Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Povjerenstva

Bačić: Ne vidim zašto bi Marić podnosio ostavku

Branko Bačić
Patrik Macek/PIXSELL
04.12.2018.
u 12:41

Sukob interesa jest pogodovanje vlastitom interesu i nitko me nije uvjerio, a najmanje Povjerenstvo, da je ministar Marić obnašanjem javne dužnosti na bilo koji način pogodovao svom interesu, rekao je Branko Bačić

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je da u predmetu ministra financija Zdravka Marića u slučaju Agrokor nije bilo sukoba interesa, komentirao je danas predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. Ne vidi zašto bi Marić podnosio ostavku.

– Čujem da oporba zbog takve odluke traži ostavku ministra Marića, ja bih to samo komentirao: "Što se babi htilo, to se babi snilo". I u prijašnjim vladama puno je puta bilo sličnih situacija, povreda načela obnašanja dužnosti, a nikome nije palo na pamet da bi podnio ostavku. A sada je traže. Nema nikakvog razloga za podnošenje ostavke. Na kraju krajeva, zakon u ovakvim odlukama ne predviđa sankcije, pa to dovoljno govori koliko je u takvim slučajevima povrijeđen zakon. Ova odluka predstavlja jedno široko tumačenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Tu nema govora o sukobu interesa, pa nema potrebe tražiti ostavku niti će je ministar dati. Sukob interesa jest pogodovanje vlastitom interes i nitko me nije uvjerio, a najmanje Povjerenstvo, da je ministar Marić obnašanjem javne dužnosti na bilo koji način pogodovao svom interesu. Kad bi to bio slučaj, prvi bih tražio ministrovu ostavku. Ali on se nijednim svojim postupkom u procesu donošenja i provedbe zakona o izvanrednoj upravi nije ogriješio o zakon niti je pogodovao svom interesu. Nitko me ne može uvjeriti da je donio sebi korist, imovinsku ili neku drugu – tvrdi Bačić.

Ministar ne može snositi političku odgovornost, vjeruje Bačić.

– U ovom slučaju nema nikakve političke odgovornosti zbog koje bi ministar Marić trebao podnijeti ostavku. Ponavljam, u Vladi Zorana Milanovića nije bilo ministra koji nije povrijedio načelo obnašanja dužnosti, ali nijedan nije dao ostavku. Kad bi ta povreda načela obnašanja dužnosti bila u mjeri koja bi podrazumijevala klasičan sukob interesa u kojem bi taj dužnosnik sebi priskrbio bilo kakvu korist, ja bih onda bio sklon tražiti političku odgovornost. U ovom slučaju je nema – siguran je Bačić.

Ne vidi problem u činjenici da kritizira rad Povjerenstva, jednako kao što su to prije njega radili njegovi kolege iz HDZ-a i članovi Vlade.

– Pazite, moj rad svatko može komentirati, pa i ja kao zastupnik imam pravo komentirati odluke tijela koje je proizašlo iz Sabora. Ako ćete zastupnicima zabraniti komentiranje odluka Povjerenstva, onda mi o tome nemojte postavljati pitanja. A kad ste mi ga već postavili, vrlo sam vam jasno iznio svoj stav. I ubuduće ću, kad god to ocijenim potrebnim, komentirati rad Povjerenstva. Nitko, pa ni oni, nije sveta krava, pa da se o tome ne bi trebalo izjašnjavati – zaključuje Bačić. 

Pogledajte video: Noćno prepucavanje u Saboru

Komentara 10

Avatar southman
southman
13:02 04.12.2018.

Ma kakva ostavka, kakva su to lupetanja !

HR
Hrvatska
13:14 04.12.2018.

Maric treba ostati ministar! Kakav nepismeni Sincic i Maras sta govore koga briga! Maricc je najbolji!

Avatar krile11
krile11
13:15 04.12.2018.

Demagogija,demagogija...s jedne strane navode Milanovicevu Vladu kao olicenje zla ,a kad im odgovora onda se pozivaju na njoh.Ministar nema poloticku odgovornost???!!Tko ima ?Portir u Banskim Dvorima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije