Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA Nekada teroristi, sada srpski kriminalci hodaju s bh. dokumentima

Balkanskom mafijašu osobna iz Tomislavgrada

15.01.2009.
u 23:00

Devedesetih godina su najpoznatiji svjetski teroristi hodali po svijetu s bh. dokumentima, a čini se da su tu ulogu u novom tisućljeću preuzeli najpoznatiji članovi podzemlja iz Srbije.

Vladimir Jovanović, Vladimir Milisavljević i Milan Jurišić samo su neki od poznatih srpskih pripadnika podzemlja koji imaju bh. osobne iskaznice i putovnice, a ne postoji mogućnost na temelju kojeg bi im se ti dokumenti izdali. Trenutno se zbog ovih događaja vodi istraga protiv dvadesetak ljudi, što nam je i potvrđeno u Tužiteljstvu BiH.

Mjere zabrane
- Istina je da vodimo istragu protiv dvadesetak osoba u ovom slučaju, a ima i određen broj osumnjičenika koji su vjerojatno bili dio ovoga lanca. Trenutno su skoro svi osumnjičeni na slobodi, ali su im izrečene mjere zabrane - rekao nam je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

Na pitanje postoji li bojazan da bi neki od osumnjičenih mogli prebjeći u susjedne zemlje, što se u ne tako davnoj povijesti nekoliko puta dogodilo u sličnim slučajevima, Grubešić nam je rekao kako do sada svi osumnjičeni poštuju izrečene mjere zabrane i kako trenutno ne postoji bojazan da bi se nešto takvo moglo dogoditi.

Inače, osobe koje su dobile CIPS-ove dokumnete u gradovima Zvorniku, Brčkom, Srebrenici, Bijeljini uglavnom su pripadnici specijalne postrojbe “Crvene beretke”, a sudjelovali su u mnogim zločinima tijekom rata. Među onima koji nose bh. dokumente su i bivši pripadnici “zemunskog klana”, a neki od njih su izravno osumnjičeni za ubojstvo srpskog premijera Zorana Đinđića.

Osim spomenutih osoba, ratnih zličinaca itd., uredne CIPS-ove dokumente imaju i srpski trgovci drogom, kao što je Ljubiša Linde, a zanimljvio je kako su bh. dokumenti prošle godine pronađeni kod Andrije Draškovića prilikom njegova uhićenja u Njemačkoj.

Tada je utvrđeno kako je Drašković do bh. dokumenata došao u Brčkom, a zanimljvo je kako je kao mjesto prebivališta naveden Tomislavgrad,piše San.

Lažna imena
Kako se ne bi zaključilo da se CIPS-ovi dokumenti nelegalno izdaju u RS-u, treba reći kako je član jedne kriminalne skupine dobio lažni identitet uz sudjelovanje djelatnika MUP-a Sarajevske županije, koji je zaposlen u uredu za izdavanje putovnica i osobnih isprava.

Protiv ovog djelatnika MUP-a pokrenuta je istraga. Istraga o cijelom slučaju pokrenuta je još u svibnju prošle godine kada je uhićeno 19 osumnjičenih i izvršen je pretres na brojnim državnim i privatnim adresama.

Originalne bh osobne isprave i putovnice s lažnim imenima mogle su se lako dobiti iz projekta CIPS, sada poznatog kao IDDEEA.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije