Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJETNOST I GRANICE

Australci odbili vize sjevernokorejskim likovnim umjetnicima

Korejanci
AFP
09.12.2009.
u 16:21

Petorici umjetnika čija su djela izložena na 6. azijsko-pacifičkom trijenalu suvremene umjetnosti vize su odbijene zbog povezanosti s režimom u Pyongyangu, a kustos izložbe optužuje vladu za "cenzorstvo".

Petorici likovnih umjetnika iz studija Mansudae u Pyongyangu i njihovu prevoditelju australske su vlasti odbile odobriti vizu koja im je bila potrebna da bi se pojavili u Brisbaneu, gdje su njihova djela – jedan veliki mozaik i pet "veoma skromnih" crteža tintom – izloženi na trijenalu suvremene umjetnosti uz djela umjetnika iz još 25 zemalja, uključujući Iran, Tursku, Tibet, Kambodžu i Mijanmar (nekadašnju Burmu). Izložba koju sponzoriraju vlada savezne države Queensland i federalna vlada otvorena je u dvije galerije u Brisbaneu početkom prosinca.

Njihov studio proizvodi skoro sva službena umjetnička djela u Sjevernoj Koreji, uključujući i djela koja jasno predstavljaju propagandu s ciljem da se glorificira i podrži sjevernokorejski režim. Napraviti iznimku u njihovu slučaju predstavljalo bi labavljenje australske zabrane viza sjevernokorejskim državljanima i poslalo bi neodgovarajuću poruku sjevernokorejskom režimu - izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova i trgovine.

Kustos izložbe Nick Bonner revoltiran je takvom odlukom australskih vlasti:

- Uistinu nije, ja mislim da nije, posao bilo koje vlade da donosi odluku protivnu vladinu institutu za umjetnost koje umjetnike smije, a koje ne smije odabrati. A čak i da je njihov rad propaganda, što onda? Kao da oni pod takvim režimom mogu birati što će slikati!

Komentara 1

BT
bili-tartuf
16:48 09.12.2009.

..koliko znam, Australija nedozoljava Vize za c´lanove Komunjyista...cák iako su nekada bili u Komunjyistickoj omladinskoj-partiji, ocíto najbolje zive na svitu i nezele \"revolucije\"-mizerije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije