Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOGISTIČKE PREPREKE

Genijalan način na koji se Japanci pripremaju za što učinkovitije masovno cijepljenje

Treniranje za masovno cijepljenje u Japanu
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
28.01.2021.
u 09:20

Japan, koji ovisi o stranim proizvođačima, planira početi s masovnim cijepljenjem krajem veljače s Pfizerovim cjepivom za zdravstvene radnike.

AstraZeneca u Japanu će proizvesti više od 90 milijuna doza cjepiva, izjavio je u četvrtak glasnogovornik vlade u trenutku kada vlada zabrinutost hoće li zemlja imati dovoljno doza da započne odgođenu kampanju cijepljenja.

Britansko-švedska tvrtka japanskom je ministarstvu zdravstva potvrdila da će većinu cjepiva proizvesti u toj azijskoj zemlji.

"Vjerujemo da je vrlo važno moći cjepiva proizvoditi kod kuće", kazao je glavni tajnik u vladi Katsunobo Kato.

Japan, koji ovisi o stranim proizvođačima, planira početi s masovnim cijepljenjem krajem veljače s Pfizerovim cjepivom za zdravstvene radnike.

Također je naručeno 120 milijuna doza cjepiva koje proizvode AstraZeneca i Sveučilište Oxford, od čega će se 90 milijuna proizvesti u Japanu, a ostatak će se uvesti.

AstraZeneca započela je u Japanu ispitivanja cjepiva AZD1222 prošlo ljeto te će u partnerstvu s farmaceutskom kompanijom Daiichi Sankyo i ostalim lokalnim partnerima proizvoditi i distribuirati to cjepivo.

U japanskom gradu Kawasaki pokraj Tokija jučer je održana simulacija cijepljenja. Japanci tako treniraju i pripremaju se za masovno cijepljenje koje se očekuje krajem veljače.

Foto: Reuters/Pixsell

"Procjenjujemo koliko traje proces cijepljenja i koliko veliki sustav trebamo. A potom ćemo sve općine obavijestiti kakve smo rezultate dobili", ocijenio je Taro Kono, ministar u Vladi koji je zadužen za provedbu cijepljenja. 

Britansko-švedski proizvođač još uvijek nije zatražio odobrenje japanskog regulatornog tijela za svoje cjepivo iako su klinička ispitivanja u Japanu počela prije Pfizerovih.

Japan se suočava s ozbiljnim logističkim preprekama koje će, kako tvrde stručnjaci, otežati nastojanja vlade da uoči Olimpijskih igara u srpnju u Tokiju cijepi veći dio stanovništva.

Japanska vlada objavila je u utorak da planira zaposliti oko 10.000 zdravstvenih djelatnika posebno za Olimpijske igre u Tokiju, javlja francuska agencija AFP.

Prema ministru Seiku Hashimotu, za provedbu plana potrebne su tisuće zdravstvenih radnika.

"Pokušavamo osigurati oko 10.000 zdravstvenih radnika koji će raditi oko pet dana tjedno tijekom Igara", rekao je Hashimoto u parlamentu.

VIDEO Predsjednik Milanović cijepio se protiv koronavirusa: "Ljudi, cijepite se. To je bolje nego razboljeti se!"

Komentara 3

Avatar shadow
shadow
09:47 28.01.2021.

Mislio sam da su Japanci pametan narod ali da, robotoidi su, oni su programirani kao i Kinezi. Zamisli ti pošast za koju moraš kampanjom, tako reč na koljenima molit ljude da se "zaštite"!

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
09:47 28.01.2021.

broj cijepljenih bit će jednak statističkoj pogrešci, baš kao i broj možda "stvarno" umrlih od ovog tobožnjeg "novog" virusa....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije