Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pritvorena od 2018.

Australska znanstvenica puštena na slobodu, razmijenjena je za trojicu iranskih državljana

XINHUA PHOTOS OF THE DAY
Foto: Ahmad Halabisaz/XinHua/PIXSELL
1/2
25.11.2020.
u 18:43

Moore-Gilbert je provela gotovo dvije godine u teheranskom zatvoru Evin, prije nego što su je krajem srpnja prebacili u ženski zatvor Qarchak, jugoistočno od Teherana, da bi je rujnu ponovo vratili u Evin, objavio je Guardian.

Iran je razmijenio zatočenu britansko-australsku znanstvenicu Kylie Moore-Gilbert za tri Iranca zatočena u inozemstvu, objavila u srijedu iranska državna medicijska korporacija IRIB.

Moore-Gilbert, stručnjakinja za bliskoistočnu politiku na Sveučilištu Melbourne, pritvorena je u Iranu u rujnu 2018. nakon sudjelovanja na jednoj konferenciji i od tada je služila 10-godišnju kaznu zatvora zbog špijunaže.

Razmijenjena je za trojicu iranskih državljana koji su bili zatočeni u inozemstvu na temelju "neosnovanih optužbi", dodaje IRIB.

Klub mladih novinara (YJC) je na svojoj internetskoj stranici objavio da su Iranci bili uhićeni zbog pokušaja zaobilaženje američkih sankcija koje je Washington ponovo uveo Iranu 2018. nakon izlaska iz međunarodnog nuklearnog programa.

Iranska elitna Rvolucionarna garda posljednjih je godina uhitila na desetke stranaca s dvostrukim državljanstvom, većinom na temelju optužbi za špijunažu.

Aktivisti za ljudska prava tvrde da Teheran to čini kako bi ishodio neke ustupke od stranih zemalja. Vjerski režim mula pak tvrdi da ne hapsi ljude zbog političkih razloga.

Britanski Foreign Office za sada nije komentirao tu vijest.

Moore-Gilbert je provela gotovo dvije godine u teheranskom zatvoru Evin, prije nego što su je krajem srpnja prebacili u ženski zatvor Qarchak, jugoistočno od Teherana, da bi je rujnu ponovo vratili u Evin, objavio je Guardian.

Qarchak je poznat po nasilju i tamo se uglavnom smještaju politički zatvorenici. Prema nevladinim izvještajima, u Qarchaku su česta ubijanja, mučenja i silovanja.

Komentara 2

TO
toljPop
21:52 25.11.2020.

nelegalne američke sankcije ne smijete kritizirati jer ste vazali i poltroni

BE
berija
22:18 25.11.2020.

"Znanstvenica" "stručnjakinja" za politiku? Znanstvenica? Radi li na istraživanju kakvog lijeka, razvoju nove tehnologije? Kakvog utjecaja njen "znanstveni" rad ima na poboljšanje života ljudi? Australska Vesna Pusić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije