Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DO 3 KRIZE ODJEDNOM

Austrijska Vlada predstavila novi Zakon o sigurnosti za 'krizni modus' zemlje

Foto: Christopher Dunker/BKA
1/2
08.11.2022.
u 17:10

Ono što je posebno naglašeno je da “raspodjela zadaća mora biti posve jasno definirana”, kako ne bi došlo do preklapanja

Predstavnici austrijske vlade, ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner, ministrica obrane Klaudia Tanner i ministar zdravstva Johannes Rauch danas su u Saveznom kancelarstvu u Beču predstavili novi Zakon o sigurnosti zemlje za krizno vrijeme.

Kako su svi govornici istaknuli sukladno novom Zakonu o sigurnosti nužne su i promjene u Ustavnom zakonu, Zakoni o obrani zemlje, te u Zakonu o prijavi.

Osnova donošenja Zakona je izgradnja središnjeg Centra pod vodstvom Ministarstva unutarnjih poslova, učinkovitija koordinacija između saveznih, pokrajinskih i operativnih tijela vlasti, te nevladinih organizacija (NGOs), kao i stvaranje pravnih uvjeta za formiranje državnog menadžmenta za krizne situacije i katastrofe.

Taj Centar će biti izgrađen na 2.000 kvadratnih metara, a osnovna će mu zadaća biti kontinuirano praćenje razvoja ključnih područja zemlje, kao što su sigurnost, zdravstvo i energenti. I to na način da se istovremeno savlada do tri moguće krize, kako su napomenuli govornici.

Ono što je posebno naglašeno je da “raspodjela zadaća mora biti posve jasno definirana”, kako ne bi došlo do preklapanja. Cilj je, jasnim pravnim tumačenjima poboljšati suradnju između raznih sudionika na saveznoj državnoj razini.

Vladin koordinator za kriznu prevenciju sjediti će u Saveznom kancelarstvu u Beču. Glavna će mu zadaća biti sustavne pripreme za “različite krizne scenarije”.

To je prvi put u austrijskoj poslijeratnoj povijesti da će u Saveznom kancelarstvu biti smješten i koordinator za Tajne službe. Povod je bila, kako je istaknuto na Pressici, agresija Rusije na Ukrajinu.

Sadašnji “krizni menadžment”  osnovan je još daleke 1986. godine, vezano uz nuklearnu katastrofu u Černobilu. Od svog osnutka bio je smješten u Ministarstvu unutarnjih poslova u Beču.

Novi Zakon o sigurnosti za krizna vremena, nakon što ga je danas usvojila austrijska Vlada, ide u zakonsku proceduru. Negdje u proljeće iduće godine, kako je izvješteno, trebao bi biti dostavljen austrijskom Parlamentu na raspravu i usvajanje.

>> VIDEO Papa Franjo: Svaki put kad žena dospije na visoku poziciju u Vatikanu, stvari se poboljšaju!

Ključne riječi

Komentara 1

BR
Brkovi
19:15 08.11.2022.

Program straha i socijalni inženjering ljudi moraju biti stalno zastrašeni eugenika + svjetski ekonomski forum

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije