Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moguć prekid rada

Bačić: Mjere protiv koronvirusa polučile uspjeh

Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.03.2020.
u 16:46

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a najavio je važnu odluku koja sutra treba biti donesena

Sutra ćemo donijeti odluku hoće li Sabor u petak i tijekom idućeg tjedna nastaviti s radom ili će na neko vrijeme ipak zastati s radom - kazao je to danas na konferenciji za medije u Saboru predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i potpredsjednik stranke Branko Bačić

GALERIJA Prazna sabornica

Branko Bačić
1/9

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ocijenio je da su mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa u Hrvatskoj polučile jako dobar uspjeh i odbio komentirati kritike zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na račun tih mjera.

"Ne volim preko medija komentirati izjave Milana Bandića, o tome ćemo radije razgovarati na sastanku unutar kluba vladajuće većine. No, kao poruku hrvatskoj javnosti mogu reći da Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite donose primjerene mjere, utemeljene na stručnim i znanstvenim saznanjima“, uzvratio je Bačić.

Stvarnost u Hrvatskoj, kada je u pitanju pandemija koronavirusa, uvjerava nas da su te mjere do sada polučile jako dobar uspjeh. Također svima u Hrvatskoj poručujem da ovo nije vrijeme stjecanja političkih poena, nego da trebamo imati povjerenja u državne institucije, a među njima svakako u hrvatski zdravstveni sustav", izjavio je Bačić na konferenciji za novinare u Saboru.

Na zahtjeve nekih lokalnih dužnosnika da im se plaćanje komunalne naknade ne samo odgodi nego i oprosti, Bačić je kazao da će se uvesti mjera kojom se svakom poduzetniku u Hrvatskoj, koji je izravno pogođen koronavirusom, omogućuje isplaćivanje minimalne plaće od 3250 kuna na koju neće trebati plaćati poreze i doprinose.

Politička stabilnost omogućila da se Hrvatska nosi s krizom

Vlada je odlučila da se javna davanja prolongiraju, a jasno je da će u ovisnosti od tijeka pandemije u Hrvatskoj Vlada morati posezati za još snažnijim mjerama koje će omogućiti normalno poslovanje poduzetnika. Temeljni cilj mjera bio je očuvanje radnih mjesta, zato će svi koji zadrže zaposlenike imati pravo na bespovratna sredstva HZZ-a, dodao je.

Nije htio eksplicitno odgovoriti hoće li oprost biti moguć, samo je naglasio da u ovom trenutku ima sredstava koja su bespovratna i model kako olakšati poslovanje, a pričekajmo kako će se kriza razvijati, pa će se prema tome reagirati.

"Politička stabilnost od 76 ruku u Saboru je omogućila rad Vladi. To želim posebno naglasiti onima koji su se protivili ovakvoj koaliciji, jer stabilnost je omogućila da se Hrvatska s ovom krizom može nositi puno lakše nego 2008. godine, kada je država pala u recesiju“, poručio je.

Bačić je najavio sutrašnje izjašnjavanje o amandmanima i glasanje o zakonima koje je Vlada predložila kako bi se ublažile posljedice koronavirusa, a hoće li nastaviti raditi u petak i idućeg tjedna, također će odlučiti sutra.

Moguće je, kaže Bačić, da Sabor zastane s radom i okuplja se po potrebi kada Vlada ocijeni da neki zakon treba donijeti u hitnoj proceduri jer je važan za funkcioniranje države i društva.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Dipsy
Dipsy
17:33 18.03.2020.

Beroš je pravo osvježenje u ovoj Vladi

MA
manipulacija
17:37 18.03.2020.

Usporedujuci druge drzave Vlada je pravovremeno reagirala na koronu. Pamet u glavu, nemojte izlaziti među hrpu ljudi ako bas ne morate, pomognite starijima oko nabavke namirnica i lijekova... nije ovo baš zezancija

BA
baranja2
16:29 18.03.2020.

Pa vi i tako skoro pa da i nista neradite,kad pogledate sabor pola vas fali, a jedan dio onih koji su nazocni ili su na telefonima ili nesto citaju.Sve kad pogledas sramota tuga i jad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije