Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osigurali gotovo 54 milijuna doza

Australija nastavlja s upotrebom cjepiva AstraZeneca

AstraZeneca Covid-19 Vaccination - Netherlands
Foto: Utrecht Robin/ABACA/PIXSELL
1/2
16.03.2021.
u 06:40

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je kako nema dokaza o povezanosti smrtnih slučaja  s cjepivima protiv covida te da nema razloga za paniku

Australija ne planira zaustaviti cijepljenje protiv covida cjepivom AstraZeneca, izjavio je u utorak državni rizničar Josh Frydenberg, iako je nekoliko europskih zemalja zaustavilo primjenu tog cjepiva nakon izvještaja o mogućim ozbiljnim nuspojavama. Frydenberg je rekao da su europski regulator lijekova i Svjetska zdravstvena organizacija potvrdili da je cjepivo AstraZeneca  učinkovito i sigurno za upotrebu.

"Stoga ćemo nastaviti s primjenom cjepiva AstraZeneca", izjavio je Frydenberg za Sky News.

Nekoliko europskih zemalja, među kojima su Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Portugal i Cipar, obustavile su iz opreza uporabu cjepiva koje je proizveo švedsko-britanski laboratorij AstraZeneca i Oxfordsko sveučilište, nakon prijave "mogućih" popratnih pojava, koje zasad nisu dokazane.

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je kako nema dokaza o povezanosti smrtnih slučaja  s cjepivima protiv covida te da nema razloga za paniku.

Australija ima oko 25 milijuna stanovnika, a većina će ih se cijepiti cjepivom AstraZeneca. Vlasti su osigurale gotovo 54 milijuna doza, s tim da bi se 50 milijuna doza trebalo proizvesti u lokalnim pogonima od kraja ožujka. Program cijepljenja protiv covida u toj je zemlji počeo u veljači,  a prošloga tjedna počelo je i cijepljenje cjepivom AstraZeneca.

Australija je prijavila nešto više od 29.100 slučajeva covida-19 i 909 smrtnih slučajeva. Zatvaranje granica i brzi sustavi praćenja kontakata zaraženih pomogli su im u održavanju relativno niskog broja slučajeva u usporedbi s drugim razvijenim zemljama.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar šaka_jada
šaka_jada
16:08 16.03.2021.

i što će na sve ovo reći naš dežurni edgar??😂😂😂

MX
Mister X
10:42 16.03.2021.

Australija nastavlja s upotrebom cjepiva AstraZeneca, one preostale domorodce će probati sa tim da spase u pustinji negdje da ih Kurona ne nađe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije