Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava u Saboru

Bačić Bernardiću: Njegova frustracija proizlazi iz toga što se dio SDP-a sastaje njemu iza leđa

Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
30.01.2019.
u 11:22

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić osvrnuo se na, kako ih je nazvao, lažne vijesti Vlade te podsjetio na propalu nabavu borbenih zrakoplova od Izraela

Prvi dan ovotjednog zasjedanja Sabora zastupnici su započeli slobodnim raspravama o propaloj nabavi borbenih zrakoplova, sporovima u Ministarstvu vanjskih poslova, stanju u pravosuđu, pravima potrošača, lošem stanju industrije... Nakon toga nastavili su s raspravom o izmjenama Zakona o državnim službenicima.

Mostov Nikola Grmoja tako je izvijestio kako se danas na službeničkom sudu u Zagrebu vodi prva javna rasprava u postupku koji je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić pokrenula protiv zaposlenika ministarstva Damira Sabljaka koji je u više navrata upozoravao, pa i podnosio prijave zbog netransparentnog trošenja javnog novca.

Video: Krstičević izgubio živce u Saboru. Bacio maketu aviona na pod

- Kada je Sabljak progovorio o korupciji u Ministarstvu vanjskih poslova, udaljen je iz službe. Utvrđeno je da je bivša tajnica u ministarstvu doista bila lažno raspoređena u Sydneyu. Na temelju toga ona je iz državnog proračuna potrošila više od 200.000 kuna. Ministrica je tada tvrdila da je napravljeno sve po pravilima, no sada se ispostavilo da nije. Slučaj u ovom ministarstvu pokazuje najniži stupanj moralnih i etičkih vrijednosti, a mi ne možemo prihvatiti da se korupcija štiti s najviših razina vlasti – komentirao je Grmoja.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić osvrnuo se na, kako ih je nazvao, lažne vijesti Vlade te podsjetio na propalu nabavu borbenih zrakoplova od Izraela.

- Plenković je optužio američkog veleposlanika da laže, a ovime zapravo premijer nastavlja lagati. I premijer i predsjednica znali su sve, a lagali su da ne znaju. Ponovo postavljam pitanja premijeru: Ako je sve znao, a znao je, zašto je lagao? Zašto je inzistirao na kupnji baš tih aviona? O tome možemo samo nagađati, zašto su se odlučili na kupnju baš tih aviona. Možda zato što je dio poslova s avionima trebala obavljati tvrtka ministra Krstičevića? Hrvatska je zbog ove afere izgubila novac i vrijeme, a ova Vlada i ministar obmanuli su javnost. Oni koji su potratili povjerenje, ne mogu više raditi ovaj posao. Ova Vlada nije sposobna sprovesti u djelo kupnju zrakoplova. Većina građana srami se ovakvog premijera. Koliko treba strpljenja građana, prije nego se pobude protiv ovakve vlasti? SDP će inzistirati na interpelaciji. Zbog ove sramote Vlada mora otići - smatra Bernardić.

Postavlja tri pitanja premijeru.

- Ako je sve znao, a znao je, zašto je lagao? Zašto je usprkos upozorenjima inzistirao na kupnji baš tih aviona? Je li svjestan da je tim činom ugrozio međunarodni ugled i obrambenu sposobnost zemlje – zanima Bernardića koji sumnja da razlog leži u tome što je posao održavanja i servisiranja trebala dobiti bivša tvrtka ministra Krstičevića', rekao je Bernardić.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić uzvratio mu je kako su se i prethodne Vlade mogle pobrinuti za obrambenu sigurnost.

- Ovaj proces nabave bio je transparentan za razliku od remonta MIG-ova u vrijeme SDP-ove Vlade. Razumijem želju SDP-a da ruši Vladu, ali ova interpelacija je sanacija vlastite štete. SDP je već nekoliko puta pokušao rušiti Vladu, ali nije uspio. Unatoč tome što pokušavaju nametnuti afere HDZ-u, SDP-u iz mjeseca u mjesec pada rejting. Osim toga, donijeli su listu za Europski parlament koja nije izdržala ni 24 sata. Jutrošnja rasprava Bernardića bila je oštra. Njegova frustracija proizlazi iz toga što se dio SDP-a sastaje njemu iza leđa. Bernardić se neugodno osjeća pa se neutemeljeno obrušava na Vladu. Razlog je i to što je rejting SDP-a na nikad nižim razinama. Iza postupka nabavke zrakoplova nema odgovornosti Vlade, niti ministra - tvrdi Bačić.

HDS-ov Branko Hrg upozorio je na problem sječe privatnih šuma i nemogućnost vlasnika da se protiv toga učinkovito bore, dok je HSS-ov Davor Vlaović ustvrdio kako u Hrvatskoj umjesto gospodarskog rasta imamo plan za uništavanje industrije.

Pervanova sinkronizacija: 'Plenki silni u epizodi: Šta si rek'o?'

- I dalje nemamo rješenje za Uljanik, a poreznim novcem plaćat ćemo penale za neisporučene brodove. Slično je i u drvnoj industriji i u ostalim granama. Nije dovoljno da predsjednica nosi Zenge, treba pomoći proizvodnoj industriji – kaže Vlaović koji prigovara i da se u Đuru Đakovića preko veze zapošljavaju HDZ-ovi i HNS-ovi kadrovi, umjesto da se osiguravaju poslovi kompaniji.

Goran Aleksić iz SNAGA-e komentirao je izjavu direktora Hrvatske udruge banaka koji je rekao da će se u svakom pojedinačnom postupku koji se vodi u slučaju franak ispitivati koliko je pojedini potrošač bio upućen u rizike vezane uz valutnu klauzulu.

- To je jedan uobičajeni spin koji dolazi iz HUB-a, no prava je istina sasvim drugačija. Banke nisu potrošače upozoravale na rizike vezano uz valutnu klauzulu švicarski franak, jedino su upozoravale na činjenicu da je moguće da je moguće da će u budućnosti tečaj franka rasti ili padati. To znaju i učenici iz osnovne škole – tvrdi Aleksić zaključivši kako se izjava direktora HUB-a "može objesiti mačku o rep jer ne vrijedi ni pišljiva boba".

Nezavisni Marin Škibola upozorio je na loše stanje u hrvatskom pravosuđu.

- Mislim da je kaotična i alarmantna situacija da hrvatski građani ne vjeruju našem pravosuđu, i ako se ne krene u neke radikalne reforme hrvatskog pravosudnog sustava, može se dogoditi situacija da će prosvjedi postajati sve veći i veći. Da bi rješavali probleme u pravosuđu, odgovorni ljudi moraju priznati da ti problemi postoje, ne može ministar Bošnjaković izbjegavati činjenicu da oni postoje i govoriti javnosti da je nepovjerenje u hrvatsko pravosuđe samo zbog par negativno eksponiranih slučajeva – kaže Škibola dodavši kako je pravosudni sustav trom, nefunkcionalan, pristran i može se reći, nastavlja, u dobrom dijelu i koruptivan.

Pogledajte video: Hrvatski političari koji su se spominjali u seks-aferama

Komentara 10

Avatar puky
puky
11:56 30.01.2019.

Nije baš nešto politički pametan ali ipak zna da mu je ono društvo na večeri sa Zokom zapečatilo sudbinu. Bero kupusar je politički mrtvac a čak i on to zna.

IN
Intermarium
18:20 30.01.2019.

Bero je toliko tenkre da misli da bi neka firmica osnovana prije godinu dana mogla servisirati F-16. To je kao da bilo koji proizvođač automobila da licencu ovlaštenog servisa nekom kvartovskom automehaničaru koji radi u stričevoj garaži.

AF
afer
12:50 30.01.2019.

Interesantno Beru uništava revolucionarna levica, ovi iz takozvanog centra gledaju ga kroz povećalo. ''Da ali nije bitno''...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije