.000 kn, a kazne ga s 15.000? I sve je po zakonu, jel...? A babica prodaje sir za 20 kn i naplate joj 100x veću kaznu.

TR
trandri
16:13 10.06.2014.

Bez veze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije