Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJELAZNA TEHNOKRATSKA VLAST

Austrijska kancelarka predstavila svoj kabinet parlamentu i pozvala na jedinstvo

Brigitte Bierlein
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
12.06.2019.
u 14:07

U svom nastupnom govoru u austrijskom parlamentu kancelarka Bierlein posebno je istaknula značaj “što je moguće šireg dijaloga“.

Čelnica nove prijelazne austrijske vlade sastavljene od visokih državnih službenika-uglednih eksperata, kancelarka Brigitte Bierlein, predstavila je u srijedu prijepodne svoj ministarski kabinet zastupnicima Nacionalnog vijeća austrijskog Parlamenta.

Prijelazna tehnokratska vlada kancelarke Bierlein službeno je stupila na dužnost 3. lipnja ove godine prisegom pred austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom. U svom nastupnom govoru u austrijskom parlamentu kancelarka Bierlein posebno je istaknula značaj “što je moguće šireg dijaloga“, kojeg prijelazna austrijska vlada namjerava voditi na čelu države do prijevremenih parlamentarnih izbora, najavljenih, barem što se parlamentarne većine tiče, za 29. rujan ove godine.

„Naravno, poštivati ćemo odluke zastupnika“, rekla je Bierlein, napomenuvši kako je priželjkivani termin austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena, ali očito i njen osobno, bio početak ili sredina rujna. Predsjedniku Van der Bellenu zahvalila je na njegovom „obazrivom, mirnom i povjerenjem ispunjenom postupanju“.

Govoreći o zadaćama prijelazne vlade Bierlein je rekla: „Mi ne moramo izraditi ni program, niti ispuniti izborna obećanja ili reagirati na dnevna politička događanja, ali moramo pružiti stabilnost i sigurnost“. Naglasila je kako Vlada nije ni direktno niti indirektno birana, za razliku od zastupnika Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta, i stoga će svoje zadaće „odgovarajuće interpretirati“. „U prvoj liniji služiti ćemo ljudima u ovoj zemlji i uvažavati posebnu odgovornost vas, izabranih mandatara“, pojasnila je.

„U ovom Visokom domu kuca srce austrijske demokracije i to srce, moje dame i gospodo, koje kuca živo i snažno“, ustvrdila je Bierlein, pozvavši parlamentarce na „jedinstvo“. „Ljudskog i zajedništvo, dobra je austrijska tradicija“, podsjetila je austrijska kancelarka, čija vlada također ima zadaću poboljšati u Europi i svijetu poljuljan imidž Austrije nakon političkog skandala „Ibiza“ zbog kojeg je pala vladajuća koalicija „narodnjaka“ (ÖVP) kancelara Sebastiana Kurza i u skandal upletenih „slobodnjaka“ (FPÖ) krajnje desnog potkancelara Heinz-Christiana Strachea. Ali i vratiti izgubljeno povjerenje mnogih razočaranih austrijskih birača. „Za pouzdanost se zalažemo, a povjerenje prosimo“, rekla je Bierlein, prva austrijska kancelarka ne samo u poslijeratnoj povijesti Austrije, nego i prva koju je postavio austrijski predsjednik.

Ustvrdila je kako je trenutačna situacija „jedinstvena u Drugoj Republici“. „Naš savezni Ustav imao je priliku pokazati, što se sve u njemu skriva“, napomenula je bivša predsjednice Ustavnog suda. Obećala je da će se njen ministarski kabinet svim snagama boriti da „zadobije ne samo povjerenje ljudi u zemlji“ nego da i „ne izgubi veliku odgovornost koju ima prema građankama i građanima Austrije“. Kancelarka Bierlein posebno je naglasila da je Austrija „bila i ostat će pouzdan partner u Europi i cijelom svijetu“. Nazočnima se je obratio i novi austrijski potkancelar i ministar pravosuđa Clemens Jabloner. „Nalazimo se u osjetljivom vremenu“, konstatirao je Jabloner, aludirajući na nedavni pad austrijske vlade.

Unatoč svemu, kako je istakao, o „ustavnoj ili državnoj krizi“ u Austriji „nema ni govora“, izrazivši svoju potpunu privrženost kancelarki Bierlein. Nakon nastupnih govora austrijske kancelarke i potkancelara u parlamentu uslijedila je rasprava. Kao govornici parlamentarcima će se obratiti i ministar za Europu, integraciju i vanjske poslove, koji pokriva i područje umjetnosti, kulture i medija Alexander Schallenberg, ministar unutarnjih poslova Wolfgang Peschorn te ministar financija, javnih službi i sporta Eduard Müller. Nacionalno vijeće austrijskog parlamenta zasjeda i u četvrtak.

Komentara 1

MO
moškov
14:47 12.06.2019.

Nema vise Kurza....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije