Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA UŠTEDA

Austrija smanjuje dječje doplatke za djecu radnika iz inozemstva, evo zašto

Sebastian Kurz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
03.05.2018.
u 09:33

Vlade nekih od tih zemalja prosvjedovale su protiv nove reforme kojom Austrija ima namjeru uštedjeti 100 milijuna eura godišnje.

Koalicijska vlada konzervativaca i ekstremne desnice na vlasti u Austriji predstavila je nacrt reforme kojom se smanjuje doplatak za dio djece koja žive u inozemstvu, a roditelji im rade u Austriji, čime će osobito biti pogođeni radnici iz istočnoeuropskih zemalja na radu u toj zemlji.

Ta mjera dio je programa koalicije pod vodstvom kancelara Sebastiana Kurza. On je ocijenio, u nedavnom intervjuu, da je to "apsolutno potrebno jer Austrija prebacuje stotine milijuna eura dječjeg doplatka u inozemstvo, što nije pravedno jer su troškovi života u Rumunjskoj i u drugim zemljama ipak nešto niži od onih u Austriji".

Konkretno, po odluci odobrenoj u srijedu na vladi, visina doplatka za djecu koja žive u drugim zemljama EU bit će prilagođena troškovima života one zemlje u kojoj žive. 

Ta mjera trebala bi biti izglasana u parlamentu ove godine a stupiti na snagu 2019.

Primjerice, po ministarstvu obitelji, doplatak za malo dijete koje živi u Mađarskoj, a roditelji mu rade u Austriji, bit će smanjen sa 174 eura koliko je sada, na 93 eura. I neke druge istočnoeuropske zemlje čiji su radnici vrlo prisutni na austrijskom tržištu rada osjetit će smanjivanje, piše agencija France-Presse.

Vlade nekih od tih zemalja prosvjedovale su protiv nove reforme kojom Austrija ima namjeru uštedjeti 100 milijuna eura godišnje.

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Sebastian Kurz
1/10

Komentara 20

IB
ibiza
09:42 03.05.2018.

pa to smatram ok...

UU
uhljeb u holdingu
09:48 03.05.2018.

Već odavno je to trebalo ukinuti.

DU
Deleted user
09:55 03.05.2018.

Napokon!!! Dojde cigo iz Rumunjske, radi kao pomoćni radnik i za svoje 10-tero i više djece u Rumunjskoj (a i pitanje je da li su sva njegova ili je prijavio i one od susjeda) dobiva doplatak! Bravo Kurz!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije