Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog najezde migranata

Austrija odjednom protiv ulaska Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u Schengen

Austrian Interior Minister Gerhard Karner attends a news conference in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
18.11.2022.
u 20:27

Još nedavno su austrijski mediji s radošću pisali kako su Austrijanci veseli jer uskoro više neće morati stajati satima u kolonama na slovensko-hrvatskoj granici kada odlaze na odmor

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner je danas za domaći dnevni list “Kurier” izjavio kako je Austrija protiv ulaska Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor i ukidanja kontrola na granicama Europske unije.

“Sada nije vrijeme za glasovanje o širenju, kada sustav vanjske granice EU-a ne funkcionira”, rekao je Karner. “Proširivati jedan slomljeni sustav, nema smisla jer ne bi mogao funkcionirati. Stanje u Europi posve jasno pokazuje da je zaštita vanjske granice propala”.

Austrijski ministar unutarnjih poslova je poručio kako je Austrija trenutačno suočena s pojačanim prilivom izbjeglica, koje uzduž tzv. Balkanske rute prelaze preko drugih država članica Europske unije i neometano ulaze u Austriju. “U Austriju je od početka ove godine ušlo 90.000 ljudi, od čega njih 75.000 nije prethodno registrirano niti u jednoj od država članica EU-a, kroz koje su prolazili”, napomenuo je Karner.

Za Hrvate je sigurno današnja vijest da je Austrija protiv ulaska Hrvatske u Schengen bila “grom iz vedrog neba”, navode austrijski mediji. Tim više jer je prošli tjedan Europski parlament dao svoju preporuku za prijem Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u Schengen, a povjerenica EU-a za unutarnje poslove Yiva Johansson već im je zaželjela “dobrodošlicu”. Očito prerano, ističe Kurier s obzirom na to da odluka o prijemu navedene tri zemlje u schengenski prostor treba biti donesena 8. prosinca ove godine. I to jednoglasno!

List ističe kako će proširenje schengenskog prostora biti sljedeći tjedan “vruća” tema i na sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a.
“Jer, Hrvatska je bila kratko pred ulaskom u schengenski prostor”, navodi Kurier i dodaje: "Za Hrvatsku se neće posebno glasovati, jer će češki predsjedatelj Europskim vijećem dati glasovanje o ulasku u Schengen zajedno u bloku s ostalim zemljama”.

Je li najezda ilegalnih migranata doista jedini razlog zbog kojeg Austrija pokušava zaustaviti Hrvatsku na ulasku u schengenski prostor, zasad je nepoznato. Još nedavno su austrijski mediji s radošću pisali kako su Austrijanci veseli jer uskoro više neće morati stajati satima u kolonama na slovensko-hrvatskoj granici kada odlaze na odmor, jer je Hrvatska dobila snažnu podršku Europskog parlamenta za ulazak u europodručje i Schengen.

U svakom slučaju treba sačekati dan odluke, 8. prosinac, koji je između ostalog, i katolički državni praznik. Tko zna, možda Blažena Djevica Marija pomogne Hrvatima da napuste “čekaonicu” i uđu u schengenski prostor, kad neće njeni europski partneri.

'Austrija je oduvijek podržavala hrvatsko članstvo u Schengenu i uvjereni smo da će tako i ostati, austrijski kancelar slijedeći tjedan dolazi u Zagreb. Problem ilegalnih migracija je visoko na listi prioriteta EU pa će se tako slijedećeg petka održati izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova', rekao nam je izvor iz Vlade. 

Ključne riječi

Komentara 163

MA
Maux
18:01 18.11.2022.

Pa ako Schengen ne funkcionira zašto se ne zalaže onda da Austrija napusti Schengen nego da Hrvatska ne uđe? Mi smo isto malo pre mekani prema svima. Šveđani isto se nećkaju mi među privima ratificirali njihov ulazak u NATO. Najbliža luka za naftu i plin za Austriju je Omišalj. Ništa ne koristimo, a svi nas j***.

DQ
Dq
17:49 18.11.2022.

Ukinuti socijalne naknade i ponuditi posao onima koji su došli kao izbjeglice. Problem riješen čim se pročuje da nema obećane zemlje i naknade za neradnike.

DU
Deleted user
17:54 18.11.2022.

Dragi Gerhard Karner, moram ti dati na znanje i ravnanje, da preko graničnih prijelaza u državu uđe 0,001% migranata. Dok ti kontroliraš tri granična prijelaza, oni se ušetaju preko polja, livada i šuma. I još nešto: zar je velik problem deportacija nepoželjnih migranata? Svaki dan po dva leta erbasom je jevtinije, nego sve ostalo što poduzimaš. Preporučam ti suicid.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije