Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bagdad želi dvije linije metroa

18.11.2008.
u 12:54

Bagdad je pozvao međunarodne tvrtke da pregledaju stare projekte gradnje 39 kilometara metroa kako bi ublažio prometne gužve u glavnome gradu koji je zagušen prometnim čepovima, rekao je jedan glasnogovornik, a prenosi AFP.

- Grad ima stare nacrte, ali moramo s međunarodnim tvrtkama osvježiti detalje - objavio je glasnogovornik. Ti planovi su iz 70-ih godina, iz vremena prije rata s Iranom.

- Parlament je odobrio tri milijarde dolara, ali moramo čekati prijedloge tvrtki kako bismo odredili konačni iznos - precizirao je.

Prva linija od 18 kilometara povezivat će siromašnu šijitsku četvrt Sadr City na sjeveroistočnom dijelu Bagdada sa sunitskom četvrti Azamiyah na sjeverozapadu kroz središte grada, a imat će 20 postaja.

Druga linija duga 21 kilometar trebala bi početi na jugu, prelaziti preko trgovinske četvrti Karrada preko Tigrisa do sunitske četvrti na desnoj obali rijeke.

Poslije invazije 2003. godine uslijedio je masovni uvoz automobila nakon ukidanja međunarodnih sankcija i smanjenja carina.

Stanje se pogoršalo nakon vala atentata 2006. godine i podizanja betonskih zidova koji zatvaraju neke prometne pravce i određuju brojne nadzorne policijske točke.

U Bagdadu sada živi šest milijuna stanovnika, ali uz godišnju stopu rasta od 4,2 posto grad bi 2030. godine mogao imati više od 10 milijuna stanovnika, prema podacima gradskih vlasti.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije