Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Austrija će dobiti 20 posto manje Pfeizerovog cjepiva. Tri članice EU požuruju odobrenje AstraZenece

Koronavirus u Austriji
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
1/5
18.01.2021.
u 14:44

Trenutačno od koronavirusa aktivno boluje 11.119 osoba, od čega je njih 2.007 hospitalizirano, uključujući i 334 pacijenata u intenzivnoj njez

Austrijski kancelar Sebastian Kurz održao je u ponedjeljak videokonferenciju sa šefovima vlada tzv.  „First Mover“ zemalja, Australije, Danske, Grčke, Izraela, Norveške i Češke, a središnja tema bila je borba protiv pandemije koronavirusa i virusnih mutacija, te strategija cijepljenja.

Nakon video konferencije Kurz je na konferenciji za novinare u Beču rekao da je sa svojim kolegama iz Danske i Grčke dogovorio da zajedno zatraže od Europske agencije za lijekove (EMA) „brzo i nebirokratsko“ odobrenje za puštanje u upotrebu cjepiva AstraZeneca.

"Želimo se založiti za bržu odluku EMU“, pojasnio je dodavši kako bi krajem mjeseca navedena Agencija trebala održati sastanak.
"Nama je važan svaki tjedan“, istakao je Kurz. Napomenuo je kako bi nakon što ono bude odobreno, Austriji samo u prvom kvartalu trebalo biti isporučeno do 2 milijuna doza AstraZeneca cjepiva.

Kurz je također sa svojim kolegama razgovarao o "što je moguće jedinstvenijim“ odredbama Europske unije vezano uz prekogranična putovanja, posebno za putnike iz "trećih zemalja“. Ustvrdio je da zabrane slijetanja u zračnom prometu „samo su djelomično smislene“, jer se mogu zaobići putujući preko drugih zemalja koje nisu na popisu rizičnih zemalja. Veliku zabrinutost je izrazio otkrivenom virusnom mutacijom iz Brazila.

VIDEO: 11 vrlo čestih simptoma COVID-a o kojima baš nitko ne govori.

Obzirom da su austrijski mediji već prijepodne počeli izvještavati da će Austrija dobiti 20 posto manje Pfizerovog cjepiva nego što je dogovoreno, Kurz je na Pressici tu vijest potvrdio. "Moramo uzeti na znanje da dolazi do određenog kašnjenja isporuke“, napomenuo je dodavši:  "To nije ono što priželjkujemo, ali moramo tome prilagoditi našu strategiju“. Dodao je kako je inače suradnja s proizvođačem cjepiva Pfizer / BioNTech „dobra“.

Prema kancelarovim riječima, Austrija će zbog kašnjenja isporuke, u siječnju dobiti 20 posto manje Pfizerovog cjepiva, te se vezano uz to i domaća kampanja za cijepljenje mora pomaknuti u skladu sa stizanjem isporuke. Kako je Kurz istakao isporuka cjepiva Austriji će biti nadoknađena u veljači.

Austrija je inače počela s prijavama za cijepljenje, pa se austrijski građani od danas mogu prijaviti putem Interneta  ili telefonom. Beč i pokrajina Donja Austrija, dvije najveće austrijske pokrajine počele su s prijavama već u subotu. U Beču se je već prijavilo više od 120.000 građana, a u Donjoj Austriji njih preko 99.000.

Ono što je vidljivo posljednjih dana u Austriji su dvije pozitivne stvari: Na jednoj porast interesa i spremnosti Austrijanaca za cijepljenje, a na drugoj pad broja novozaraženih. Prema podacima Ministarstva zdravlja, u ponedjeljak je u Austriji zabilježeno u proteklih 24 sata 1.161 novi slučaj zaraze koronavirusom i još 40 Covid-19 umrlih.

Trenutačno od koronavirusa aktivno boluje 11.119 osoba, od čega je njih 2.007 hospitalizirano, uključujući i 334 pacijenata u intenzivnoj njezi. Najviše novozaraženih u proteklih 24 sata ima Donja Austrija (318). Slijede Beč (195), Gornja Austrija (135), Štajerska (131), Salzburg (106), Tirol (87), Koruška (72), Vorarlberg (64) i Gradišće (53).

Od početka pandemije do danas Austrija ima ukupno 389.106 korona oboljelih, 370.865 ozdravljenih i 7.122 umrlih.
Geslo austrijske vlade i kancelara Kurza je : „Cijepiti, cijepiti, cijepiti, jer vrijeme odmiče“. 

Komentara 3

SO
Sobrudolf
15:25 18.01.2021.

Ckepiti, cjepiti, cjepiti, jer vrijeme odmice?! Pa mogu ga razumjeti, jer kancelar kao placeni zastupnik interesa velikih farmaceutskih kuca zna da sve vise zemalja uzima jeftini a djelotvorni lijek Ivermectin, a sve manje ih narucuje opasna i nedovoljno istrazena cjepiva sto planirane extra profite od cjepiva i vise nego jako ugrozava! A toliko su se trudili za ovu nazovi pandemiju i sad im sve to dolazi u pitanje.

DU
Deleted user
16:13 18.01.2021.

"„brzo i nebirokratsko“ odobrenje za puštanje u upotrebu cjepiva AstraZeneca."... Kaj je to prosim lepo "brzo i nebirokratsko" kada je riječ o nečemu osjetljivom kao cjepivo???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije