Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Hypo

Austrijski sud osudio Vladimira Zagorca na dvije godine zatvora

Vladimir Zagorec
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
19.04.2017.
u 22:24

Pored Zagorca na dvije godine zatvora osuđen je i bivši član uprave banke Hypo-Alpe-Adria Guenter Striedinger.

 Bivši hrvatski general Vladimir Zagorec osuđen je na zemaljskom sudu u Klagenfurtu na dvije godine zatvora zbog pronevjere kredita banke Hypo Alpe Adria, javljaju austrijski mediji.

Pored Zagorca na dvije godine zatvora osuđen je i bivši član uprave banke Hypo-Alpe-Adria Guenter Striedinger. Odvjetnik Gerald H. iz Lihtenštajna koji je djelovao kao povjerenik između Zagorca i Hypo banke osuđen je dvije godine zatvora uvjetno. - Zagorec i Striedinger su kao počinitelji i lihtenštajnski odvjetnik kao sudionik u kaznenom djelu kroz pronevjeru brojnih kredita Hypo Alpe Adria banku oštetili za 17,68 milijuna eura - rekla je sutkinja Michaela Sanin obrazlažući presudu na kraju procesa koji je trajao 14 mjeseci.

Gospodarski potpuno neopravdani krediti

U obrazloženju presude se govori o "prekomjernom financiranju" kroz kredite te o "prisvajanju" prekomjernih iznosa od strane Vladimira Zagorca. Prema riječima državnog odvjetnika Roberta Riffela, Zagorec je za potrebe ulaganja u projekte s nekretninama u Hrvatskoj preko zaklada u Lihtenštajnu podigao ukupno kredita u iznosu od 49,43 milijuna eura.

- Ovi krediti su bili nerazmjerno veliki i stoga gospodarski potpuno neopravdani jer su bili namijenjeni fiktivnim i precijenjenim zemljištima - rekao je državni odvjetnik Riffel u završnoj riječi.   Razliku između stvarne otkupne cijene zemljišta i nekretnina i one prikazane banci Zagorec je, kako se navodi, "sustavno" zadržavao za sebe. Konkretno je, kako navodi državni odvjetnik a prenose austrijski mediji, hrvatska tvrtka Vladimira Zagorca djelovala kao kupac a njegove "zakladne strukture" u Lihtenštajnu kao prodavač što se u njemačkom pravnom rječniku naziva kao "posao sa samim sobom".

Kako se objašnjava u presudi, Striedinger je kao visokopozicionirani menadžer banke Zagorcu pomagao u ostvarivanju ovih kreditnih poslova. Odvjetnica Vladimira Zagorca, Ksenija Vrzina odbacuje navode iz presude te je najavila žalbu na presudu koja time nije pravomoćna. - Moj klijent nije mogao zbog  jezične barijere vršiti utjecaj na Striedingera i nije se obogatio kroz ove poslove - rekla je Vrzina kako prenosi javni servis OERF.   Zagorec je u Hrvatskoj zbog zloupotrebe položaja osuđen na sedam godina zatvora u aferi Dragulji gdje ga se teretilo da je odlazeći s dužnosti pomoćnika MORH-a odnio dragulje čija je vrijednost bila najmanje pet milijuna dolara.

>>Zagorec ponovno oslobođen za uređenje Šporerove vikendice

>>Vladimir Zagorec iz zatvora u Glini izišao na slobodu

>>Zagorec u Klagenfurt kao krunski, a možda i zaštićeni svjedok

Komentara 24

Avatar Pop.košič
Pop.košič
19:35 19.04.2017.

opet su nam domoljuba kaznili

DU
Deleted user
19:41 19.04.2017.

zagorec i hypo su samo uvod u širu priču o hdz-u, prljavom novcu i tajnim računima...

Avatar Pop.košič
Pop.košič
19:47 19.04.2017.

to su mu orjunaši podmetnuli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije