Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh

Bakinim receptima do prvog mjesta u konkurenciji osam država

'02.12.2010., Nedelisce- Ucenici OS Nedelisce izradjuju domace ljekove. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
06.06.2011.
u 12:54

- Želja nam je potaknuti učenike i roditelje, ali i cijelu okolinu da se u bolestima kod kojih je to moguće vrate prirodnim lijekovima - kazao je D. Horvat

NEDELIŠĆE - Učenici OŠ Nedelišće projektom “Zeleni korak naprijed” osvojili su glavnu nagradu na natjecanju međunarodne školske okolišne inicijative “Europske škole za živući planet" u Beču! Prošle godine prvu nagradu odnijela je čakovečka Gimnazija s projektom "Bakine jabuke", a ove je zbog izmjene pravila učenici iz Nedelišća dijele s još tri škole iz Srbije, Rumunjske i Moldavije. Završna svečanost, koju treću godinu za redom organiziraju svjetski fond za prirodu WWF i Erste Fondacija, održana je u Beču.

Natjecalo se 30 razreda iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Moldavije, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Ukrajine, a teme ekoprojekata bile su “Dunav - Europska žila kucavica” i “Ekološki otisak”. Učenici OŠ Nedelišće i njihova mentorica Jelene Sršan Pavlic, istražili su moguće primjene lokalnog ljekovitog bilja i kako uporaba tradicionalne medicine umjesto konvencionalnih lijekova može smanjiti ekološki otisak potrošača. Uz ostalo, od baka su prikupljali recepte starinskih lijekova napravljenih na prirodan način, a neke su i sami pokušali izraditi. Jedan takav je i lijek protiv upale grla koji se sastoji od dvije žlice meda, dvije žlice jabučnog octa i deset kapi limunova soka. Za skidanje povišene temperature preporučuju pak pripravak od ribanog krumpira.

- Želja nam je potaknuti učenike i roditelje, ali i cijelu okolinu da se u bolestima kod kojih je to moguće, npr. kašalj i temperatura, vrate prirodnim lijekovima i na taj način smanje ekološki otisak, tj. resurse našeg planeta koje koriste za svoj život - pojasnio je za Večernjak učenik David Horvat.

Pet učenika iz svakog pobjedničkog razreda bit će nagrađeno tjednim boravkom u prirodnom kampu u Austriji ove jeseni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije