Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernje novosti

B. Kouchner: Nema rasprave, neovisnost Kosova je nepovratna

bernard kouchner
Press Association/PIXSELL
30.07.2010.
u 09:30

Deklaracija o neovisnosti Kosova u skladu je s međunarodnim pravom, a srbijanskom narodu poručujemo da gleda u budućnost – naglasio je Kouchner.

BEOGRAD - Govoreći s najvećom jasnoćom, Međunarodni sud pravde konačno stavlja točku na pravnu raspravu koju je inicirala Srbija. Sada je cijelom svijetu jasno kako je neovisnost Kosova nepovratna bez obzira na osjećanja jednih i drugih o tome – rekao je ministar vanjskih poslova Francuske Bernard Kouchner za beogradske Večernje novosti.

Izrazio je zadovoljstvo mišljenjem Međunarodnog suda pravde da je deklaracija o neovisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom i istaknuo "puno prijateljstvo" prema srbijanskom narodu, uz poruku Srbiji da "gleda u budućnost".

– Budućnost je Europska unija. Francuska, zemlja osnivač te unije, nastavit će činiti sve na olakšanju dijaloga Srbije i Kosova i omogućiti dvjema zemljama napredovanje prema njihovoj europskoj budućnosti – rekao je šef francuske diplomacije dodajući kako je "normalizacija odnosa Srbije i Kosova politička neophodnost".

– Ne radi se o uvjetu za ulazak u EU u pravnom smislu. To ne postoji ni u jednom sporazumu. Međutim, nije zamislivo da dvije zemlje pristupe EU, a da prije toga nisu riješile svoje nesporazume i ustanovile među sobom normalne odnose između država članica – pojasnio je Kouchner zašto Srbija još nije postala kandidat za članstvo u EU.

Upitan može li se nakon mišljenja suda o Kosovu i Republika Srpska nadati da će jednom dobiti pravo na samoopredjeljenje, Kouchner je podsjetio kako se sud izjasnio samo o deklaraciji o neovisnosti Kosova i u više navrata istaknuo specifičan karakter konteksta u kojem je deklaracija donesena.

Nije ni u kojem slučaju i ni na koji način dao legitimitet bilo kakvom pravu na secesiju koje bi se moglo primijeniti na bilo koji drugi zahtjev.

– Kada je riječ o BiH, sporazumi iz Daytona i Pariza eksplicitno isključuju bilo kakvu mogućnost secesije – rekao je Kouchner dodajući kako ta dva sporazuma obvezuju građane i političare BiH, kao i građane Srbije i Hrvatske, i podsjetio da je i predsjednik Srbije Boris Tadić o tom pitanju iznio vrlo jasne stavove koje on potpuno podržava.

Ključne riječi

Komentara 52

UJ
ujkina1
13:44 30.07.2010.

Tako sam pročitao prije par godina dok je on bio glavna faca na Kosovu , moguće da je bila za jednokratnu uporabu dok je dolje izigravao sultana !

OB
-obrisani-
13:59 30.07.2010.

ujkina, nonsens. C. Ockrent nema nikakve veze s Kosovom !

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
13:41 30.07.2010.

ujkina1 Bernard Kouchner ima zenu koja se zove Christine Ockrent, jurnalist na francuskoj televiziji, rodjena u Belgiji. Neznam koje ti imas informacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije