Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nejasan motiv zločina

Baka: Ivana nije ni svjesna što je napravila Sari

Ivana Čude
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
23.06.2017.
u 08:03

Ivana Čude, nakon što joj nije išlo na fakultetu, vratila se obitelji na ranč. S ocem se znala porječkati jer nije odobravao njezinu novu vezu

Nikada ovu tragediju neću zaboraviti niti se oporaviti, ja niti itko u obitelji. Pa, to su moje drage unuke! Ne mogu vjerovati što se dogodilo, nikome nije jasno. Svi smo u šoku, ne znam kako ćemo dalje. Vjerujte, niti Ivana vjerojatno ne zna što je napravila niti je toga svjesna. Sigurno je i sama u šoku i još nije došla k sebi. Ako i jest, strašno joj je. Ne znam kako dalje... – tek nam je kratko komentirala baka pokojne Sare Čirjak (14) koja je ubijena na ranču Mala Mila njezina ujaka Bogdana Čude u Žuljinama, 20-ak kilometara od glavne ceste koja od Gračaca vodi do Obrovca.

Za teško ubojstvo osumnjičena je Sarina sestrična Ivana Čude (27) koja je u četvrtak ujutro privedena na Županijski sud u Karlovac. I doista, Ivana je pognute glave, potištena, gotovo slomljena, s bolnim izrazom lica i na rubu plača koračala za policajcima. Kao da je doista postala svjesna preteškog bremena koje nosi na leđima i zbog kojeg, dokaže li se da je doista ubila maloljetnu sestričnu može dobiti i do 40 godina zatvora. Baka kaže da Ivana nije trošila nikakve lijekove.

Navečer sve priznala

– Voljele su se, odlično slagale, nikakvih svađa nije bilo. Dapače, Ivana je uvijek voljela da Sara dođe i da su svi zajedno – kroz plač nam je ispričala baka. Čitava je obitelj, ali i susjedi u Zatonu Obrovačkom, gdje Čude imaju kuću i gdje žive zimi, u šoku.

Ivana Čude
1/4

Motiv zločina i dalje je nepoznat, ali zna se što se otprilike događalo kobnog jutra oko sedam ujutro u sobi u potkrovlju kuće na ranču obitelji Čude. Ivana je ušla u sobu male Sare, stala iznad kreveta te ju je nožem dva puta snažno ubola u prsa. U to vrijeme osim Sare i Ivane nitko drugi nije bio u kući. Ivanin otac Bogdan, njegova supruga i dva brata te radnici već su bili za poslom na ranču na kojem je oko 70 grla stoke. Kasnije su išli vidjeti jesu li se djevojke probudile i zatekli su stravičan prizor; Sara je ležala ispod kreveta sva u krvi, bez svijesti. Odmah su pozvali Hitnu pomoć, ali i krenuli tražiti Ivanu. Ona je, navodno nestala i pojavila se drugog jutra u Zatonu Obrovačkom. Čitavu srijedu lička je policija radila očevid, ali oružje kojim je ubojstvo počinjeno nije nađeno. Ivana je navodno tek u srijedu navečer priznala što je napravila.

Je li Sara bila slučajna žrtva

– Sara je bila dijete za poželjeti, mila, draga, dobra učenica, radišna. Obožavala je doći u Žuljine kod rodice, a voljela je i raditi s konjima i životinjama na ranču. S Ivanom i Dijanom, koja je također studirala u Zagrebu i to šumarstvo, odlično se slagala i ne vjerujem da je bilo neke svađe. Istina je da je Ivana prekinula studij veterine u Zagrebu, da je imala psihičkih problema, ali oni nisu bili takvi da bi se to vidjelo. Nisu to bili problemi zbog druge, alkohola ili nekog društva, to sigurno ne, već jednostavno je to valjda bio pritisak koji nije bio za nju. Roditelji su htjeli da nastavi studij, ali nije išlo. Istina je da se potpuno povukla u sebe, nikamo nije išla, i većinu je godine, kao i čitava obitelj, pa i sestra joj, vrijeme provodila radeći na ranču, izolirana. Što se u njoj prelomilo, ne znamo. Priča se da je imala dečka i da tu vezu otac nije odobravao, pa su se znali porječkati. Nitko ne vjeruje da je imala nešto protiv Sare. Prije bi bilo da se nešto u Ivani slomilo, nešto što je “čamilo” u njoj, pa da je Sara bila slučajna žrtva. Svima nam je žao zbog te tragedije i stvarno bih prije “potpisao” da će pasti snijeg u ljeto, nego da bi se takva tragedija mogla dogoditi u toj obitelji – pričaju nam mještani Zatona Obrovačkog.

I ostali sugovornici tvrde da je obitelj Čude vrijedna, radišna i da su u zabiti na ranču stvorili lijepi posao. Sva braća i sestre Čude, kažu nam, imaju radne navike, pomažu svima, ali se ne druže previše sa susjedima u selu, nisu su od onih koji idu po kafićima.

– Branila se šutnjom, nije htjela govoriti o djelu. Samo je rekla kako nema razloga da je zadržimo u pritvoru, no taj je zahtjev odbijen. Bit će u istražnom zatvoru dok još traje istraga – kazao je Ivan Perković, sudac istrage karlovačkog Županijskog suda.

    

Komentara 21

Avatar -zztop-
-zztop-
08:31 23.06.2017.

Među zločinima koji su šokirali Hrvatsku nema onog kad je "majka" sa sinom namjerno autom ušla u jezero. To je bilo baš mučno.

MO
modovisisajteMaraschino
08:37 23.06.2017.

ja sam prvog dana rekla da je to napravila zbog dečka i dalje sam uvjerena u to... takva ubojstva sa nožem su uvijek zbog osobnih i emocionalnih problema

OB
ObrenM
08:31 23.06.2017.

Psihijatri su dno medicine.Lude pustaju na slobodu,a normalne zatvaraju u ludnicu.Sto se tice policije totalno neznanje ili nemar.Pustiti nenormalnu osobu da im ide iza ledja,zar im nije bila dosta nedavna pouka, kada je takodjer nevezana luda tesko ranila policajca.Izgeda da se ministar ne misli ocitovati o ovomu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije