Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽUPAN ŽINIĆ O SVOJIM NEKRETNINAMA

HDZ: Ne želimo veću političku štetu, traži se brzo rješenje

Zagreb: Branko bačić govorio o slučaju župana Žinića
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.01.2021.
u 22:36

“Nisam znao za stan Ministarstva branitelja koji Ivo Žinić koristi u Zagrebu”, rekao je Branko Bačić

„Spreman sam odstupiti, podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Županijskog odbora i ne kandidirati se za župana u sljedećem mandatu utvrde li se bilo kakve nepravilnosti u ovoj situaciji”, rekao je župan sisačko-moslavački Ivo Žinić novinarima u srijedu komentirajući aferu s njegovim korištenjem državnih nekretnina.

„Ni u jednu nekretninu nisam ušao nelegalno, protuzakonito. Za svaku sam dobio potvrdu, odnosno dokument da sam legalno u svim tim nekretninama. Ni za jednu nekretninu nisam se oglušio ni na kakvo plaćanje, kao što mi se stavlja na teret. Ovaj medijski linč koji se provodi prema meni i mojoj obitelji, s raznim konstrukcijama, neistinama i pokušajima dezintegracije mene kao osobe smatram da nije korektan“, dodao je župan, dan nakon što je u javnost izašlo da je Žinić koristio i državni stan od 70-ak kvadrata na zagrebačkom Borovju iz kojeg ga Ministarstvo branitelja godinama na sudu pokušava iseliti, a na prvostupanjsku presudu o iseljavanju iz 2016. Žinić se žalio.

Nakon što je portal Telegram otkrio taj stan na čijem je kasliću i vratima pisalo prezime Žinić, do jutra je preko županova prezimena prelijepljeno bilo prezime „Cestarić“. Župan kaže da je i taj stan koristio legalno do „određenog razdoblja“, no nije odgovorio zbog čega se žalio na presudu o iseljenju 2016.

VIDEO: Branko Bačić govorio o slučaju župana Žinića

„Žinić je nakon 20 godina boravka u državnoj kući u Glini, koju je imao zakonsko pravo dobiti, naslijedio jednu trećinu roditeljske kuće u Marinbrodu zbog čega nisam morao izaći iz ove državne kuće. Stan u Borovju smo koristili kao prognanici. Nakon povratka u Glinu sinovi su još neko vrijeme ostali tamo, a nakon 2008. sam poništio zahtjev da mi se taj stan daruje“, rekao je župan, koji nije htio odgovarati na daljnja pitanja novinara o nelogičnostima njegova opravdanja.

A u te nelogičnosti sve su uvjereniji i u HDZ-u gdje je, prema svemu sudeći, donesena odluka da se aktualni župan, nakon odrađenog mandata više ne kandidira za tu funkciju. U igri je već nekoliko lokalnih imena, no i u stranci su svjesni da Žinić ostavlja veliku političku štetu na terenu onome tko bude njihov kandidat. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić najavio je u srijedu da će Predsjedništvo HDZ-a vrlo brzo odlučiti o stranačkom statusu Ive Žinića i županijskog odbora Sisačko-moslavačke županije kojemu je on na čelu, no nije htio potvrditi hoće li biti isključen iz stranke.

Naime, na sjednici u ponedjeljak Žinić se branio preko Zooma Predsjedništvu stranke, no nijednom riječju nije spomenuo stan u Zagrebu.

“Nisam znao za stan Ministarstva branitelja koji Ivo Žinić koristi u Zagrebu, provjerit ćemo i tu okolnost, u svakom slučaju, to je jedna od dodatnih otežavajućih okolnosti u slučaju župana Žinića. Vidio sam u medijima da je najavio da se neće kandidirati za idući mandat sisačko-moslavačkog župana, a HDZ će vrlo brzo donijeti odluku o statusu i župana i predsjednika i cjelokupnog županijskog odbora Sisačko-moslavačke županije”, najavio je Bačić u izjavi novinarima u Saboru.

„Želimo potpuno raspolagati svim informacijama. Ne želimo da se od ovog slučaja uveća politička šteta HDZ-u“, poručio je Bačić.

Ključne riječi

Komentara 9

KO
Kokoiduhovi
17:09 20.01.2021.

Ma nultu toleranciju?? Zato još uvijek imate Josipu Rimac, pa vrlu Anitu Nosić - gradonačelnicu Lovreća i td ....Što bi tek bilo da dopuštate i ne poduzimate te stroge mjere za suzbijanje korupcija?

DU
Deleted user
15:22 20.01.2021.

Koji komedijaš! Nulta stopa na korupciju! Pa HDZ i BAndić su majka svih korupcija i kriminala!

MA
marijaqwer
15:21 20.01.2021.

HDZ će problem riješiti isključenjem iz stranke. Pravi riješenje je oduzimanje državne imovine od korisnika koji je nezakonito koriste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije