Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija

Desetci tražitelja azila u Hrvatskoj spriječeni u ilegalnom prelasku

11.03.2018.
u 16:13

U policiji kažu da su ti slučajevi dokaz da dobar dio tražitelja međunarodne zaštite ne želi ostati u Hrvatskoj već je pokušavaju koristiti kao zemlju tranzita prema drugim zemljama EU.

Policija je u zadnjih desetak dana spriječila na desetke migranata sa statusom "tražitelja međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj" da uz pomoć krijumčara nezakonito prijeđu granicu prema drugim zemljama Europske unije.

Posljednji takav slučaj zabilježen je u petak u blizini Zagreba, kad su uhvaćena dvojica Rumunja u pokušaju krijumčarenja 24 tražitelja međunarodne zaštite u Hrvatskoj.

U policiji kažu da su ti slučajevi dokaz da dobar dio tražitelja međunarodne zaštite ne želi ostati u Hrvatskoj već je pokušavaju koristiti kao zemlju tranzita prema drugim zemljama EU. Osim migranata tražitelja azila, policija je u zadnje vrijeme spriječila i nekoliko slučajeva pokušaja prebacivanja dalje u EU stranaca koji su u Hrvatsku ušli nezakonito.

Dvojicu Rumunja uhvatili su u petak oko 22,30 sati zagrebački policajci i pripadnici mobilne jedince prometne policije „Kobre“ na autocesti u smjeru Varaždina kod naplatnih postaja Sv. Helena. Jedan od njih, 36-godišnjak, vozio se automobilom kao prethodnica ispred 45-godišnjaka u teretnom vozilu s izbjeglicama kojeg je trebao upozoriti na policijske ophodnje na ruti prijevoza u smjeru granice sa Slovenijom. Policija je u tovarnom prostoru zatekla 24 osobe za koje je utvrđeno da su strani državljani, tražitelji međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Rumunji su osumnjičeni da su iz koristoljublja, za neutvrđeni novčani iznos, dogovorili da će im  pomoći da ilegalno izađu iz Hrvatske i uđu na teritorij druge države članice EU. Prije desetak dana, 2. ožujka međimurska policija uhvatila je 26-godišnjeg Rumunja u čijem su vozilu bila 34 strana državljana. Za migrante je utvrđeno da su državljani Turske, Pakistana, Irana i Afganistana, a dio njih su bili tražitelji azila u Hrvatskoj.

Primorsko-goranska policija spriječila je početkom ožujka turskog državljanina, tražitelja azila, u ilegalnom prelasku granice sa Slovenijom, u drugom slučaju tri državljanke Tunisa i državljanina Sirije koji su tražitelji međunarodne zaštite, te četvoricu turskih tražitelja azila.

Istarska policija uhvatila je dvojicu Slovenca koji su preko granice htjeli prebaciti četvoricu tražitelja azila iz Turske i četvoricu turskih državljana koji su Hrvatsku ušli nezakonito.

Hrvatska policija prošle je godine razbila čak pet puta više lanaca krijumčarenja migrantima nego dvije godine ranije. Lani je otkriveno 365 kaznenih djela organiziranog krijumčarenja migrantima, a u 126 slučajeva ta su kaznena djela počinjena u sastavu zločinačke organizacije. Godinu ranije zabilježeno je 156 kaznenih djela, od čega 27 u sastavu zločinačke organizacije, dok 2015. službene statistike bilježe tek 68 takvih kaznenih djela, odnosno 27 'organiziranih'.

Komentara 21

DU
Deleted user
16:30 11.03.2018.

Ma njih ce anemicni u tisini uvesti a da se to i ne vidi. Dosta ce biti samo jedan Junckerov zvizduk ili Merkelicev pogled pa ce se anemicni staviti u stav "mirno" i reci: "Jawohl frau Merkel". Koliko ste rekli,i, 500 ??? Ma ne, mi cemo njih 1 500.

DU
Deleted user
17:32 11.03.2018.

Ne idu preko Madarske jer tamo je Orban.

DU
Deleted user
18:49 11.03.2018.

Slovenci su stavili žičanu ogradu prema Hrvatskoj što znači da ne mogu u Sloveniju ali mogu ostati u Hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije