Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VODE SE RASPRAVE

Australskim radnicima u nekim zanimanjima prijeti otkaz ako se ne cijepe

COVID-19 vaccination in Yekaterinburg, Russia
Foto: Donat Sorokin/Newscom/PIXSELL
1/2
14.12.2020.
u 10:22

Uz najrizičnije skupine, cjepivo bi moglo biti obavezno i za neka druga zanimanja poput djelatnika u području socijalne skrbi

Radnici u Australiji koji su izloženi visokom riziku od zaraze koronavirusom mogli bi biti prisiljeni na cijepljenje. Naime, zaposlenici u najrizičnijim djelatnostima koji odluče odbiti cjepivo, mogli bi biti otpušteni.

Prvi će cjepivo dobiti zdravstveni djelatnici i osobe starije životne dobi. Uz te najrizičnije skupine, cjepivo bi moglo biti obavezno i za neka druga zanimanja poput djelatnika u području socijalne skrbi. Voditelj odjela za starije i nepokretne u Australiji, Geoff Rowe, objavio je kako će cijepljenje biti obavezno za sve koji rade u tom sektoru, prenosi Daily Mail.

- Obzirom da smo upoznati s s onime što koronavirus može učiniti pacijentima, zalažem se za obavezno cijepljenje radnika koji rade sa starijim i nemoćnima - rekao je za Rowe.

Podijeljena mišljenja

Šef australske aviokompanije Qantas Alan Joyce  je već ranije objavio kako će se svi koji lete njegovom aviokompanijom morati imati potvrdu da su cijepljeni protiv koronavirusa. S njim se ne slažu mnogi poslodavci koji su se javno usprotivili obaveznom cijepljenju radnika, a među njima je i šef jedne druge aviokompanije, one u Melbourneu. Lyell Strambi smatra da cijepljenje ne bi trebalo biti preduvjet za posao te da njegovi radnici neće morati biti cijepljeni protiv koronavirusa ako to ne žele. 

- Odmah nakon zdravstvenih djelatnika, zarazi su najviše izloženi naši radnici. Oni bi trebali među prvima imati pristup cjepivu, no ne i biti prisiljeni cijepiti se u strahu da ne izgube posao - rekao je Strambi.

Njegovo mišljenje dijele i jedan vlasnik kafića i vlasnik frizerskog salona koji su izjavili kako će svojim radnicima preporučiti cijepljenje, ali da to neće biti uvjet koji će morati ispuniti kako bi zadržali posao. 

Australski ministar zdravlja objavio je kako će svi oni koji namjeravaju ući u njihovu zemlju morati biti cijepljeni protiv koronavirusa. Ako odbiju cijepljenje, morat će 14 dana u karantenu. Australija je naručila 51 milijuna doza cjepiva protiv korona virusa, a ministar zdravlja napomenuo je kako će cjepivo biti besplatno te da je namijenjen sve dobne skupine. 

>> VEČERNJI TV Pitali smo građane hoće li se cijepiti

Komentara 1

DU
Deleted user
12:10 14.12.2020.

Svima, malima i velikima, bogatima i siromašnima, slobodnim ljudima i robovima, ona nametnu jedan znak na desnu ruku i na čelo I nitko nije mogao ni kupovati niti prodavati, ako ne nosi znak, ime zvijeri ili brojku njenog imena . Onaj koji ima pameti nek protumači brojku zvijeri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije