Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARLAMENTARNA VEĆINA

Austrija pred zabranom glifosata

austrijski parlament
Foto: AFP/PIXSELL
12.06.2019.
u 15:20

Austrijski parlamentarci nadaju se uz pomoć parlamentarne većine uvesti i opću zabranu pušenja u ugostiteljstvu, zabranu upotrebe plastičnih vrećica te među ostalim zaštitu nacionalnih vodnih izvora

Prema onome što se moglo čuti na zasjedanju Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta u srijedu u Beču, na kojem je i savezna kancelarka Brigitte Bierlein predstavila svoj ministarski kabinet prijelazne austrijske vlade parlamentarcima, austrijski bi parlament uskoro mogao donijeti odluku o zabrani daljnje upotrebe „glifosata“, najčešće korištenog i potencijalno kancerogenog herbicida koji ima brojne negativne učinke za okoliš i ljudsko zdravlje. 

Kako izvještava austrijska televizija ORF austrijska Socijaldemokratska stranka (SPÖ) je podnijela zahtjev parlamentu da zabrani glifosat, koji je i pored sumnje da izaziva rak, i dalje dozvoljen u zemljama članicama Europske unije.

Isti izvor navodi da su zastupnici desno populističke Slobodarska stranke (FPÖ) na čelu s Norbertom Hoferom izrazili spremnost da podupru zahtjev socijaldemokrata i tako parlamentarnom većinom glasova  izglasaju zabranu upotrebe tog opasnog pesticida, što bi se moglo dogoditi slijedećih dana i tjedana.

„Dovoljno studija ima koje su pokazale i dokazale opasnost koju glifosat ima na okoliš i ljudsko zdravlje“, rekao je Hofer, dodavši kako je njegova daljnja upotreba „znak neodgovorne politike prema okolišu i ljudima“.

Šefica socijaldemokrata Pamela Rendi-Wagner je rekla austrijskim parlamentarcima kako ju „veseli da je konačno prevladao razum“.

„Veseli me da se je dugogodišnje ukazivanje SPÖ-a na zabranu glifosata isplatilo“, istakla je.

Prema najavama iz redova austrijskih parlamentaraca Austrija se nalazi pred zabranom glifosata. I to unatoč toga što je njegova upotreba u Europskoj uniji dozvoljena do 2022. godine.

Jasna poruka Austrije Europskoj agenciji za kemijske proizvode (ECHA) i Bruxellesu.

Agilni austrijski parlamentarci najavili su i neka druga iznenađenja na domaćem terenu, ako im uspije postići parlamentarnu većinu, kao primjerice, opću zabranu pušenja u ugostiteljstvu, zabranu upotrebe plastičnih vrećica, zaštitu nacionalnih vodnih izvora, uvođenje jednomjesečnog porodiljnog odmora za sve zaposlene očeve, STOP za deportaciju azilanata-naučnika iz zemlje itd. 

Ministar Cappelli o radnoj snazi

 

Ključne riječi

Komentara 12

ZN
znam
17:23 12.06.2019.

Pozitivna vijest za A. I nasi bi trebali slijediti primjer A.

VJ
vjaceslav
21:56 12.06.2019.

nema dokaza da glifostat izaziva rak - postoji samo sumnja, ali oni koji zabranjuju gromobrane na školama, cijepljenje djece, pušenje na ulici, ali podupiru pušenje marihuane jer je to zdravo, toliko su agresivni da njihovi sumanuti zahtijevi prolaze

Avatar Dumen
Dumen
19:14 12.06.2019.

Na strani sam parlamenta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije