Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURIZAM

Austrijska ministrica za EU želi "zelenu putovnicu“ proširiti na zapadni Balkan

AUSTRIA-VIENNA-EASTER HOLIDAYS-COVID-19 LOCKDOWN
Foto: Guo Chen/XINHUA/PIXSELL
1/3
06.05.2021.
u 13:24

Prva faza počinje „otključavanjem“ Austrije 19. svibnja. U Austriji će od toga datuma „zeleni certifikat“ u obliku papirnate potvrde o jednom od tri statusa – cijepljen-ozdravljen-testiran – biti obvezna „ulaznica“ za ugostiteljske lokale, hotele te kulturne i sportske priredbe.

Austrijska ministrica za Europsku uniju i ustav Karoline Edtstadler, koja boravi u službenom posjetu Albaniji, u četvrtak je za austrijsku novinsku agenciju APA izjavila kako si „apsolutno“ može zamisliti da se „zelena putovnica“ kao isprava koja omogućuje putovanje između država u vrijeme pandemije koronavirusa proširi i na „treće zemlje“, prije svega na zapadni Balkan.

„Za nas je zapadni Balkan jednostavno regija koja nam je bliska, odakle je kod nas također mnogo ljudi koji redovno onamo putuju i stoga sam za to da i na te zemlje proširimo – zelenu putovnicu“, pojasnila je Edtstadler. Napomenula je kako se kod država „zapadnog Balkana“ radi o zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU i stoga bi bilo uputno da se pri izradi svojih certifikata i tehničkih uvjeta orijentiraju na države članice EU kako bi njihovi građani mogli sigurno putovati u Austriju.

„Ali vrijedi i obrnuto: Ljetna je sezona pred vratima. Koliko god da je lijepo odmor provesti u Austriji, mogu razumjeti sve one koji žele na ljeto ponovno vidjeti more, a tu je zapadni Balkan vrlo blizu“, istaknula je austrijska ministrica za EU i ustav.

Edtstadler tvrdi kako je apsolutno moguće „zelene putovnice“ proširiti i na „treće zemlje“, te da tom potezu, iz njenog kuta gledanja, „ništa ne stoji na putu“. Dodala je kako to treba primijeniti ne samo na zapadni Balkan nego i na ostale zemlje poput Španjolske, Portugala i država Južne Amerike.

„Zelena putovnica“, koja treba sadržavati podatke o cijepljenju protiv koronavirusa, ozdravljenju ili svježi negativni koronatest na snagu trebala bi stupiti na europskoj razini do ljeta, a u Austriji u tri faze.

Prva faza počinje otključavanjem Austrije 19. svibnja. U Austriji će od toga datuma „zeleni certifikat“ u obliku papirnate potvrde o jednom od tri statusa – cijepljen-ozdravljen-testiran – biti obvezna „ulaznica“ za ugostiteljske lokale, hotele te kulturne i sportske priredbe.

Druga faza počinje 4. lipnja kada će „zelena putovnica“ poprimiti digitalni oblik i sadržavati obvezan QR kod osobe koja je posjeduje, dok je treća ovisna o EU i stupanju na snagu na europskoj razini jedinstvenog zelenog certifikata EU za sve njene članice.  

 

 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
14:01 06.05.2021.

Kad vlasti koriste ljudsku nesreću da dobiju jos vise kontrole nad narodom. Fašizam.

DU
Deleted user
19:03 06.05.2021.

To sve nije moguće jer apsolutno nitko po zakonu nema pravo kontrolirati zdrastvene podatke, a ta "zelena putovnica" je upravo to. Niti policija a pogotovo ne privatne osobe kao ugostitelji ili hotelijeri!!! Policajac me može tražiti osobnu, ali ne i i potvrdu o cijepljenju!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije