Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
autoceste

Autoceste: U gradnju smo uložili 5,5 mlrd. €, a dajemo ih za 3,2 mlrd.

'02.10.2011., Vrgorac - Autocesta A1 nakon ulaza u Vrgorcu, u pravcu Zagreba, kod vijadukta Kokorici. Ilustracija. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
05.07.2013.
u 11:15

HAC i ARZ duguju 27,7 milijardi kuna, a sljedeće godine moraju platiti 6,6 milijardi

Sva 1024 kilometra autocesta Vlada je odlučila dati u koncesiju na 30 do 50 godina. Time bi utržila između 2,4 i 3,2 milijarde eura, procjena je konzultanata iz Erste banke i kuće Deloitte, koji su Vladi i predložili takav model monetizacije autocesta.

Detalji nakon natječaja

– Nijedna kuna i nijedan euro od monetizacije neće biti potrošeni na tekuću potrošnju već će na smanjenje javnog duga – obećao je resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić javnosti, ali isto tako otkrio da će se odluka o trošenju novca uprihođenog od koncesije donijeti interno u Vladi. Javni dug je potkraj ožujka premašio 180 milijardi kuna, a državna jamstva iznosila su 55 milijardi kuna, pa se s autocestama može pokriti samo desetak posto ukupnih dugova.

Budući koncesionar dobit će pravo na naplatu cestarine, a morat će održavati autoceste. Prema riječima ministra Hajdaša Dončića, u ugovor bi se ugradila i obveza koncesionara da osigura prava zaposlenicima na trenutačnoj razini, a država bi u slučaju većeg rasta prometa na određenim dionicama autocesta dijelila prihode od cestarine s koncesionarom. Ipak, detalji budućeg ugovora tek će se određivati, jer prvo treba provesti prvi krug natječaja, koji bi trebao završiti do kraja godine, a potom i proces predavanja obvezujućih ponuda. Zasad postoji interes 47 društava i institucija.

– Zainteresirani su mirovinski i investicijski fondovi, građevinari i velike svjetske tvrtke – kazao je Hajdaš Dončić te napomenuo da se i domaći obvezni mirovinski fondovi pripremaju za predavanje ponude.

– Iduće godine na naplatu dolazi 6,6 milijardi kuna kredita, a ako ne bismo monetizirali autoceste, taj bi trošak pao na leđa građana – kazao je Dončić pa i napomenuo da je ukupni dug za autoceste oko četiri milijarde eura.

Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb trenutačno imaju 3,7 milijardi eura dugoročnih kredita. ARZ sljedeće godine mora platiti ratu od 236 milijuna eura, a HAC od čak 663 milijuna eura.

No te dvije tvrtke su u gradnju autocesta dosad uložile oko 5,5 milijardi eura, što je znatno više od koncesijske naknade koju bi država dobila na rok od 50 godina, a što je u biti prodaja autocesta. No kad se tome doda novac uložen u održavanje, onda je vrijednost uloženog u prometnice koje bi se dale u koncesiju i veća od 5,5 milijardi eura. Pri tome autoceste su osim kreditima građene i izravno iz džepova hrvatskih građana koji iz cijene svake litre goriva za gradnju autocesta izdvajaju 60 lipa. Dosad je tako prikupljeno više od 15 milijardi kuna. Usto, građani financiraju cestogradnju i plaćanjem cestarine.

No davanje već sagrađenih autocesta u koncesiju neće proći u tišini.

HDZ odustao od te ideje

Veliki otpor toj ideji pružaju gotovo svi, a može se očekivati da će biti zatražen i referendum o tome. Naime, Nezavisni cestarski sindikat preko svoje središnjice Hrvatski nezavisni sindikati i uz potporu drugih sindikata i nevladinih udruga, najavio je za jesen početak prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o davanju autocesta u koncesiju. I bivša HDZ-ova vlada razmišljala je o koncesiji na autocestama, ali nakon velikog otpora javnosti odustala je od te ideje.

>> 'Za davanje autocesta u koncesije treba ići u Remetinec'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije