Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APEL KOSOVSKOGA HELSINŠKOG ODBORA

Autohtoni Hrvati s Kosova nestaju zbog ubojstava, silovanja i svakodnevna terora

08.11.2008.
u 17:35

Dok je međunarodna zajednica zaokupljena rješavanjem problema srpske manjine u Kosovu, autohtoni Hrvati, koji su na tome području živjeli i prije 700 godina, nestaju. Ubojstva, silovanja i teror prisilili su ih da zauvijek napuste vjekovna ognjišta. Prema posljednjem popisu stanovnika, do početka NATO-ova bombardiranja Srbije i Kosova u općini Vitini, koja obuhvaća jugoistočni dio Kosova i graniči s Makedonijom, u selima Letnica, Vrnez, Šašare i Vrnavokolo, živjelo je više od 5500 Hrvata, a danas ih je samo stotinjak, i to uglavnom staraca, bolesnih i nemoćnih, za koje se ne brine nitko, ni kosovska vlada, ni međunarodna zajednica.

U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list direktor ureda Kosovskog helsinškog odbora Bashkim Hisari iznio nam je niz šokantnih svjedočanstava o razlozima iščezavanja vjekovnog naroda s kosovske zemlje i pozvao hrvatske čelnike Stjepana Mesića i Ivu Sanadera da što hitnije poduzmu nešto kako bi se zaštitili preostali Hrvati na Kosovu.

– Tragedija hrvatskoga naroda na Kosovu počela je krajem 90-ih, kada se pojavila užasna euforija srpskog nacionalizma i šovinizma, usmjerena ne samo prema albanskom narodu već i prema manjinama. Naime, istodobno s buđenjem srpskog nacionalizma predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj posjetio je općinu Vitinu i naredio da se svi Hrvati protjeraju u Hrvatsku.

Nažalost, tadašnja hrvatska vlada, umjesto da pronađe mehanizam za opstojnost Hrvata na vjekovnom ognjištu, organizirala je masovni odlazak u Hrvatsku, čime je otvorila vrata ekstremistima da ugnjetavaju one Hrvate koji su odlučili ostati – govori Hisari i prisjeća se početka 90-ih, vremena kada je za krvava Miloševićeva pohoda Hrvatska više suosjećala s Hrvatima na Kosovu nego danas.



– Tih se godina prvi put pojavila diskriminacija. Odluke o zapošljavanju donosile su se prema etničkoj pripadnosti, favorizirani su Srbi, a degradirani svi ostali narodi na Kosovu. No, upravo je u to vrijeme tadašnja hrvatska vlast pokazala veliku brigu za svoj narod jer je vlastitim novcem u selu Letnici sagradila tvornicu tekstila u kojoj se zaposlio mnogo Hrvata, ali i pripadnika drugih naroda. Nažalost, ta tvornica je uništena – kaže Hisari i priznaje da je početni optimizam nakon NATO-ova bombardiranja i povlačenja srpskih snaga s Kosova splasnuo prije nego što se sve iskristaliziralo.

– Vjerovali smo da nakon silna krvoprolića i zločina koje su počinile srpske snage, za Kosovo dolaze bolji dani, ne samo za Albance, već za sve koji žive na Kosovu. Nažalost, agonija Hrvata u općini Vitini se nastavila. U raljama neimaštine Albanci koji su živjeli na tom području počeli su na manjinama, a prije svega na Hrvatima, primjenjivati srpske metode.

Opet se pljačkala i uništavala imovina, da bi s vremenom život postao pakao zbog silovanja, premlaćivanja i ubojstava. Usto, taj je dio Kosova problematičan i zbog granice s Makedonijom, na kojoj kontrole gotovo i nema, pa su i Albanci iz te zemlje počeli dolaziti i pljačkati napuštene hrvatske kuće. A reakcija mjerodavnih tijela izostala je ili je bila neprimjerena. Kosovska policija nedjela nije sprečavala niti je počinitelje kažnjavala, a nisu to učinile ni međunarodne snage – kaže Hisari i napominje da grabež i otimačina nisu jedini problemi Hrvata na Kosovu.

– Hrvatska je zajednica u općini Vitini zapravo zaboravljena. Tu i tamo do njih stigne kakva humanitarna pomoć, ali to je premalo. Usto, nemaju liječnika, a ni javni prijevoz kako bi otišli k liječniku u drugo mjesto. Nikada neću zaboraviti pogled stare i nemoćne žene koja je danima, možda i mjesecima vapila za pomoći, ali nije bilo nikoga da joj pomogne. Takav prizor, nažalost, među Hrvatima u tom dijelu Kosova nije rijetkost – rekao je Hisari, žaleći što nema mogućnosti i ovlasti pomoći tim napaćenim i zaboravljenim ljudima.



– Naša misija na Kosovu je da zaštitimo ljudska prava, a prava manjinskih zajednica su najviše ugrožena. No, u čitavom tom sklopu ima i drugih problema jer na Kosovu ne funkcionira cijeli mehanizam. U početku je to bio problem slobodnog kretanja, zatim je nastao problem jezika, jer je hrvatski sličan srpskome pa su Hrvati i zbog toga dolazili u nepovoljne situacije, da bi se sada opet pojavio problem diskriminacije pri zapošljavanju.

Mnogo je Albanaca nezaposleno, a slobodnih je mjesta za manjine stoga još manje. Istodobno, danas međunarodna zajednica stalno ističe da treba što više zapošljavati Srbe na Kosovu, a zaboravlja na manjine koje su ugrožene već dugo – ogorčen je Hisari, koji je nebrojeno puta i sam pokušavao apelirati na tužan život Hrvata na Kosovu.

– Nakon posjeta općini Vitini obratio sam se svim mjerodavnim domaćim i međunarodnim institucijama na Kosovu, ali nisam naišao na razumijevanje. Prije dvije godine sam zbog svega pisao i predsjedniku Stjepanu Mesiću i molio ga da poduzme nešto za Hrvate na Kosovu, ali do danas nisam dobio odgovor. Stoga i ovim putem još jednom apeliram na predsjednika Mesića i premijera Sanadera da što prije stupe u kontakt s kosovskom vladom i pokušaju spasiti i ono malo Hrvata što ih je danas na Kosovu, a onima koji su zbog različitih represija morali otići sa svoje zemlje pomognu da se vrate – poručio je Hisari.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije