Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bahatosti se može stati na kraj kad se hoće

09.09.2008.
u 19:08

Još je onaj "stari" Zakon o sigurnosti prometa na cestama iz ne tako davne 2004. godine propisivao da se pijane vozače može strpati iza rešetaka. Uvjet je bio da ih se alkoholizirane za volanom u dvije godine ulovi dva ili više puta.

I nije da nije bilo takvih vozača, ali baš nije bilo takvih presuda. Lovile su se u sudskim postupcima zastare, veze i poznanstva, dosuđivale opomene.

Novi zakon, koji je na snazi od 17. lipnja ove godine, propisuje pak da u zatvor može svaki vozač koji ima više od 1,5 promila alkohola u krvi. I nije da nije u protekla tri mjeseca bilo takvih vozača, ali opet su takve kazne izostajale,  pa su presude bile blaže od onih koje su se možda mogle izreći.

A onda se dogodio zaokret i u samo jednom danu na samo jednom sudu, onom u Koprivnici, trojica su pijanih vozača osuđena na zatvorske kazne, a dvojicu je policija odmah odvela na izdržavanje.

Dogodilo se to, doduše, kad se i javnost uskomešala ponavljajući da su dosuđene kazne za učestale prekršitelje preblage. Ali dogodilo se.

I sad nam ostaje samo nadati se da će presude poput ovih izrečenih na Prekršajnom sudu u Koprivnici postati praksa u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo rezultirati čuđenjem što je pijanim i bahatim vozačima, koji u dosjeu imaju desetke prijava zbog istih prekršaja, konačno netko odlučio stati nakraj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije