Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTHVAT U KBC-u Zagreb proteklog se vikenda odvijala prava drama sa sretnim završetkom

Bakina jetra spasila dvogodišnjeg unuka

otv-01-txt.jpg
import
18.07.2006.
u 18:32

Prava drama odvijala se proteklog vikenda u Klinici za kirurgiju Kliničkoga bolničkog centra Zagreb. Dvogodišnji dječak u pretkomatoznom stanju, bez svijesti i s početnim oštećenjem mozga trebao je hitnu transplantaciju segmenata jetre. Gdje u tako kratkom vremenu naći donatora i hoće li operacija uspjeti, pitanje je koje je zaokupilo i liječnike i sestre. U pretkomatoznom stanju dječak je završio zbog akutnog zatajenja jetre, no pravi se uzrok još ne zna.

– Na dječaku od dvije godine i dva mjeseca, a teškom 12 kilograma morali smo hitno obaviti transplantaciju, i to sa živoga srodnog donatora, što je stvorilo popriličnu strku u bolnici – kaže voditelj ekipe za transplantacije jetre u dječjoj dobi dr. Stipe Batinica.

Potraga za donatorom
Ekipa za transplantacije počela je potragu za donatorom, a najlogičnije je bilo krenuti od dječakove rodbine. Dječakov otac spremno se ponudio da bude donator potrebnog dijela jetre, no unatoč njegovoj želji i volji da pomogne svome sinčiću, jetra nije odgovarala dječakovoj.
Potraga se nastavila jer dječaka je trebalo hitno operirati, pa je testirana i baka, koja se također spremno stavila na raspolaganje. Srećom, bakina jetra odgovarala je dvogodišnjem dječaku, pa su hitno počele pretrage i pripreme za tešku operaciju.

Samo dan za pripreme
Sve pretrage i pripreme za tu opasnu operaciju trajale su manje od 24 sata, a inače znaju potrajati i mjesecima. Cijeli tim za transplantaciju jetre potpuno se posvetio dvogodišnjaku i apsolutno je sve bilo podređeno spašavanju života malenog dječaka. No, bez dječakove rodbine koja je bila spremna riskirati svoje živote za spas najmlađeg člana obitelji, pitanje je kako bi sve završilo.
Donator je pronađen, no priča tu ne prestaje, jer se ekipa za transplantacije trebala pripremiti za dugotrajnu i zahtjevnu operaciju.

– Zahvat je trajao oko jedanaest sati i sve je uspješno napravljeno. Dječak i baka oporavljaju se od teške operacije i oboje su dobro – zaključio je predstojnik Klinike za kirurgiju prof. dr. Stipe Batinica.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije