Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga odgovorila na prozivke

'B.a.b.e. prozivaju jer pomažu u tišini. Kad treba i noću...'

Petrinja: Centar grada nakon razornog potresa
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
05.01.2021.
u 14:59

Nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije, kao mnoštvo drugih udruga i pojedinaca/ki, u najkraćem roku pokrenule smo akciju prikupljanja hrane, potrepština i građevinskog materijala za naše sugrađane/ke u nevolji, kažu iz Udruge

Udruga B.a.B.e poslala je priopćenje povodom prozivki za nedostatak humanitarnog angažmana.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Protekla godina sve nas je suočila s brojnim izazovima i nedaćama, na koje smo kao društvo odgovorili jačanjem zajedništva i solidarnosti, ali u trenucima i ogorčenošću pa čak i mržnjom. Neposredno nakon potresa u Zagrebu, udruga B.a.B.e. svakodnevno je na društvenim mrežama primala komentare i poruke čija je svrha bila optužiti nas za nečinjenje u trenutku krize, beskorisnost i koristoljubivost. U to smo vrijeme nastojale ne osvrtati se na neinformirane optužbe (često popraćene psovkama i uvredama) manje grupe osoba, no ponavljanje ovog obrasca uslijed svake krizne situacije i nekritičko sudjelovanje profesionalnih novinara/ki u daljnjem raspirivanju netrpeljivosti prema organizacijama civilnog društva smatramo uznemirujućom pojavom na koju moramo reagirati.

Iako B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. prema statutu nije udruga koja se bavi humanitarnom djelatnošću, često organizira akcije za pomoć socijalno ugroženima te smo nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije, kao mnoštvo drugih udruga i pojedinaca/ki, u najkraćem roku pokrenule akciju prikupljanja hrane, potrepština i građevinskog materijala za naše sugrađane/ke u nevolji. Pružanje pomoći u slučaju tuđe tragedije smatramo svojom odgovornošću, no također smo osjetljive kada je u pitanju zaštita nečije privatnosti i dostojanstva. Uz poštovanje prema svima koji/e to čine, udruga B.a.B.e. nije sklona koristiti svoju humanitarnu djelatnost u svrhu samopromocije na društvenim mrežama te svoje obveze u kontekstu transparentnosti prema donatorima/cama i građanima/kama ispunjava na druge načine (predstavnici/e medija i svi zainteresirani/e građani/e slobodni/e su nas kontaktirati sa svojim upitima).

Svjesne smo činjenice da suvremeno društvo rijetko prepoznaje djelovanje koje nije zabilježeno na društvenim mrežama, no smatramo da standardi istraživačkog novinarstva ipak zahtijevaju veći angažman pri traženju i provjeri informacija. Ovim priopćenjem apeliramo na novinarsku odgovornost pri izvještavanju te se nadamo da će u budućnosti međusobno uvažavanje i suradnja biti temelji za prevladavanje teških razdoblja".

Komentara 7

RI
rimac444
15:49 05.01.2021.

Babe laprdače aktivne u laprdanju, trošenju naših novaca i samopromociji.

VI
vidum
16:04 05.01.2021.

Ne pomažite ako Boga znate!

BE
Berlioz
16:42 05.01.2021.

BABE prikupljaju sredstva da nitko ne zna! Na taj način se sakupi znatna količina pomoći jer nitko ne zna da uopće sakupljaju, nitko ne zna od koga dobiju i nitko ne zna kome daju. To zaista vrijedi sve one silne milijune kuna koje pozobaju svake godine iz proračuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije