Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ-OVAC

Bačić: 'Zlonamjerne su insinuacije da želimo odgoditi parlamentarne izbore'

Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
01.04.2020.
u 13:11

Neslužbeno se doznaje da će Sabor u ponedjeljak o raspravljenim točkama dnevnog reda glasati u dvorani Globus na Zagrebačkom velesajmu.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u srijedu je odbacio insinuacije iz oporbenih redova da vladajući pokušavaju odgoditi parlamentarne izbore, ocijenivši ih tendencioznim, zlonamjernim i politikantskim. Bačić je rekao da mu je čudno da pojedini članovi oporbenih stranaka, koji su pravnici, a i prijašnji predsjednici Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, izlaze s takvim izjavama koje su "tendenciozne i zlonamjerne".

"Ustav je propisao kako Hrvatski sabor može produžiti svoj mandat i takva se odluka ne može temeljiti na članku 16. Ustava na kojem temeljimo izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi jer ćemo njime prolongirati mandat povjerenicima u Orahovici i Otok kod Sinja dok ne završi epidemija koronavirusa“, komentirao je Bačić novinarima nagađanja pojedinih oporbenjaka u raspravi da bi se po istom modelu mogli odgoditi i parlmentarni izbori.

Istaknuo je da 'takav slučaj ne može biti s trajanjem mandata zastupnika u Hrvatskom saboru jer je Ustavom propisano da, ako bi nastupile okolnosti koje bi onemogućile održavanje izbora za Hrvatski sabor, takvu odluku donosi Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika'.

"Odbijam uopće takvu mogućnost da bi vladajuća većina mogla svojevoljno, na temelju ovakvih posebnih okolnosti produžiti mandat zastupnicima u Saboru jer je to jasno i precizno definirano Ustavom. Takve izjave koje smo čuli jutros u raspravi politikantske su i unose zabunu u Sabor i hrvatsku javnost“, poručio je Bačić.

Neslužbeno se doznaje da će Sabor u ponedjeljak o raspravljenim točkama dnevnog reda glasati u dvorani Globus na Zagrebačkom velesajmu. Za sada je planirano da se o amadmanima raspravlja prije podne u bivšoj zgradi Ine u Šubićevoj, a poslije podne bi se zastupnici prebacili na Velesajam i tamo proveli glasanje.

Kako je pojašnjeno, odlučili su se za tu dvoranu jer prima oko tisuću ljudi i time zadovoljava uvjet socijalnog distanciranja, odnosno, osigurava dovoljan razmak između zastupnika. Bude li podneseno puno amandmana na zakonske prijedloge i rasprava o njima bude trajala cijeli ponedjeljak, glasanje je predviđeno za utorak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije