Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javna kazna

Austrijski predsjednik zaustavio dodjelu odličja Stracheu

Heinz-Christian  Strache
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/3
01.02.2012.
u 16:50

Šef krajnje desnog FPÖ-a usporedio je prosvjede protiv desničarskog bala s progonima Židova u nacističkoj Njemačkoj.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer zaustavio je dodjelu visokog državnog odličja Republike Austrije čelniku krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Heinzu Christianu Stracheu zbog njegove navodne usporedbe prosvjeda protiv bala desničarskih studentskih organizacija prošlog petka u Beču s Kristalnom noći i sustavnim progonom Židova u studenome 1938. godine u nacističkoj Njemačkoj.

Odličje, Veliki časni znak u zlatu sa zvijezdom, Strache je trebao dobiti za svoje dugogodišnje političke zasluge za Republike Austriju, na prijedlog austrijske savezne vlade. To i druga odličja dodjeljuju se automatski svakom austrijskom političaru nakon tri godine rada u saveznoj vladi ili na mjestu pokrajinskog poglavara jedne od devet austrijskih pokrajina ili nakon deset godina zastupničke dužnosti u austrijskom parlamentu, odnosno na nekoj od ostalih dugogodišnjih političkih dužnosti u zemlji. Strache je već više od 20 godinu u austrijskoj lokalnoj i saveznoj politici, od toga 10 na zastupničkoj dužnosti u Nacionalnom vijeću austrijskog parlamenta.

Austrijski mediji pišu da je Fischer prvi austrijski predsjednik u poslijeratnoj povijesti ove alpske zemlje koji je iskoristio svoje predsjedničko pravo i usudio se zaustaviti dodjelu državnog odličja jednom visokom austrijskom političkom dužnosniku. Dodaju kako je tim potezom Fischer javno kaznio čelnika FPÖ-a za vrijeđanje žrtava Holokausta usporedbom sa sudionicima desničarskog bala. Također prenose Stracheov razgovor s austrijskom televizijom ORF u kojem je sav iznerviran rekao da je sve izokrenuto i izvađeno iz konteksta, što govori o prljavoj političkoj borbi njegovih protivnika. Istaknuo je da je spornu rečenicu "Mi smo novi Židovi“ svojedobno izrekao njegov u međuvremenu poginuli prethodnik Jörg Haider i kako je ona spomenuta u posve drugom kontekstu u jednom od privatnih razgovora vođenih te večeri. Optužio je novinara bečkog lijevo usmjerenog dnevnog lista Der Standard, koji je uspio ući na bal predstavivši se kao desničar, da skandalozno manipulira istinom i podmeće neistine.

Austrijski socijaldemokrati (SPÖ), zeleni te narodnjaci (ÖVP), ali i desno usmjereni Pokret za budućnost Austrije (BZÖ) oštro su napali kontroverznog Strachea zbog njegove izjave, a neki od njih čak su zatražili da podnese ostavku. Potkancelar i predsjednik narodnjaka Michael Spindelegger zatražio je od čelnika FPÖ-a da se javno ispriča. Strache je za ORF rekao da ne vidi razlog za ispriku, opovrgnuvši da je usporedio nacističku Kristalnu noć sa žestokim prosvjedima pred bečkim Hofburgom protiv bala desničarskih studentskih organizacija i sudionike bala s prognanim Židovima

– Ja najdublje suosjećam sa žrtvama Holokausta – rekao je dodajući da nikada nije pokušao zločine nacista okarakterizirati bezazlenima. Istovremeno se oštro usprotivio prišivanju nacističkih etiketa gostima bala i njihovo vrijeđanje. Za svoju stranku FPÖ rekao je da nije antisemitska.

Komentara 6

TO
Toni50
17:17 01.02.2012.

Nešto poput odličja koje je RH dijelila svojim herojima; Petreč , Norac Glavaš i drugi pa je tako se na kraju saznalo da je vrijednost i za stara odličja 100.000 Kuna koliko je Glavaš dobio za zasluge za RH. Nekimaima su oteli ( Korade i još poneki ) nakon nekoga vremena i vjerovatno istopili natrag u zlato... Neki nisu ni čekali da im se dodjeli to pa su uzeli sami drgo kamenje na vrijeme kada su vidjeli da i drugi uzimaju na veliko šakom i kapom ! Odličje, Veliki časni znak u zlatu sa zvijezdom, Strache je trebao dobiti za svoje dugogodišnje političke zasluge za Republike Austriju

AB
A.B.
17:48 01.02.2012.

@marsijanac zidovi ubijali zidove. to je suluda izjava. zidovi su ubijani iz razloga koji dan danas jos uvijek nisu skroz jasni. u europi su imali uvijek teski stav. nisu im dali da budu zantalije, jer tu je bila lova, negoo su zakonom samo smijeli iznajmivati novac a to je posao koji je najgori imidz imao. tako da su se ljudi specijalizirali na iznajmljivanje novca. a kada su poceli zaradjivati novac i postali bogati, eto ljubomore. to ste se zidovima u europi desilo je cista tragedija. 6 miliona djece, zena i muskaraca pobiti na tako svirepi nacin je velika sramota ne samo za njemce nego za sve europske narode. malo primjera je bilo kao npr. danskog kralja koji si je iz protesta sam stavio davidovu zvjezdu oko ruke, a to je potome uradio cijeli danksi nrado da stiti zidove. a da u svakom europljanu ima zidova je normalno. normalno da su se svi mjesali..... znaci mani se tih mucaka i predstavi si situaciju u kojoj su bila zidovska djeca koja su se masovno sa njihovim majkama ubijale po plinskim komorama......

OB
-obrisani-
17:57 01.02.2012.

17:48h A.B. je napisao/la:....................... >>> Pogledaj TKO SU AUTORI..... I Rigg i Kardel su ZIDOVI..... Hvala bogu da ima postenih Zidova koji se ne boje reci istinu ( takvih intelektualaca je na stotine) ..... dokle cemo prenositi lazi na iduce generacije ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije