Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sredinom svibnja

Kurz najavio 'otključavanje' Austrije: Evo kako će se moći ući u restorane, kafiće, hotele...

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
VL
Autor
Snježana Herak
23.04.2021.
u 18:02

Kurz je napomenuo da će otvaranje uslijediti istovremeno na svim navedenim područjima „postupno i oprezno“ na svim područjima u nekoliko koraka.

Austrijska vlada nakon današnjeg razgovora sa stručnjacima, pokrajinskim čelnicima, socijalnim partnerima i predstavnicima oporbe odlučila je 19. svibnja ponovno „otključati“ Austriju, a „ključ“ otvaranja je digitalna „zelena putovnica, koja će biti „ulaznica“ za ulaz u restorane, kafiće i druge ugostiteljske objekte, hotele te kulturne i sportske priredbe, rekao je u petak na konferenciji za novinare u Beču austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Na konferenciji su plan otvaranja Austrije, svaki iz svog kuta nadležnosti predstavili i potkancelar i ministar kulture, umjetnosti i sporta Werner Kogler, novi ministar zdravlja Wolfgang Mückstein, ministrica turizma Elisabeth Köstinger i prorektor Medicinskog sveučilišta u Beču Oswald Wagner.

Kurz je napomenuo da će otvaranje uslijediti istovremeno na svim navedenim područjima „postupno i oprezno“ na svim područjima u nekoliko koraka. Prema Kurzovim riječima u prvom koraku 19. svibnja predviđeno je otvaranje ugostiteljskih objekata, hotela, kulturnih i sportskih ustanova uz posebne sigurnosne mjere, koje će se morati strogo poštovati.

Coronavirus disease (COVID-19) lockdown continues in Vienna A health worker takes a nasal swab for a SARS-CoV-2 antigen test as people queue at a pharmacy amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Vienna, Austria, April 1, 2021. REUTERS/Lisi Niesner LISI NIESNER
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

To znači da će „ulaznica“ ne samo frizere & CO  nego i za kafiće, restorane i druge ugostiteljske objekte i hotele, te kulturne i sportske priredbe biti „zelena putovnica u kojoj je stajati da li je dotična osoba cijepljena ili je već preboljela koronu i ima još dovoljan broj antitijela ili je „svježe“ testirana i ima negativan antigen test ne stariji od 48 sati odnosno PCR test ne stariji od 72 sata. Kako je na Pressici napomenuto i tzv. PCR samotestovi grgljanjem napravljeni kod kuće uz QR kod i video dokaz o identitetu uzimati će se u obzir. I dalje su obvezne FFP2 zaštitne maske i držanje razmaka od dva metra gdje je to kod moguće i propisano.
Od obveznih testova biti će izuzete sve trgovine. 

Restorani i kafići će raditi skraćeno, i to na terasama i u zatvorenim prostorima, ali samo do 22 sata navečer. Ograničava se i broj gostiju za jednim stolom. I to da na otvorenom odnosno terasama smije sjediti najviše deset odraslih osoba i djeca iz najviše dva različita domaćinstva, a u unutarnjim, zatvorenim prostorima lokala najviše četvero odraslih plus maloljetna djeca. U zatvorenom prostoru, mora se nositi maska, osim kod sjedenja za stolom, koji moraju biti udaljeni najmanje dva metra jedan od drugoga, a propisana je i obvezna registracija gostiju.

Vlada je odlučila da iz mjera predostrožnosti diskoteke, barove i noćne klubove i dalje ostavi na čekanju, najmanje do 1. srpnja, kada se prema kancelarovim riječima, ukoliko će to dozvoliti epidemiološka situacija u zemlji, očekuje daljnji koraci otvaranja.
Kurz je posebno istaknuo kako odlučujuću ulogu ka povratku normalnom životu do ljeta ima cijepljenje. Istakao je da će do sredine svibnja u Austriji biti cijepljeno tri milijuna ljudi, a do kraja drugog tromjesečja svi koji se žele cijepiti.

Što se tiče školske nastave kancelar je rekao kako se škole od 17. svibnja ponovno vraćaju „u normalan pogon“ tj. bez smjena, gdje god je to moguće.

Što se tiče kulturnih i sportskih priredbi, potkancelar i ministar kulture i sporta Kogler je rekao da se od 19. svibnja opet može uživati u kulturi, umjetnosti i sportu i to u zatvorenim prostorima i na otvorenom. Istaknuo je kako je u zatvorenom dozvoljena najviše 50 postotna popunjenost kapaciteta ili nazočnost najviše 1.500 osoba, a na otvorenom do 3.000. Na priredbama, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru tj. u kazalištima, Opernim kućama, muzejima, na  nogometnim stadionima i koncertima organizator mora točno označiti sjedeća mjesta, ostavljajući između dva uvijek jedno prazno, a posjetitelji se moraju prethodno obvezno registrirati, predočiti na ulazu „zelenu putovnicu“ odnosno negativan korona test ili potvrdu o cijepljenju odnosno antitijelima i nositi FFP2 masku.

Kogler je istakao kako su dopušteni svi sportovi na otvorenom i u zatvorenom, pojedinačni, momčadski i borilački, ali uz ograničenje da po svakoj osobi mora biti na raspolaganju najmanje 20 kvadratnih metara prostora. Isto ograničenje vrijedi i za fitness centre koji također istoga datuma otvaraju svoja vrata.

VIDEO: Pogledajte kako izgleda odjel u KB Dubrava gdje se brojni bore za život zbog koronavirusa

Ministar zdravlja Mückstein je rekao kako za njega zdravlje ljudi ima „najviši prioritet“. Pozvao je sve Austrijance da se i dalje pridržavaju mjera nošenja FFP2 maske, higijenskih mjera i drže propisan fizički razmak tese testiraju, a „odmah, čim im se ukaže prilika da odu na cijepljenje“, koje je prema njegovim riječima „ključno za suzbijanje koronavirusa i njegovih mutacija“.

Vezano uz predstavljeni vladin plan „otključavanja“ Austrije 19. svibnja ministar zdravlja je rekao kako se mjere provode regionalno, te će stupiti na snagu „ukoliko do tada ne dođe do porasta broja oboljelih i opterećenja intenzivne njege“ o čemu odlučuje svaka pokrajina za sebe. 

Ministrica turizma Köstinger je rekla da nitko nije sretniji od nje da se ponovno u pogon vraća ugostiteljstvo, hoteli i općenito turizam. Posebno se je osvrnula na značaj „zelenih putovnica“ vezano uz turistička putovanja odnosno ulazak stranaca u Austriju i putovanja Austrijanaca u inozemstvo.

„Ključnu ulogu pri putovanjima imat će –zelena putovnica“, poručila je ministrica turizma. Istaknula je kako svoja vrata ponovno 19. svibnja otvaraju ne samo hoteli i druga prenoćišta nego i terme, sajmovi i kongresni centri. Napomenula je da za sva navedena otvaranja također vrijedi ograničenje od 20 kvadratnih metara po osobi i najviše 1.500 osoba u zatvorenom odnosno 3.000 na otvorenom prostoru kao kod kulturnih i sportskih priredbi, obvezna registracija, te predočenje „zelene putovnice“ odnosno potvrda da je osoba cijepljena, ozdravila od korone ili „svježe“ negativno testirana.

„Kako bi Austrija počela primati goste iz drugih zemalja, mora uredbu o samoizolaciji prilagoditi donesenim mjerama“, napomenula je Köstinger. Istaknula je kako će u zemlju moći ući svi koji nisu iz visokorizičnih zemalja i područja i imaju koronavirus pod kontrolom, te imaju potvrdu da su cijepljeni, preboljeli zarazu koronavirusom ili imaju negativni korona test.

FILE PHOTO: Fast coronavirus PCR test in Vienna FILE PHOTO: A laboratory worker works on fast PCR testing samples in Confidence laboratory, amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Vienna, Austria October 30, 2020. REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo LEONHARD FOEGER
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Köstinger je rekla kako se nova perspektiva za daljnje labavljenje ograničenja broja gostiju u restoranima i ostalim lokalima itd., te produžetak radnog vremena, kao i ostale pogodnosti vezane za ugodno i sigurno ovogodišnje ljetovanje otvara 1. srpnja, ako brojke novooboljelih budu stabilne i jedinice intenzivne njege neopterećene „teškim“ korona pacijentima.

Prorektor Wagner je rekao da unatoč trećem valu zaraze „na sreću nije došlo do eksponencijalnog rasta“, pozvavši u ime medicinske struke ne samo vladine predstavnike nego i sve Austrijance „na budnost i oprez“ nakon otvaranja zemlje. Istaknuo je da trenutačno nitko ne može dati točne prognoze kako će se situacija nakon otvaranja dalje razvijati.

Kancelar Kurz je odgovarajući na upite novinara rekao da bez obzira na popuštanje mjera i otvaranje, pokrajine ovisno o epidemiološkoj situaciji samostalno odlučuju o pooštravanju mjera i lockdownu, te se očekuje da u slučaju pogoršanja stanja pravovremeno povuku „kočnicu“. U svakom slučaju do 19. svibnja, „otključavanje“ zemlje sigurno će proći još jednu provjeru i analizu situacije kako broja zaraženih COVID-om 19 tako i pacijenata u intenzivnoj njezi, ističu austrijski mediji.

VIDEO Što je najbolje jesti i piti prije cijepljenja protiv Covid-19?

Komentara 3

VR
Vrac666
08:16 24.04.2021.

Ja se nesmijem cijepit niti sam se ikad cijepio, koliko bi ja testova morao uradit godišnje, za restoran, za kafić, za frizera, za kino, za kazalište, jbt i ovi Austrijanci imaju svoje budale i to vrhunske ali koliko je to love samo na testovima

Avatar drug Joža
drug Joža
20:35 23.04.2021.

Ravnozemljašima koji se ne žele cijepiti treba dozvoliti ulaz jedino u Zološki vrt, zbog obiteljskih razloga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije