Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 202
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podignuta optužnica

Baki pomogao u samoubojstvu: 'Nisam kriv. Prisilila me da joj kupim solnu kiselinu'

Starica u bolnici
Pixabay
25.11.2020.
u 07:49

Tijekom istrage svi su ispitani te su naveli kako je baka bila depresivna, a depresija se pojačala nakon smrti njezina sina. Potvrdili su da im je govorila da se želi ubiti, no nitko od ukućana nije vjerovao da će to doista učiniti

Za pomaganje u samoubojstvu optužen je D.Š. (45), protiv kojeg je optužnicu podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima, a postupak protiv njega trebao bi se voditi na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Tužiteljstvo za njega traži uvjetnu kaznu od sedam mjeseci zatvora, uz rok kušnje od godinu dana.

Prema optužnici, tereti ga se da je 26. studenoga 2017. u Zagrebu, na zamolbu svoje bake B.M. otišao u trgovinu i kupio solnu kiselinu. Kada se vratio iz trgovine, napravio je mješavinu tekućine nepoznatog sredstva i klorovodične kiseline. Sve je to stavio u bočicu na kojoj je bio natpis, "Aethanolum dilutum“, a potom  je tu bočicu sakrio u ormar. Baki je kazao gdje se bočica nalazi jer je znao da se ona želi ubiti. Ona je, prema optužnici, sljedeći dan doista popila to što je bilo u bočici, uslijed čega je zadobila teške korozivne ozljede jednjaka, želuca, dvanaesnika i silaznog dijela debelog crijeva, a bila joj je i teško ozlijeđena jetra. Prevezena je u KBC Zagreb gdje je od zadobivenih ozljeda preminula 28. studenoga 2017.

Kako je došlo do toga da baki pomogne u samoubojstvu, ispričao je D.Š., koji je naveo da se ne osjeća krivim.

– Tog dana kada je ona popila klorovodičnu kiselinu, nisam bio kod kuće. No baka me u više navrata molila da joj kupim solnu kiselinu jer se željela ubiti. Patila je za sinom koji je ranije preminuo. Ja sam odbijao, no nakon što me opetovano tražila da joj kupim solnu kiselinu, kupio sam joj varikinu. No ona me opet više puta molila da joj kupim solnu kiselinu, pa sam na kraju popustio. Kupio sam je u trgovini blizu kuće u kojoj smo živjeli, no ne sjećam se točno kada. Kada sam se vratio kući, baka je  hodala za mnom i tražila da joj dam tu bocu kako bi popila tekućinu. Govorila je da zna što će time napraviti. Prisilila me da joj to kupim, a nisam vjerovao da će to učiniti. Osim toga, svima u kući  je govorila da će se ubiti – kazao je D. Š. u svojoj obrani.

Kada je shvatio da je baka uistinu popila solnu kiselinu, kazao je ukućanima da joj je on to kupio, a oni su ga prijavili policiji. Tijekom istrage svi su ispitani te su naveli kako je baka bila depresivna, a depresija se pojačala nakon smrti njezina sina. Potvrdili su da im je govorila da se želi ubiti, no nitko od ukućana nije vjerovao da će to doista učiniti.  Kazali su i kako su bili šokirani kada im je D.Š. kazao da je on bio taj koji je baki kupio solnu kiselinu. Osim što su o tome izvijestili policiju, izvijestili su i liječnika koji ju je zaprimio u bolnicu. Taj je liječnik također ispitan tijekom istrage, a provedena su i vještačenja kako bi se ustanovio točan uzrok smrti B.M..

Iz tih vještačenja proizlazi, navodi se u optužnici, da je B.M. umrla nasilnom smrću uslijed trovanja korozivnom tekućinom. Inače, neki svjedoci su za D.Š. kazali da je ograničenih intelektualnih sposobnosti te su kazali i da ima zdravstvenih problema zbog kojih pije lijekove. No opisali su ga i kao osobu s kojom nije bilo problema te su naveli da vjeruju kako je to za što je sada optužen napravio zato što ga je baka na to  prisilila.

Ključne riječi

Komentara 8

KO
kokomir
09:08 25.11.2020.

kad te baka na nešto prisili, teško se oduprijeti

Avatar Odojak
Odojak
09:24 25.11.2020.

Što luđakinja nije sama kupila

OK
okozaoko
09:29 25.11.2020.

Ljudi to rade puno češće nego se misli. Kad bude legalizirana eutanazija moći će otići bezbolno i dostojanstveno, a do tada bit će prisiljeni na ovakve poteze. A baka je baš mogla izabrati i neki elegantniji način.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije