Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Vrhovnog suda

Bakin izvanbračni suprug spolno zlostavljao djevojčicu, potvrđeno mu 7 godina zatvora

Ilustracija zlostavljanja žene
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
28.08.2020.
u 10:52

U najmanje sedam navrata je s djevojčicom imao vaginalne snošaje, svjestan da je dijete usporenog psihičkog razvoja i lake duševne zaostalosti – navodi se u odluci Vrhovnog suda.

Vrhovni sud potvrdio je sedam godina zatvorske kazne Đ.L.-u osuđenom za teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta mlađeg od 15 godina i kazneno djelo upoznavanja djece s pornografijom. Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Rijeci. Optuženik je osuđen zbog spolnog odnošaja i sa spolnim odnošajem izjednačene spolne radnje s djevojčicom u dobi od 13 godina, posebno ranjivom.

- Kao izvanbračni suprug bake živio je u istom kućanstvu s djevojčicom. U najmanje sedam navrata je s djevojčicom imao vaginalne snošaje, svjestan da je dijete usporenog psihičkog razvoja i lake duševne zaostalosti. U najmanje tri navrata je djevojčici na televiziji reproducirao filmove spolno-eksplicitnog sadržaja koje su zajedno gledali – navodi se u odluci Vrhovnog suda koji smatra da je prvostupanjski sud pravilno olakotnim cijenio optuženiku dosadašnju neosuđivanost.

Otegotnim je cijenjen visoki stupanj kriminalne volje izražen duljinom razdoblja u kojem su ostvarene radnje kaznenih djela. To se odrazilo i na traumatizaciju posebno ranjive odnosno pojačano osjetljive djevojčice. Traumatizacija, napominje Vrhovni sud, predstavlja dodatni teret na njenu postojeću krhku strukturu koja je u razvoju, pa će trebati stručnu pomoć.

- Ovako odmjerena jedinstvena kazna podobna je za ostvarenje svrhe kažnjavanja pa tako i za postizanje društvene osude optuženog zbog počinjenih kaznenih djela, kao i za jačanje povjerenja građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava. Tom kaznom će se utjecati na optuženog i sve druge da ubuduće ne čine kaznena djela kroz jačanje svijesti o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i o pravednosti kažnjavanja. Ujedno ovakva kazna će omogućiti optuženom ponovno uključivanje u društvo – piše u presudi Vrhovnog suda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije