Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šamar Ministarstvu

Autor projekta Borongaj: Ne očekujem gradnju kampusa

\'arhitekt prof. hrvoje njiric u svom uredu u zagrebu  foto dorotea jendric\'
Foto: Dorotea Jendrić
1/3
28.01.2011.
u 10:30

- Sveučilište ima ambiciozne planove. Oni imaju jaku želju da se to realizira – kaže arhitekt H. Hrabak

U zemlji s najnižim troškom za javno obrazovanje u Europi i najgorom politikom koju provode odgovorna ministarstva desetljećima, nije izgledno očekivati nikakve građevinske aktivnosti u bližoj budućnosti. Cijela inicijativa ima mrzak politički predizborni okus i vjerojatno će uskoro biti zaboravljena – dio je to, a konkretno i početak teksta koji stoji uz Park B, prvonagrađeno idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje za kampus Borongaj autora "Njirić i arhitekti". Prvonagrađeni rad odabran je među 16 pristiglih na javni natječaj kojim se tražilo rješenje za znanstveno učilišni kampus na istoku grada te je nagrađen sa 126 tisuća kuna.

Predstavljanje u petak

Kako bi trebao izgledati taj veliki projekt zagrebačko će Sveučilište u petak predstaviti s autorom, arhitektom Hrvojem Njirićem.

Je li gore opisana utopija znanog i nagrađivanog arhitekta njegov stav prema cijelome projektu i što o tome misle članovi ocjenjivačkog suda? Do njih se jučer nije moglo doći s ovom temom.

Niz sastanaka, poput primjerice onog u Brežicama zagrebačke pročelnice za strategijsko planiranje Jadranke Veselić Bruvo, bio je uobičajena isprika. Njirić je pak jučer bio na putu te nas je uputio jednom od članova ocjenjivačkog suda od kojega odgovor ni nakon pisane molbe nismo dobili. No što o projektu i njegovu opisu misli jučer se nije libio reći arhitekt Hrvoje Hrabak, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata.

– Sveučilište ima strašno ambiciozne planove i strategiju. Uistinu postoji njihova izuzetna želja i potreba da se to realizira – rekao je Hrabak i dodao kako je odabranim projektom "jako sretan i zadovoljan". 

–  Kolega Njirić ima vrlo poseban način promišljanja, zapravo programa u prvom redu, a onda i prostora. Uistinu je internacionalan zbog te svoje jedinstvenosti i mislim da je za takav sadržaj koji je simbolički važan on odličan izbor – nije škrtario u pohvalama Hrabak.

"Prvi arhitekt" misli i kako Park B neće ostati tek ideja, a niti, kako je gore navedeno, inicijativa koja će uskoro biti zaboravljena.

– Sveučilište želi 2013. godine ući s programom zagrebačkih kampusa u ciklus strukturnih fondova EU. Zapravo o tome koliko se dobro pripremi program ovisi i koliko će se novca izvući. Kad su posrijedi mogućnosti njihova razvoja, to nije nimalo preambiciozan plan – optimističan je Hrabak.

Umjesto kampusa kuće?

Autor pobjednik uz ostalo kaže:

– Svakako, bilo bi mudro iskoristiti dostupno područje i sačuvati ga za budućnost u obliku javnog parka. I možda graditi neke kuće?

Vjeruje li sam autor doista u mogućnost realizacije tog projekta i što o tome misle oni koji su ga odabrali kao i Sveučilište, odgovori su koji će se možda doznati u petak. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije