Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

"Bajsova je zabrana pizze glupost, pa u fast foodu nema bržeg jela"

\'A student cuts a pizza in a pizza school during a course in Cap d\'Ail, southeastern France, October 5, 2006. World Food Day will be celebrated October 16, the day on which The Food and Agriculture
30.01.2010.
u 18:35

Odredba Pravilnika o minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata, koja zabranjuje pizzu u fast foodu, stara je koliko i pravilnik – desetak godina. Promjene Pravilnika, koje vrijede od početka ove godine.

Fast food restorani mogu se pozdraviti s prodajom pizze, jelom koje se najbolje prodaje u njima, jer kako kažu iz Ministarstva turizma, zahtijeva složenu pripremu, a i ti objekti nemaju sanitarne uvjete za pripremu pizze.

Zabranjena već 10 godina?

Odredba Pravilnika o minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata, koja zabranjuje pizzu u fast foodu, stara je koliko i pravilnik – desetak godina. Promjene Pravilnika, koje vrijede od početka ove godine, ne bave se bitnim pitanjima nego rokovima za usklađivanje i slično.

Pizza je, pak, svojedobno bila zabranjena u objektima brze prehrane jer se zaključilo da oni nemaju sanitarne i druge uvjete za pripremu takva jela.

Ugostiteljska struka s time se posve složila jer se malo kojem ugostitelju sviđalo da mu pokraj restorana, pizzerije ili konobe osvane fast food prikolica u kojoj se nudi gotovo sve što i u njega.

– Vjerujem da i danas u ugostiteljskoj struci prevladava takav stav. Pravilnik, inače, omogućuje da netko, ako ispuni uvjete, u istom prostoru otvori recimo i fast food i pizzeriju – tumači Robert Pende, ravnatelj Uprave za turizam Ministarstva, te dodaje kako u posljednje vrijeme nije bilo nikakva govora o izmjenama pravilnika.

Napad na ugostitelje

– Samo smo u posljednje vrijeme na nekoliko upita pristiglih iz Ureda za gospodarstvo davali dodatna tumačenja postojećeg pravilnika i otud vjerojatno pogrešan zaključak da je zabrana pizze u fast food objektima neka novost – kaže Pende.

Predsjednik Udruge restoratera Miroslav Folnegović, umalo se onesvijestio kad smo ga upitali za mišljenje o cijelom slučaju.

– Ovo je totalna glupost. Pizza je brza hrana i najbrže se priprema od svih jela, a može se prodavati na kriške. Ovo što se događa s ugostiteljstvom više nije normalno – smatra Folnegović, koji sve tumači kao napad na ugostitelje.

– Pa, pizza je nastala tako da je mama došla kući s posla na siromašnoj Siciliji, razvukla tijesto i bacila gore sve što je imala u kući. To je najjednostavnije jelo na svijetu – zaključuje Folnegović.

Jednostavno jelo koje je i iznimno komplicirano

Pizza je na kraju ispala kompleksan problem iako je među jednostavnijim jelima. Naš poznati gastronomad Rene Bakalović i pizzu promatra kao kompleksno i savršeno jelo.

– Pizza se ubraja u krajnje jednostavna jela koja su i iznimno komplicirana, baš kao i, primjerice, ćevapi. Da bi bila dobra, ta jednostavnost mora ići do savršenstva i zato zahtijeva ozbiljan pristup – smatra Bakalović koji se slaže s time kako se pizza ne može služiti baš bilo gdje.

– Ja jedem pizzu samo na dva mjesta u Hrvatskoj. I podržavam cijelu priču, ali isto sam i protiv birokratskih zabrana – zaključuje Bakalović.

Ključne riječi

Komentara 40

DU
Deleted user
18:53 30.01.2010.

To su vam sve tzv. šiljenja propisa gdje se poreznim obveznicima demonstrira moć države i inspektora. I onda se ne treba čuditi što ljudi masovno na svaki mili način izbjegavaju plaćati poreze jer evidentno da nema poreznog obveznika koji nije dobio \"po nosu\" zbog nekog tupadžijskog propisa koji nema druge svrhe nego ostaviti slobodnu nišu za interpretaciju moćnicima.

TH
than
20:47 30.01.2010.

Fast food restorani ?!?! A je mi restorana. Za tako nesto im je i kiosk dovoljan. A mogli bi malo otici i do Hrelica da vidi higijenu u onim tamo \'restoranima\'. Izdavanje racuna je naravno misaona imenica. Sa cime se mi bavimo. Sa jelom koje se moze kupiti u obliznjoj pekari. Boze ima li te...

NE
nevera999
21:18 30.01.2010.

bože kakav to debil vodi naš turizam i čime se on bavi!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije