Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Želi tunel

Izetbegović protiv Pelješkog mosta: 'To je rušenje suvereniteta BiH'

Bakir izetbegović
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
11.08.2017.
u 19:54

Po njegovu razmišljanju Hrvatskoj bi se više isplatila izgradnja tunela

Bošnjački član BiH predsjedništva Bakir Izetbegović usprotivio se danas izgradnji Pelješkoga mosta tvrdeći da bi Hrvatska njime narušila suverenitet BiH nastavljajući time najnovije bošnjačko osporavanje ovoga velikog hrvatskog projekta.

"Izgradnja Pelješkog mosta predstavlja rušenje suvereniteta BiH", rekao je Izetbegović u izjavi za bosanskohercegovačku TV postaju TV1 dodajući kako BiH i Hrvatska moraju pronaći rješenje ovoga problema kako bi se BiH dopustio slobodan pristup otvorenome moru.

"Valja utvrditi granicu. Valja utvrditi koridor ili plovni put BiH koji nas spaja s međunarodnim vodama, otvorenim morem i nakon toga elemente mosta, koji bi se eventualno gradio preko tih koridora, preko tih faktički, međunarodnih voda", pojasnio je bošnjački član državnog vrha.

Po njegovu razmišljanju Hrvatskoj bi se više isplatila izgradnja tunela.

"Mislim da bi Hrvatsku dvostruko jeftinije došao jedan tunel koji bi išao u zaleđu ili ispod Neuma, tamo je obala vrlo strma i put do Dubrovnika bi trajao puno kraće, a ne bi upropastili jedan predivan poluotok Pelješac jednim vrlo širokim putnim pojasom", dodao je Izetbegović koji je i čelnik bošnjačke Stranke demokratske akcije.

Dužnosnici njegove strane najavili su da će u Parlamentu BiH podržati zahtjev oporbenih bošnjačkih stranaka da se zaustavi projekt izgradnje pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje morske granice kod Neuma.

Istodobno Zastupnici hrvatskih stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u oba doma državnog Parlamenta BiH odbacili su tvrdnje da izgradnja Pelješkog mosta ugrožava interese Bosne i Hercegovine te smatraju da je protivljenje bošnjačkih političara izgradnji dio predizborne kampanje u toj zemlji. 

Komentara 101

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
20:31 11.08.2017.

odjebi balijo

UJ
ujko123
20:34 11.08.2017.

eto sad vidite s kim imate posla ... veči smrad od svog starog... a stari je bio smeče....

BR
brankok
21:10 11.08.2017.

Širina Panamskog kanala na najužem mjestu je 90.5 metara. Največi brodovi čitavog svijeta prolaze kroz tu širinu kanala ,15000 brodova godišnje. Raspon između stupova pelješačkog mosta je mnogo širi ,200 metara. Neum je historiski hrvatski narod i hrvatski narodni teritorij. GRADI ,NE PITAJ. Poslije izgradnje mosta nastavi izgradnju dalmatine iznad Neuma prema Dubrovniku. Otomansko carstvo ne znači B.H. niti rimsko carstvo Italija.Poslije raspada otomanskog carstva svakom matičnom narodu vrača se oduzet teritorij pa bi trebalo tako I hrvatskom narodu i državi.Očito je gospodinu Izetbegoviču bliža politika turskog islama nego krvna veza istog naroda dvije kulture.Prema političkim stavovima gospodina Izetbegoviča Bosna ne samo da je duhovna kolonija turskog islama več je i politički satelit Ankare.Sukob vjerskih imperijalizama je baza većine sukoba .Tvoj neprijatelj je sakriven u tebi I on promatra tvoje političke poteze kroz tvoje oči. Analist

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije