Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruski veleposlanik

Azimov: Mogao je i SAD spašavati Agrokor

Ruski veleposlanik Anvar Azimov
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
09.06.2018.
u 23:31

Nije dobro da veleposlanik daje savjete o biznisu. Ja sam profesionalac i to znam, a Kohorst nije profesionalni diplomat, nego biznismen, kazao je jučer Azimov

Nikada dosad nisu velike sile – SAD i Rusija – ovako žestoko udarale jedna po drugoj preko Hrvatske braneći svoje interese i svoj utjecaj. Pritisaka na Hrvatsku uvijek je bilo, ponekad i ucjena, no ovaj sukob, nominalno vezan za Agrokor, LNG i Inu, predstavlja novi trenutak. No on nije nelogičan ni neočekivan i može se promatrati na više razina, od toga da su Rusija i SAD u novoj fazi odnosa, preko toga da je Hrvatska dijelom sama kriva što se našla u poziciji da se otvorila pritiscima zbog vlastitih propusta, do toga da je trenutačna situacija u kojoj se nalazi Hrvatska svojevrsna aberacija u odnosu na proklamiranu orijentiranost američkoj strani.

Nije trebalo dugo čekati da ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov reagira na – za mnoge začudnu – izjavu američkog mu kolege Williama Roberta Kohorsta o tome da nijedna grupa u Agrokoru ne bi smjela imati više od 10 posto glasačkih prava, posredno se referirajući na Ruse, ali ne objašnjavajući kako bi to Hrvatska trebala ugraditi mehanizme zaštite, kako ih je nazvao, i kako je to uopće moguće napraviti u biznisu.

Ruski veleposlanik Anvar Azimov
1/6

Jake poruke i ranije

– Nije dobro da veleposlanik daje savjete o tom pitanju. Mi iz Rusije to ne radimo. Ja sam profesionalac i to znam, a Kohorst nije profesionalni diplomat, nego biznismen. Stoga smatram da pokušava napraviti pritisak ili se umiješati – kazao je Azimov.

– Neka dođu američke banke i spase Agrokor. One to ne čine. A ruske su banke spremne to učiniti. Siguran sam da će one stabilizirati situaciju, one imaju resurse, potencijal i ekspertizu. Sberbank je spreman odigrati vrlo pozitivnu, konstruktivnu i stabilizirajuću ulogu. Pozivamo unutarnje i vanjske snage da ne postavljaju prepreke – dodao je veleposlanik koji je jučer u Zagrebu ugostio guvernera Sankt Peterburga te ih je primila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

– Bilo je jakih poruka i prije, ali ovo je definitivno nova situacija. Rijetko kada sam vidio američki stranu da toliko nema razumijevanja za neke stvari kod svog strateškog partnera Hrvatske. S druge strane, ruska je strana, s kojom je bilo natezanja, sada zadovoljna – govori nam jedan od dobrih poznavatelja vanjskopolitičkih odnosa Hrvatske. Inače, niz je dužnosnika, sadašnjih i bivših, odbio pod imenom i prezimenom govoriti o toj temi.

Hrvatska se, bez obzira na to koja je stranka bila na vlasti, HDZ ili SDP, uvijek jasno vezala za zapadnu opciju, euroatlantske integracije, ali s manje ili više otvorenim kanalom prema Rusiji. No kako sada izgleda stanje?

– Ovo je prešlo razine kanala komunikacije, sada Rusija preuzima strateške grane ekonomije i naravno da se druga, američka, strana pita: Dobro, gdje ste sada vi? – objašnjava naš sugovornik. Velike sile ne prezaju od zaštite interesa. Unatoč privrženosti SAD-u, i odande su u više navrata stizale nedvojbene poruke i pritisci na Hrvatsku.

Odustali od Družbe Adrije

Možda je najočitiji primjer bio pritisak Washingtona na Zagreb u vezi sa Sporazumom o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu, poznatijim kao članak 98. I dokumenti koje je objavio WikiLeaks pokazali su koliko je Amerikancima bilo važno da ih Hrvatska podrži u toj namjeri da ostanu izvan važnog međunarodnog mehanizma. Hrvatska je u tom trenu bila u vrlo nezavidnoj situaciji pa se i argumentacija zašto se protivi američkom zahtjevu bazirala na argumentu da je nesuradnja principijelne prirode. Naime, objašnjavali su hrvatski dužnosnici američkim kolegama, Hrvatska mora izručivati svoje državljane Haagu pa ne smije poštedjeti američke, a i Europska komisija dala je preporuku Hrvatskoj da odbije potpisati taj sporazum.

Amerikanci su pojačali pritisak toliko da su jasno dali do znanja hrvatskim partnerima da će ukinuti sve oblike vojne i sigurnosne pomoći odbiju li njihov zahtjev. Drugi važan moment bilo je američko protivljenje hrvatskom pridruživanju ruskom projektu Družba Adria, koji je naposljetku Hrvatska zaista i odbacila, a i kasnije odbijanje uključivanju u projekt Južni tok ima istu pozadinu. S dolaskom administracije Donalda Trumpa i u drugim državama, primjerice u Njemačkoj, veleposlanici se odmiču od klasične uloge.

– Mogli bismo se sada pitati kako smo se uopće našli u ovakvoj situaciji da imamo problem Agrokora, tko je dozvolio da se stvori tako velika koncentracija kapitala, zašto dosad nije realiziran projekt LNG-a. Trebao je biti operativan još 2013. – kaže još jedan naš sugovornik i zaključuje: – Interesi velikih sila su logični. No Hrvatska treba odlučiti što su joj interesi i toga se držati.

Vlada odbila 380 amandmana na lex LNG

Vlada je jučer odbila sve oporbene amandmane na Konačni prijedlog zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin tzv. lex LNG. Najviše ih je podnio SDP, čak 369, a svakim brišu po jednu riječ iz zakona, sve s planom da se što dulje odgodi glasovanje o samom zakonu kojeg vladajući žele donijeti po hitnoj proceduri. Samo izjašnjavanje o amandmanima trajalo je jučer gotovo cijeli dan jer predlagatelj ima dvije minute da obrazloži svaki amandman, a osim obrazloženja, SDP-ovci su planirali i puštanje audiosnimki ankete provedene među stanovnicima Primorsko-goranske županije koji se također protive izgradnji plutajućeg LNG-a.

Šef Sabora Gordan Jandroković u prvi mah nije znao kako da se postavi prema tome s obzirom na to da se to još nije radilo u Saboru, pa je najavio da će za ubuduće tražiti očitovanje Odbora za Ustav o tome mogu li se u sabornici puštati video ili audiosnimke. SDP-ovci su uspjeli pustiti nekoliko snimki, no nakon protivljenja HDZ-ovaca da je to protivno saborskom Poslovniku, SDP-ovcima je dijelio opomene, pa su audiozapise nastavili prepričavati.

– Lex LNG je zakon na štetu svih građana Hrvatske, ne samo lokalnog stanovništva u Primorsko-goranskoj županiji. Postavlja se pitanje koji se interesi kriju u pozadini da Vlada na silu po hitnoj proceduri gura taj zakon iako mu se protive i lokalni predstavnici njihovih stranaka. SDP se ne protivi izgradnji LNG terminala u Omišlju, ali se protivi izgradnji plutajućeg umjesto kopnenog terminala – objašnjavali su SDP-ovci kojima je posebno sporna odredba zakona prema kojoj se država obvezuje naplatiti gubitke operatoru ako ne bude poslovao pozitivno. To je, tvrde, dokaz da je zakon na štetu svih građana Hrvatske.

Vlada je odbila i tri Mostova amandmana, ali je na tragu njihovog amandmana da se koncesijski period smanji s 99 na 40 godina, Vlada odlučila taj period smanjiti na 66 godina.

– Činjenica je da je LNG strateški interes države, ali je imperativ tog projekta da bude ekonomski isplativ i ekološki prihvatljiv, da ne ugrožava zdravlje građana i turizam – poručila je Mostova Ines Strenja Linić. (Tea Romić)

Komentara 12

NE
Neo001
09:44 10.06.2018.

SAD je spašavao Hrvatsku kada je bilo najteže, kada su srbi uz podršku baćuška htjeli ponovo porobiti i opljačkati Hrvatsku., a ruske banke su zelenškim kamatama opljačkale Agrokor i za taj kriminal treba provesti istragu.

DU
Deleted user
10:23 10.06.2018.

Al će nas spasiti.Pa oni nas ni na karti nemogu naći,imaju oni svoje interese a poslušni sluga je naj bolji sluga mi smo se dokazali kao poslušnici bez svoga JA.

GV
golub Vaso
00:11 10.06.2018.

svaka mu je na mjestu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije