Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj

Bajsa isključuju iz HSS-a jer nije vratio saborski mandat stranci

'13.03.2012.,  Zupanijska vijecnica, Bjelovar - Damir Bajs (HSS), bivsi ministar turizma vratio se u Bjelovarsko-bilogorsku zupaniju. U velikoj vijecnici BBZ odrzana je 15. sjednica Zupanijske skupsti
'Damir Spehar/PIXSELL'
10.06.2012.
u 22:00

Bajs je do mandata došao kada je bivši predsjednik stranke Josip Friščić stavio svoj mandat u mirovanje i odlučio ga dati zamjeniku

Na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva HSS-a odlučit će se o političkoj sudbini Damira Bajsa, bivšeg ministra turizma. Očekuje se da će biti isključen iz stranke. Bajs ima status saborskog zastupnika, no on de facto nije na raspolaganju HSS-u. U suspenziji je, s obzirom da nije poštovao odluku Glavnog odbora stranke, koja je, nakon što je za predsjednika izabran Branko Hrg, odlučila da Bajs vrati stranci mandat, pa će stranka odlučiti tko će je predstavljati u Saboru RH. Bajs je do mandata došao kad je bivši predsjednik stranke Josip Friščić stavio svoj mandat “u mirovanje”. Problem nastaje kad Friščić, još kao šef, odlučuje mandat dati svom zamjeniku – Bajsu.

Stranka je u međuvremenu osnovala povjerenstvo koje je istražilo Bajsov slučaj.

– Predsjedništvo može, ali i ne mora provesti zaključke povjerenstva, a može donijeti jednu od tri raspoložive odluke – o isključenju, ukoru ili opomeni – kaže glavni tajnik Ilija Ćorić. Ne želi prejudicirati kako će teći rasprava, no potvrđuje da je Bajs na dnevnom redu. – Osobno sam ga pozvao i očekujem da će se odazvati, kaže. Dodaje da Bajs jako dobro zna kako je stranka odlučila još 25. veljače da taj mandat ne pripada njemu. Stranka u Saboru želi vidjeti novog predsjednika – B. Hrga. Bajs ne želi unaprijed davati izjave, samo kaže da će, s obzirom na odluku Predsjedništva, organizirati konferenciju za novinare.

Procjena je da sam neće vratiti mandat. Kuloari bliski SDP-ovcima Bjelovarsko-bilogorske županije tvrde da je Bajs spreman trgovati mandatom i nudi ga SDP – HNS-u, pod uvjetom da bude njihov kandidat za župana na idućim lokalnim izborima. HSS-u je izuzetno stalo da vrati jedini saborski mandat. Ključ svega ima – J. Friščić. Doajen je i dalje član stranke i može od 23. lipnja, kad istekne šest mjeseci od kada je stavio mandat u mirovanje, tražiti od Bajsa da mu ga vrati. Bajs u tom slučaju nema manevarskog prostora. Što će tada Friščić s tim saborskim mandatom, stvar je dogovora i odluke stranke. I, naravno, Friščićeve dobre volje da poduzme korake koji bi HSS-u vratili važan status parlamentarne stranke. HSS računa na novi uzlet, na prijevremenim izborima osvojio je vlast u Iloku i Klisu, gdje je dobio 10 puta više glasova nego na parlamentarnim izborima.

Komentara 23

BR
Brobi
23:06 10.06.2012.

Bjelovarcani ako imate mozga nikad vise nedajte ni jedan glas ovom trgovcu kojega osim vlastite guzice nista drugo ne zanima. Pitajte se sta je donio gradu za mandata kada je bio u Zagrebu i poziciji da pomogne svome gradu. Sada opet manipulira mjenja dresove kako bi jos koji dan politicki prezivio.

SL
slavonec
23:11 10.06.2012.

Bajs je stari fiškal,zna on da nije u pravu ali ga se fućka.Plaća je u džepu,a ti Brankec čekaj svoju priliku. HSS-ovci ode Bajs u A HSS-kod Marinka F.

Avatar madcap
madcap
23:06 10.06.2012.

Šta ga briga, saborsko mjesto postoji, a HSS ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije