Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Austrija kreće s masovnim testiranjem: Počinju prvo s učiteljima i policajcima

Koronavirus u Austriji
Foto: REUTERS
1/3
20.11.2020.
u 19:06

Sedam milijuna antigen brzih testova, koji stoje državu 50 milijuna eura već je naručeno, a daljnja narudžba je u planu.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i ministar zdravlja Rudolf Anschober u petak su javnosti obznanili plan masovnog testiranja pučanstva u Austriji brzim Covid-19 antigen testovima, nakon kojih je već za 15 minuta poznat rezultat. Testiranje počinje 5. prosinca, dan uoči završetka drugog lockdowna i nastavlja se 6. prosinca testiranjem učitelja i  nastavnika te odgajatelja u dječjim vrtićima, kako na saveznoj tako i na pokrajinskim razinama. Radi se o oko 200.000 ljudi.

U sljedećoj rundi 7. i 8. prosinca planirano je testiranje oko 40.000 policajaca, a prije katoličkog Božića i ostalog pučanstva. I to dobrovoljno kako je istakao Kurz poručivši: - Nekoliko minuta za jedan test može spriječiti nekoliko tjedana lockdowna u cijeloj zemlji.

Kako je istaknuto, početkom sljedeće godine planiran je još jedan krug masovnog testiranja u cijeloj zemlji. Ono na što se posebno ukazuje je da svatko tko je testiran dobit će već za 15 minuta rezultat testa i znati da li je ili nije pozitivan na koronavirus. Testiranje će zajedno provoditi zdravstvene organizacije i vojska, koja je stekla iskustvo pri pomoći testiranju u susjednoj Slovačkoj, te organizacije hitne pomoći. 

Koronavirus u Austriji
1/7

Sedam milijuna antigen brzih testova, koji stoje državu 50 milijuna eura već je naručeno, a daljnja narudžba je u planu. 
Staračkim domovima, za koje su u planu i posebni screening programi, već je isporučeno 315.000 antigen testova, a daljnjih 3 milijuna je osigurano za daljnje testiranje.

Kancelar Kurz je posebno naglasio da je testiranje dobrovoljno apelirajući na austrijske građane da podrže taj projekt i u njemu osobno sudjeluju.

- Ta masovna testiranja su do cjepiva velika šansa za Austriju kako bi pronašla put natrag ka normalnosti, ustvrdio je Kurz dodavši:
- S masovnim testiranjem otvaramo u borbi protiv pandemije novo poglavlje, kojim želimo ljudima omogućiti Božićno slavlje u uskom obiteljskom krugu.

Ministar zdravlja Anschober je rekao kako test „ne služi kao nadomjestak nego je dodatna mjera uz postojeće poput držanja razmaka, nošenja zaštitne maske i higijenu.

- Da bi testovi bili epidemiološki smisleni, moraju se više puta ponavljati. Stoga moraju biti besplatni, lako dostupni i na dobrovoljnoj osnovi, poručio je Anschober.  

VIDEO: Božinović najavio nove mjere: "Ograničavaju se okupljanja na 25 osoba, zatvaraju se noćni klubovi, a kafići smiju raditi do 22."

Komentara 9

DU
Deleted user
19:38 20.11.2020.

Ovo me podsjeća na psa koji trči za vlastitim repom. Isto se ponašaju vladajuće garniture diljem Europe, umjesto da otvoreno priznaju svoju nemoć i prestanu maltretirati ljude. Koja je korist od ovih testova? Jedino ta da će farmaceutski koncerni zgrnuti dodatne milijarde mimo onih za cjepivo.

Avatar JPlesi
JPlesi
05:03 21.11.2020.

Eto napokon da i to dođe što su teoretičari zavjere odavno govorili....ljudi se prisilno budu testirali i mimo njihove bolje i to na povod da je to za dobrobit čoviječanstva..što nam govori da to i nisu bile teorije zavjere već istina...na vama i nam svima je da samo čekamo i očekujemo ono najgore od svega toga ...na kraju i cjepiva koja će kao primjer njihov biti i na nas već primijenjen i to zakonski i pod ucjenom velikih kazni...bitno je da nas sve pribilježe kao potencijalnu zarazu a onda će i cjepiva uvaljavati jer će to biti za dobrobit zdravlja svih nas ..kakti..??ovo nam govori samo za primjer da to i nas čeka ... jer kako jedni druge prate ovo i kod nas dolazi i to jako brzo .. a onda više nema povratka nego samo naprijed pod njihovim okolnostima i mjerama....tko preživi uspjet će i pričati će...

AA
aabbcc
13:38 21.11.2020.

Zasto niko ne testira prvo trgovce, vozace autobusa..., i osobe koje su na javnim mjestima u kontaktu sa cijelim gradom i sire ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije