Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG JUŽNOAFRIČKE MUTACIJE

Austrijanci žele potpunu karantenu u jednoj pokrajini: 'Nužne su dalekosežne mjere'

AUT, CoV Mutationen, südaftrikanische Variante in Tirol
Foto: EXPA/PIXSELL
1/4
08.02.2021.
u 17:47

Austrijska vlada u svom upozorenju preporučuje izbjegavanje putovanja u Tirol koja nisu nužna

Cijelu nedjelju i dio noći s nedjelje na ponedjeljak vodila se je ogorčena borba između austrijskog ministra zdravlja Rudolfa Anschobera (Zeleni) i čelnika pokrajine Tirol Günthera Plattera (Narodna stranka-ÖVP) i njihovih stručnih timova zbog traženja Beča da se Tirol, ili barem neki njegovi dijelovi, zbog razantnog širenja južnoafričke mutacije koronavirusa ovom austrijskom pokrajinom stavi u karantenu.

Kako je „rovovska“ borba završila bez rezultata i pobjednika, Platter, koji nije htio ni čuti o izolaciji Tirola, u ponedjeljak je Ministarstvu zdravlja predstavio pokrajinski Paket mjera od devet točaka, što će sve Tirol učiniti da zaustavi širenje južnoafričkog soja virusa.

No, to austrijskoj vladi, nije bilo dovoljno sveobuhvatno, te je u popodnevnim satima izdala službeno upozorenje o (ne)putovanju u Tirol.

„Sve se mora poduzeti kako bi se spriječilo širenje mutacije“, poručio je austrijski kancelar Sebastian Kurz. Napomenuo je da uz mjere koje je poduzeo Tirol za zaštitu svojih građana, vlada je izdala upozorenje za putovanje u tu pokrajinu, kako bi obuzdala širenje južnoafričkog soja.

„Vlada poziva sve građane da smanje, na najmanju moguću mjeru, sva putovanja u Tirol“, istakao je Kurz.

VIDEO 11 vrlo čestih simptoma COVID-a o kojima baš nitko ne govori.

„Nova virusna mutacija stavlja nas pred velike izazove, stoga su sada nužne dalekosežne mjere“, istakao je ministar zdravlja Anschober. Obojici im je zajedničko bilo to da ukazuju kako je zajednički cilj kako na saveznoj tako i na pokrajinskoj razini „osigurati zaštitu zdravlja stanovnika i spriječiti daljnje širenje virusa“.

Austrijska vlada u svom upozorenju preporučuje izbjegavanje putovanja u Tirol koja nisu nužna. Osobama koje su u proteklih dva tjedna boravili u Tirolu predlaže da svakako odu na testiranje. Osim u navedenom slučaju osobama koje iz Tirola putuju u neku drugu austrijsku saveznu pokrajinu također se preporučuje odlazak na testiranje neposredno prije puta, kako bi se spriječilo širenje zaraze Austrijom.

Vladinim odredbama treba pridodati i odluke i preporuke iz tirolskog pokrajinskog Paketa mjera za sprečavanje širenja južnoafričkog soja virusa, koji predviđa korištenja skijaških vučnica i liftova isključivo uz predočenje negativnog antigen testa na koronavirus, strože kontrole pridržavanja epidemioloških mjera kao što su ograničenja izlazaka, držanje razmaka, nošenje maski i provjera prijave drugog boravišta u Tirolu.

Pokrajina također predlaže ograničenje mobilnosti građana isključivo na dobrovoljnoj bazi, uz preporuku da „izbjegavaju nepotrebne vožnje“.

Vezano uz novu vladinu Odredbu o prijelazu austrijske granice koja u srijedu, 10. Veljače, stupa na snagu i vrijedi kako za dnevne migrante koji rade s druge strane granice, tako i za sve ostale putnike, pokrajina Tirol je zatražila da ulazak u zemlju kontrolira policija i vojska.

„Pokrajina Tirol traži za to, od oba nadležna ministarstva potporu“, poručio je pokrajinski poglavar Platter Kurzovoj saveznoj vladi.

Osim toga za pojedina područja Tirola ili stambene kotare za višom sedmodnevnom incidencijom (broj novozaraženih na 100.000 stanovnika) tirolska pokrajinska vlada je predvidjela masovno PCR testiranje, a za kontakte zaraženih osoba da iz karantene mogu izaći samo uz predočenje negativnog PCR testa. Predviđena je i bolja zaštita staračkih domova, te dnevno evaluiranje situacije na terenu i usuglašavanje stavova između pokrajine i saveznih organa vlasti.

Austrijski stručnjaci traže poduzimanje „hitnih koraka“ sprečavanja B.1.351 virusne mutacije „uvezene“ iz Južne Afrike, jer su prema njihovim saznanjima u Tirolu već potvrđena najmanje 293 slučaja zaraze južnoafričkim sojem, a broj aktivnih slučaja procijenjen je na oko 140. Više domaćih medija danas je izvijestilo o navodno već oko 300 potvrđenih slučaja južnoafričke B.1.351 varijante u Tirolu.

Komentara 3

DU
Deleted user
18:21 08.02.2021.

Austrijanci to ne žele, nego to žele poličari!!!

SO
Sobrudolf
23:40 08.02.2021.

Narod to ne zeli, dokaz su skoro svakodnevni prosvjedi u Becu. To zele politicari i nitko vise.

DJ
djek
06:09 09.02.2021.

I oni su izabrali losu vlast,,odvest ce ih u ponor,,.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije