Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mediji na njemačkom

Austrijski Standard: Hrvatska i HDZ nakon Karamarka

Karamarko
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/7
16.06.2016.
u 22:12

Mediji na njemačkom govornom području već analiziraju pad hrvatske Vlade i razmatraju opcije za budućnost.

Hrvatski sabor iskazao je nepovjerenje Tihomiru Oreškoviću. Mediji na njemačkom govornom području izvijestili su o novoj epizodi hrvatske političke krize, analiziraju njezine uzroke i razmatraju opcije za budućnost, piše Deutsche Welle.

"Teška politička kriza u najmlađoj članici Europske unije Hrvatskoj dosegnula je novi vrhunac: 125 od 151 parlamentarnog zastupnika u Zagrebu premijeru Tihomiru Oreškoviću ovoga četvrtka izglasala su nepovjerenje. Time je vlada nakon manje od pet mjeseci rada pala", javlja njemačka novinska agencija dpa i konstatira kako je potpuno neizvjesno kako će se u Hrvatskoj stvari dalje odvijati. Dpa prenosi i Oreškovićeve optužbe na račun Tomislava Karamarka u kojima šefu HDZ-a predbacuje da ga nisu zanimali gospodarski problemi i reforme već samo vlastiti interesi.

Kamuflaža za pohlepu

I autor članka u Frankfurter Rundschau koji je objavljen odmah po izglasavanju nepovjerenja hrvatskom premijeru konstatira na početku svog teksta: "Moćni šef stranke od početka je otežavao rad premijeru Oreškoviću. Sada mora odstupiti s vlasti." Dalje u tekstu analizira događaje koji su doveli do kulminacije političke krize u Hrvatskoj: "Nacionalnim parolama i raspaljivanjem strasti protiv manjina, pogotovo srpske, ovaj čovjek željan moći probudio je doduše uspješno stare mržnje iz prošlosti. Ali je istodobno toliko snažno polarizirao da je politički centar zapravo nestao te on nije mogao naći upotrebljivog partnera za vladanje."

Norbert Mappes-Niediek, izvrstan poznavatelj prostora bivše Jugoslavije i dugogodišnji dopisnik s ovih prostora, zaključuje kako je Karamarko svojim primjerom demonstrirao ono što "prosječni hrvatski birač" zamjera čitavoj njegovoj stranci: "da su nacionalne poze tek kamuflaža za pohlepu".

Rješenje – velika koalicija?

U analizi koju je ovoga četvrtka objavio austrijski Standard i koja je naslovljena "Hrvatska i HDZ nakon Karamarka" autor prognozira da bi nakon Karamarkove ostavke na mjesto potpredsjednika Vlade HDZ mogao ponovno postati umjereniji, što bi čak moglo učiniti mogućom veliku koaliciju sa SDP-om. On konstatira kako je Karamarkova ostavka "velika cenzura u hrvatskoj politici". "Tomislav Karamarko, nakon konačnog odlaska iz prvih redova HDZ-a, ostavit će stranku na raskrižju. A ono se nalazi na klisuri. Dok Karamarkov put vodi ravno u propast, novi smjer mogao bi od HDZ-a učiniti jednu modernu kršćansko-demokratsku stranku."

Standardov komentator savjetuje velikim hrvatskim strankama SDP-u i HDZ-u da razmotre sada i mogućnost vladanja u velikoj koaliciji, obrazlažući to ovako: "U vremenima krize za ovu bi državu na Jadranu bila poželjna velika koalicija u kojoj bi dvije dominirajuće stranke zajednički radile na dalekosežnim reformama".

 

Komentara 58

KL
klokun
09:14 17.06.2016.

Velikosrpski projekt Memorandum2 na vrhuncu, u Hrvatsjoj ga provode kroz okupirane medije i takozvane nevladine udruge od porazenih velikosrpskih dnaga u Oslobodilackom ratu a u svijetu kroz okupirana hrvatska velepislanstva od istih tih snaga, što radi ministar Kovač, moze lj se to dogoditi nekoj drugoj uređenoj drzavi.

KL
klokun
09:16 17.06.2016.

Svi neprijatelji slibode i nezavusnosti Hrvata ujedinili se, shvatili su ili mi ili oni. Velikosrpski okupatori potpuno preuzeli drzavu u svoje ruke, ovak nije bilo kad su trecinu Hrvatske razorili, ubili.

MA
MarioG
00:29 17.06.2016.

Austrijski mediji? Meni izlgeda kao da je to pisao nekii simpatizer Zoke Milanovića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije