Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak u prošlost

Austrijski učenici pod istragom zbog igre 'časnika SS-a' i 'Židova'

neonacisti
Foto: DPA/Pixsell
09.08.2018.
u 14:09

Jedan od učenika također je tražio od kolega da ga pozdravljaju na sličan način kao i Adolfa Hitlera, a neki su bili i maltretirani

Skupina austrijskih osnovnoškolaca je pod istragom nakon što su se igrali i glumili nacističke SS časnike i Židove, pošto su prethodno pogledali film u kojem je antifašistički društveni eksperiment pošao po krivu, rekao je glasnogovornik tužitelja u četvrtak.

"Incident se dogodio kada su 14-godišnjaci učili o Drugom svjetskom ratu i nacional-socijalizmu u svojoj školi u Zirndorfu u istočnoj Austriji", rekao je odvjetnik djece Andreas Schweitzer.

Učenici su također pročitali knjigu ''The Wave'' (Val), te pogledali istoimeni film. Oboje su bazirani na istinitoj priči američkog profesora povijesti koji je svoj razred naveo na fašističko ponašanje, kako bi im pokazao utjecaj nacional-socijalizma na obične ljude.

Kao i u prvom eksperimentu, stvari su izmakle kontroli u austrijskom slučaju, koji se dogodio u ožujku i čije su pojedinosti prvi puta objavljene u četvrtak u listu Kurier.

Jedan od učenika također je tražio od kolega da ga pozdravljaju na sličan način kao i Adolfa Hitlera, a neki su bili i maltretirani, navodi Kurier.

"Petero tinejdžera je pod istragom zbog kršenja austrijskog zakona koji zabranjuje neo-nacističke aktivnosti", rekao je glasnogovornik tužitelja iz Eisenstadta.

Doživotna kazna zatvora za nacisticu zbog ubojstava

neonacisti
1/11

Komentara 4

DE
deda1234
06:27 10.08.2018.

A sta nema vise kaoboja i indijanaca?

BL
bluesbob
11:07 10.08.2018.

Šaljite im Teršeličku...ona će ustanoviti da su i Tomsona pjevali

DE
deda1234
06:30 10.08.2018.

Mozda su snimalo film

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije