Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAN DER BELLEN

Austrijski predsjednik iznenadio oštrim porukama: “Nismo mi Putinovi vazali”

Peter Lechner (Predsjednički ured)
20.07.2022.
u 17:55

Van der Bellen se također osvrnuo na, kako je rekao, gubitak realnosti u Austriji, upozorivši austrijsku saveznu vladu da mora “raditi, raditi i raditi”. Istaknuo je kako i vlada i građani moraju biti svjesni da će zemlju najkasnije do zime zahvatiti ozbiljni energetski problemi, ako se već sada ne poduzmu potrebne mjere. A on, kako je napomenuo, ne želi nove izbore.

 Predsjednik Republike Austrije Alexander Van der Bellen iznenadio je mnoge u Austriji i šire, svojim jasnim i oštrim porukama upućenim danas na otvaranju 76. Svečanih igara u austrijskom Bregenzu (Bregenzer Festspiele), ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ali i austrijskoj saveznoj vladi, u ova teška krizna vremena.

“Drage dame i gospodo, ovo će sada biti malo neuobičajeno za govor otvaranja. Ali što se mora reći, mora se reći, rekao je Van der Bellen u svom uvodnom obraćanju nazočnima.

“Dok mi danas ovdje otvaramo Svečane igre, obitelji u ukrajinskim gradovima se skrivaju u podrumima i skloništima. Ali sve to prema gledanju ruskog predsjednika nije dovoljno, nego uz to i smanjuje opskrbu plinom Europi. Ne trebamo se zavaravati: Ako mu se to svidi, on će ga (opp. plin) i potpuno zatvoriti, istaknuo je.

VIDEO: Grijanje je sve skuplje: Niijemci će ugasiti radijatore i ići pod deku

Dodao je kako je krivac tome ruski predsjednik Vladimir Putin, nazvavši ga “diktatorom”, koji je “iz mržnje prema zapadnom načinu života dozvolio bacanje bombi na gradove i sela”.

“Jer ne može podnijeti da želimo živjeti u društvu u kojem je svaki čovjek jednako vrijedan”, ustvrdio je Van der Bellen dodavši:
“Putin sanja o obnavljanju ruskog imperija. On je započeo rat”.

“Mi nismo Putinovi vazal. Niti smijemo dozvoliti da to postanemo. Ovisnost o Rusiji bila bi nepodnošljiva”, poručio je austrijski predsjednik, koji je nagrađen burnim pljeskom nazočnih.

“Da, protekle vlade nisu vidjele ili su ignorirale opasnost o toj ovisnosti. Da, tu su pogriješile politika i gospodarstvo”, naglasio je u nastavaku Van der Bellen,  samokritično ustvrdivši kako se je i on osobno “prevario u Putinu i pogrešno ga ocijenio”.

O tome što sve to sada znači za Austriju, austrijski predsjednik je rekao: “Energetska kriza i iz nje proizašla inflacija je svjestan, ratom izazvani čin”. Napomenuo je kako “ništa više neće biti kao prije” i da “mir i prosperitet u Europi nisu više sami po sebi razumljivi”.
Van der Bellen se također osvrnuo na, kako je rekao, gubitak realnosti u Austriji, upozorivši austrijsku saveznu vladu da mora “raditi, raditi i raditi”. Istaknuo je kako i vlada i građani moraju biti svjesni da će zemlju  najkasnije do zime zahvatiti ozbiljni energetski problemi, ako se već sada ne poduzmu potrebne mjere. A on, kako je napomenuo, ne želi nove izbore.

“Vlada sada treba i mora raditi, i to bez odgađanja, ono za što je izabrana: raditi, raditi i raditi”, ponovio je. Napomenuo je kako nastala situacija zahtjeva hitno i odlučno djelovanje i prije svega solidarnost.

Vezano uz stalni porast cijena u Austriji rekao kako je situacija dramatična i da već sada na stotine tisuća građana strahuje za egzistenciju, prije svega oni s niskim primanjima kao što su samohrani roditelji i umirovljenici.Van der Bellen je na kraju svog govora Austrijancima uputio poziv na “zajedništvo i solidarnost”.

VIDEO: Čekaju nas paklene vrućine, danas izdano niz upozorenja: 'Oprez, mogući su zdravstveni rizici'

Komentara 11

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
20:03 20.07.2022.

Njega više žulja što bi i Rusija mogla zavrnuti pipu, nego Ukrajinci u skloništima.

Avatar BUMBAR
BUMBAR
18:42 20.07.2022.

Poucan govor ,Putin nije ni trazio da budete njegovi vazali ,Ali ste zato Americki vazali.kao i cijela unija u vlasnistvu amerike.....

Avatar Bud Humski
Bud Humski
19:14 20.07.2022.

"Energetska kriza i iz nje proizašla inflacija je svjestan, ratom izazvani čin." A rat su izazvali oni koji su prekrsili svaki postojeci dogovor izmedju Rusije i "zapadnih demokracija", koji su minirali sporazume izmedju Rusije i Ukrajine potpisane u Minsku, koji su sirenjem svog "obrambenog saveza" stvorili vojni obruc oko Rusije uprkos visegodisnjim upozorenjima s ruske strane i obecanjima Zapada koja su dali ondasnjim sovjetskim celnicima. Sada pumpate obscene kolicine oruzja u Ukrajinu i uvodite besmislene i sulude sankcije Rusima, i to je izvor energetske krize i inflacije u "zapadnim demokracijama". Ono sto ste namjeravali izazvati u Rusiji, nadajuci se gradjanskim nemirima i potencijalnom svrgavanju sadasnje ruske vlade, vratilo vam se kao bumerang... A vi ste vazali jos od kraja II svjetskog rata, ali ne ruski nego americki vazali. I sto je najtragicnije, izgleda da vam jos nije jasno u sto ste se upustili i kako ste naivno dozvolili da vas SAD iskoristavaju za svoje hegemonisticke interese. Sad "uzivajte", buducnost bi mogla biti mnogo neizvjesnija od nadolazece zime... papci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije